Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΔΥΠΑ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ 55-67 ΕΤΩΝ
Στέλνουν τους εργαζόμενους πίσω στην ανεργία

Την παραμονή των εργαζομένων που δουλεύουν στους δήμους και σε άλλους φορείς του δημόσιου τομέα, μέσα από το πρόγραμμα της ΔΥΠΑ για την απασχόληση ανέργων 55-67 ετών, απαιτεί το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, καταγγέλλοντας ότι αυτήν την περίοδο κυβέρνηση και ΔΥΠΑ στέλνουν εργαζόμενους πίσω στην ανεργία.

Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος δουλεύουν χιλιάδες εργαζόμενοι πανελλαδικά. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, οι «ενεργοί δικαιούχοι» σήμερα ξεπερνούν τους 17.000. Ενώ όμως το πρόγραμμα διάρκειας 12 μηνών προέβλεπε τη δυνατότητα επέκτασης για άλλους 12 μήνες, εργαζόμενοι βρίσκονται αυτήν την περίοδο αντιμέτωποι με την ...έξοδο, καθώς ενημερώνονται ότι το πρόγραμμα επιχορήγησης έχει λήξει...

Οπως καταγγέλλει το Συνδικάτο ΟΤΑ, στον δήμο Βύρωνα 4 εργαζόμενοι έμαθαν ότι οι συμβάσεις τους δεν θα ανανεωθούν για έναν ακόμα χρόνο, όπως προβλεπόταν από το πρόγραμμα. Με έγγραφό της η αρμόδια υπηρεσία της ΔΥΠΑ αποφασίζει τη «διακοπή του προγράμματος», καθώς το πρόγραμμα επιχορήγησης «έληξε την Παρασκευή 2/8/2024 και ώρα 23.59». Το Συνδικάτο έχει επικοινωνήσει με το υπουργείο Εργασίας, ζητώντας απαντήσεις, τις οποίες ακόμα δεν έχει λάβει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Οικονομίας σε δελτίο του στις 22 Αυγούστου είχε «διαψεύσει κατηγορηματικά» φήμες ότι το πρόγραμμα έχει περικοπεί ή διακοπεί, ισχυριζόμενο πως «συνεχίζεται κανονικά, με αυξημένους πόρους και αυξημένες θέσεις». Στο ίδιο δελτίο ανέφερε ότι το πρόγραμμα επεκτάθηκε στις αρχές Αυγούστου για 5.000 θέσεις, επικαλούμενο τα γνωστά «δεδομένα δημοσιονομικά περιθώρια», και παρέπεμπε σε πιθανή επέκταση του προγράμματος «εντός του 2025». Στο φόντο αυτό, το ερώτημα είναι πόσοι εργαζόμενοι έχουν μείνει εκτός των «δημοσιονομικών περιθωρίων» και επιστρέφουν στην ανεργία.

«Είναι απαράδεκτοι. Παίζουν με τις ζωές και την αξιοπρέπεια ανθρώπων που χάρη στη δική τους πολιτική βρέθηκαν στην ανεργία», τονίζει το Συνδικάτο. Υπογραμμίζει τις ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία αφήνει χωρίς χρηματοδότηση «ένα πρόγραμμα που απασχολεί δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που είναι στα όρια της εξαθλίωσης, καθώς δεν βρίσκουν δουλειά πουθενά και εργάζονται στους δήμους για να συμπληρώσουν ένσημα και να βγουν στη σύνταξη», και προειδοποιεί για τον κίνδυνο να απολυθούν όλοι οι εργαζόμενοι μετά τον πρώτο χρόνο του προγράμματος, με αποτέλεσμα να βρεθούν στην ανεργία «χωρίς καμία προειδοποίηση, χωρίς να μπορούν να βρουν δουλειά ή να βγούνε στη σύνταξη», σε μια περίοδο μάλιστα που η ακρίβεια καλπάζει. Δίπλα στις δραματικές για τους εργαζόμενους επιπτώσεις, επισημαίνει και τις αρνητικές συνέπειες για τους δήμους, οι οποίοι θα στερηθούν προσωπικό που δουλεύει σε υπηρεσίες ακραία υποστελεχωμένες.

Το Συνδικάτο σημαίνει συναγερμό και καλεί τους εργαζόμενους να το ενημερώνουν για κάθε απόλυση. Απαιτεί από την κυβέρνηση να εξασφαλίσει κρατική χρηματοδότηση για το δεύτερο έτος του προγράμματος για όλους και διεκδικεί οι εργαζόμενοι να συνεχίσουν να δουλεύουν στους δήμους, με κρατική χρηματοδότηση, μέχρι τη συνταξιοδότησή τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σοβαρός τραυματισμός εργαζόμενης σε δημοτική καθαριότητα (2023-08-01 00:00:00.0)
Στα δικαστήρια σέρνει τους εργαζόμενους για να εφαρμοστεί το «ποινολόγιο» των ανέργων (2023-04-12 00:00:00.0)
Διεκδικούν μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα (2015-11-17 00:00:00.0)
Παρέμβαση για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι στα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας» (2014-01-15 00:00:00.0)
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 5 Φλεβάρη (2013-02-03 00:00:00.0)
Εμπόριο ελπίδας χιλιάδων ανέργων (2012-03-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ