Τρίτη 17 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»
Διεκδικούν μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα

Εργασιακή ανασφάλεια και ομηρία είναι το μόνο για το οποίο εγγυάται και η σημερινή κυβέρνηση

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας
Κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας, με συμβολική κατάληψη στο γραφείο της αναπληρώτριας υπουργού Θεανώς Φωτίου, έκαναν χτες το πρωί εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» από διάφορες περιοχές της χώρας. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν τη διασφάλιση της συνέχισης του προγράμματος, που λήγει στο τέλος του έτους, τη σταθερή και επαρκή χρηματοδότησή του από τον κρατικό προϋπολογισμό. Στο πλευρό τους βρέθηκε το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, ενώ τη συμπαράσταση του ΚΚΕ μετέφερε ο βουλευτής του Κόμματος Μ. Συντυχάκης.

Οι εργαζόμενοι συναντήθηκαν με την Θ. Φωτίου και τον Π. Κουρουμπλή, υπουργό Εσωτερικών, οι οποίοι συνέχισαν το «τροπάρι» των προκατόχων τους και δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν την ομηρία των 4.000 εργαζομένων και των άνω των 100.000 ωφελουμένων. Ετσι, ανακοίνωσαν ότι το πρόγραμμα παρατείνεται για το 2016 και ότι οι συμβάσεις των εργαζομένων θα ανανεωθούν ξανά για έναν ακόμα χρόνο. Εξάλλου, η κυβέρνηση διατηρεί σε ισχύ το άρθρο 64 του Ν.4277/14, που απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων των εργαζομένων στο πρόγραμμα σε αορίστου χρόνου.

Η εργασιακή ομηρία δένει «γάντι» με το λεγόμενο «πανελλαδικό δίκτυο φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμεΑ» που σχεδιάζει να λειτουργήσει η κυβέρνηση τα έτη 2017 - 2019, όπως ειπώθηκε και στη χτεσινή συνάντηση. Ωστόσο, δεν δεσμεύτηκαν για χρηματοδότησή του από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά μίλησαν γενικά για εθνικούς πόρους (π.χ. ασφαλιστικά ταμεία), ΕΣΠΑ, ενώ δεν απέκλεισαν και την «αξιοποίηση» της Κοινωνικής Οικονομίας, δηλαδή συνεταιριστικών οργανώσεων, ΜΚΟ κ.λπ.

Επομένως, το νέο «σχήμα» - προσαρμοσμένο και στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων - οδηγεί σε συγχώνευση όλων των σχετικών δομών, που θα λειτουργούν με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό, με ελαστικές μορφές απασχόλησης και ανταποδοτικά, για λιγότερους βέβαια δικαιούχους. Τέλος, οι υπουργοί δεσμεύτηκαν πως τα 3,5 εκατ. ευρώ της 4ης δόσης για το 2015 θα καταβληθούν μετά τις 10/12.

Το ΚΚΕ έχει καταθέσει Επίκαιρη Ερώτηση για το θέμα, ζητώντας από την κυβέρνηση να διασφαλίσει τη συνέχεια του προγράμματος, τη σταθερή και επαρκή χρηματοδότησή του από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος. Να μονιμοποιηθούν όλοι, να προσληφθεί επιπλέον όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, όλων των ειδικοτήτων, προκειμένου να αναπτυχθεί πανελλαδικά πλήρως ως υπηρεσία, ενταγμένη στους δήμους. Να παρέχονται πλήρεις υπηρεσίες σε όλους όσοι έχουν ανάγκη, χωρίς εξαιρέσεις και δωρεάν, αποσυνδεδεμένες από την ασφαλιστική, εισοδηματική κ.λπ. κατάστασή τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ