Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Κυβερνητικοί πανηγυρισμοί πάνω στην αγωνία χιλιάδων οικογενειών

Το μαύρο άσπρο έκανε χθες ο πρωθυπουργός

Τον βρεφονηπιακό σταθμό «Αργέντειος Παιδική Στέγη» στο Θησείο επισκέφτηκε χτες ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη. Σε μια περίοδο που οι γονείς βρεφών και μικρών παιδιών κάνουν αγώνα δρόμου για να εξασφαλίσουν μία από τις περιορισμένες θέσεις στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς, ακόμα κι αν συγκαταλέγονται στους ...τυχερούς που έχουν λάβει το voucher για την επιδότηση των τροφείων, ο Κυρ. Μητσοτάκης έκανε το μαύρο άσπρο, μιλώντας για την «προσήλωση» της κυβέρνησης στην «ουσιαστική και έμπρακτη στήριξη των οικογενειών με μικρά παιδιά».

Σε πανηγυρικούς τόνους, η υπουργός επανέλαβε ότι μέσα από το πρόγραμμα που υλοποιεί η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) «έχουν δοθεί περίπου 173.000 vouchers και 105.000 εξ αυτών είναι για τους γονείς για βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς». Ωστόσο οι παραπάνω αριθμοί κάθε άλλο παρά δικαιολογούν τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς. Το πρόγραμμα θέτει εισοδηματικά κριτήρια, που αποκλείουν χιλιάδες γονείς. Ετσι, μια οικογένεια με δύο παιδιά πρέπει να έχει συνολικό ετήσιο εισόδημα έως 27.000 ευρώ για να μπορέσει να διεκδικήσει το πολυπόθητο «κουπόνι». Τα προβλήματα δεν τελειώνουν ούτε για τους γονείς που θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν το voucher. Οι θέσεις των δημοτικών παιδικών σταθμών δεν αρκούν για να καλύψουν τη ζήτηση. Ιδιαίτερα όσον αφορά τα βρεφικά τμήματα, για παιδιά μικρότερα των 2,5 ετών οι θέσεις είναι ελάχιστες, με αποτέλεσμα γονείς να μένουν ...με το κουπόνι στο χέρι, χωρίς να μπορούν να το χρησιμοποιήσουν.

Και ενώ ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη σημασία που έχει η «ποιότητα» των σταθμών και παραδέχτηκε ότι «δεν αρκεί μόνο να πηγαίνουμε τα βρέφη ή τα παιδιά σε έναν χώρο για να περνάνε απλά την ώρα τους», απέφυγε να σταθεί στις προϋποθέσεις που μπορούν να εγγυηθούν την ποιότητα αυτή. Οι μεγάλες ελλείψεις παιδαγωγικού και βοηθητικού προσωπικού, το καθεστώς της εργασίας με συμβάσεις με ημερομηνία λήξης, οι μετακινήσεις και οι συχνές αλλαγές του προσωπικού, τα προβλήματα στα κτίρια και τις υποδομές των σταθμών, είναι μερικά από τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής που υποβαθμίζει την Προσχολική Αγωγή.

Οσο για το «όραμα» της κυβέρνησης για τους παιδικούς σταθμούς, αυτό συνδέθηκε για μια ακόμα φορά με τους στόχους αύξησης της απασχόλησης των μητέρων, αλλά και με τις πολιτικές της κυβέρνησης για το δημογραφικό. Στην κατεύθυνση αυτή, ο Κυρ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον στόχο να αυξάνονται κάθε χρόνο τα vouchers ώστε «να διευκολύνουμε πρωτίστως τις εργαζόμενες μητέρες», κάνοντας λόγο για μία ακόμα πτυχή της πολιτικής «για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος», για την οποία προανήγγειλε ανακοινώσεις από το βήμα της ΔΕΘ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ