Κυριακή 19 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Πόσο λυπάμαι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Μεταπολίτευση. Αρχή του παραμυθιού. Ο φωτισμένος, κατά τον Καραμανλή, ο θαυμαστής του Μάρκου Αυρήλιου, ο μοναδικός που, λόγω συγγενείας, αλληλογραφεί με τον Γιώργο Σεφέρη, κάνει την εμφάνισή του ως Πρόεδρος: Είναι ο Κωνσταντίνος Τσάτσος. Αποτέλεσμα της τότε προεδρίας του είναι μια μισανθρωπία φωτισμένη με στιγμές φιλανθρωπίας, που δεν έχει καμία σχέση με τον κόσμο, τους πολίτες, ούτε καν στους δρόμους της πόλης. Πριν από λίγο καιρό, κυκλοφόρησε το τελευταίο βιβλίο του Κωνσταντίνου Τσάτσου. Θλίψη προκάλεσε, όχι η έκδοση του βιβλίου, αλλά αυτό, που, τελικά, αποκομίζει ο αναγνώστης από την εξομολόγηση του Προέδρου. Μένει κανείς με την απορία πώς ένας άνθρωπος με τόσα άλυτα συμπλέγματα - τα οποία ο ίδιος περιγράφει - έγινε Πρόεδρος...

Τη σκυτάλη στην προεδρία παίρνει, στη συνέχεια, ο φίλος του Τσάτσου, Κωνσταντίνος Καραμανλής. Είναι εκείνος, που θα γυρίσει ανάποδα την αλήθεια της προεδρίας. Ενώ είναι Πρόεδρος, λειτουργεί σαν πρωθυπουργός, πέφτοντας κι αυτός στην παγίδα που έφτιαξαν μόνοι τους οι αστοί, όταν διαμόρφωναν εκ νέου το Σύνταγμα: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να μην έχει ουσιαστική εξουσία.

Ο τρίτος Πρόεδρος δεν αποτελεί παρά ένα τρικ του γνωστού Αντρέα μέσα στην έδρα του Καραμανλή, που, θιγμένος ο τελευταίος, δεν παραδέχεται ότι μπορεί κάποιος να του κάνει ματ στη δική του σκακιέρα.

Με τον Σαρτζετάκη έχουμε τη λουδοβίκεια αποθέωση του ελληνικού κιτς, που εκφράζεται με βυζαντινούς τρόπους. Ολοι καταλαβαίνουν το σφάλμα για την εκλογή του Σαρτζετάκη ως Προέδρου και κάνουν τα πάντα, μετά την αποχώρησή του από την προεδρία, για να τον ξεχάσουν.

Οσοι ζούσαν μαζί με τον Αντρέα, γνώριζαν ότι η επόμενη εκλογή του Προέδρου θα είχε σχέση με τη διαίρεση της συντηρητικής παράταξης. Η εύκολη λεία ήταν ο Κωστής Στεφανόπουλος. Ο Στεφανόπουλος είναι σεμνός, δεν υπήρξε ποτέ Μητσοτάκης, είναι πάντα παρών και αναλαμβάνει σαν τελευταίος αστός μέσα σε συνθήκες χαμηλής ορατότητας να προχωρήσει για έναν και μόνο λόγο: Για την Αχαΐα που λατρεύει. Τον διαλέγει και ο Σημίτης για δεύτερη τετραετία, γιατί είδε πως το σήμα που εξέπεμψε ο Πρόεδρος είναι το μόνο που μπορεί να πολεμήσει το λαϊκισμό του ΠΑΣΟΚ, Είναι μια απόφαση, όχι για την Ελλάδα, αλλά για εσωκομματικούς λόγους. Η Νέα Δημοκρατία, ιδεολογικά πλησιέστερη στον κύριο Στεφανόπουλο, τρομάζει, αλλά επειδή γνωρίζει από τρόπους καυχιέται ότι ο Στεφανόπουλος ήταν και θα παραμείνει δικός της, ξεχνώντας την ελεεινή συμπεριφορά, που είχε επιδείξει απέναντί του, ήδη, από την εποχή του Αβέρωφ.

Γιατί ασχολούμαι τώρα με τον Πρόεδρο; Διότι βρισκόμαστε σε πτώση και ο μόνος αυτόπτης μάρτυς για να τα παρακολουθεί όλα, είτε το θέλει είτε όχι, είναι ο Πρόεδρος. Διότι δεν μπορώ να μην καταθέσω πόση λύπη μού προκαλεί η εικόνα του (προσοχή, μιλώ για λύπη κι όχι για οίκτο, γιατί πριν γίνει Πρόεδρος ήταν ένας περήφανος αντίπαλος για την Αριστερά). Πόσο λυπάμαι τον Πρόεδρο, όταν τον περιφέρουν σαν νεκρή εικόνα μέσα σε μια δημοκρατία - εξάρτημα της Δύσης. Πόσο λυπάμαι που τώρα, σ' αυτήν την ηλικία, μαθαίνει τι εστί Δύση. Πόσο λυπάμαι τον Πρόεδρο, γιατί νομίζει πως μπορεί να αποδώσει δικαιοσύνη, ενώ γνωρίζει ότι περιβάλλεται από τέσσερις οικογένειες πολιτικών, που ρημάζουν τον τόπο για ίδιον όφελος. Πόσο λυπάμαι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γιατί έχω προσέξει πως, όσες φορές η αλήθεια του σχηματίζεται σαν πένθος στο στόμα, για λόγους που θεωρεί εκείνος εθνικούς, δεν την εκστομίζει. Η αλήθεια του, όμως, ενώ υπάρχει, δεν αποδεικνύεται από τη λειτουργία των πραγμάτων, γεγονός στο οποίο και ο ίδιος έχει συμβάλει, αφού υπηρέτησε αυτό το ίδιο το σύστημα - από τα νιάτα του - ως το καλύτερο.

Πόσο λυπάμαι, που σιγά σιγά τον καταβάλλει η κατάθλιψη. Αν και αντίπαλός σας, σας προτείνω, κύριε Στεφανόπουλε, να αποδράσετε τώρα απ' όλα και να δώσετε το παράδειγμα που πρέπει, σαν μήνυμα τελευταίο της παραμονής σας στην προεδρία. Δώστε τέλος σ' αυτήν την κακόγουστη φάρσα.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ