Κυριακή 19 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στη Λίμνη!

Είπα και γω να κάνω διακοπές. Πήρα τις κόρες μου, τον εγγονό μου κι ένα νεαρό σύντροφο υπό μάλης, μπήκαμε όλοι σ' ένα αυτοκίνητο και ξεκινήσαμε να πάμε. Να πάμε πού; Στην Οχρίδα. Ναι, στην Οχρίδα.

Τέσσερις ώρες από τη Θεσσαλονίκη με το αυτοκίνητο και ατελείωτες ώρες μακριά από τις νεκρές λίμνες της Μακεδονίας. Ο καιρός κάτι μεταξύ σολωμικής αιθρίας και αιγαιοπελαγίτικης μπουνάτσας. Από τη μια τα σπάρτα, από την άλλη ο δυόσμος, κίτρινοι νεκρικοί ασφόδελοι, στο πρώτο διάσελο καρφωμένο το αντίγραφο ενός ήλιου, που μια πήγαινε από δω, μια από κει. Στο τέλος, καβαλούσε μια απότομη κατηφόρα και κατρακυλούσε μέχρι τα πόδια μας, τυλιγμένος πικραλίθρες και τσουκνίδες, λάπατα και μολόχες. Τραγούδι ευωδιαστό, κάτι ανάμεσα σε πηλιορείτικη μαγειρίτσα και κοζανίτικο σαρμαδάκι.

Οπου φτάσαμε στα σύνορα. Μόνο εμείς, ούτε ουρά, ούτε τελωνειακές καχυποψίες, και χωροφυλακίστικο στριμωξίδι. Αχ, πού είναι εκείνα τα χρόνια τα παλιά. Οπου κρύβαμε τα περισσευούμενα χιλιάρικα, γιατί ήτανε παράνομα, και το πεντοδόλαρο, που μύριζε ναφθαλίνη, μέσα στις οδοντόκρεμες, στις φόδρες των παπουτσιών και η αθεόφοβη η Ιουλία μέσα στα τυροπιτάκια της μάνας της. Και όταν συντελούνταν το λαθρεμπόριο και παίρναμε πίσω τα σφραγισμένα διαβατήρια και ο χωροφύλακας μας ευχότανε με ένα στυφό χαμόγελο που σήμαινε, πως «εγώ ξέρω τώρα πως είστε φίσκα στο λαθραίο συνάλλαγμα, έλα, όμως, που δεν έχω το χρόνο να φάω όλα τα τυροπιτάκια σας, ούτε ν' αλείψω πάνω στο ψωμί μου τις οδοντόπαστές σας. Και φεύγαμε βιαστικοί, μη μετανιώσει ο χωροφύλακας και μείνουμε από τη μέσα μεριά εμείς και τα συναλλαγματοφόρα τυροπιτάκια μας συντριμμένα μέσα στην ατέλειωτη γαστέρα της αχόρταγης εξουσίας.

Με πόση νοσταλγία τα θυμούμαι όλ' αυτά! Την Αναστασία να ακουμπάει τρυφερά το μικρό της χεράκι στον ώμο μου, την Ελένη να παίζει με την πάνινη κούκλα της, που τη βαφτίσαμε Βουκατανομούλα, γιατί τότε θέλαμε να πιάσουμε το 17% για μπούμε στη Β` Κατανομή και μας είχε γίνει άγχος αυτό το «μπάσιμο» κι έτσι μας έμεινε αμανάτι η Βουκατανομούλα της Ελένης.

Πόσο νοσταλγώ, αληθινά, τα αγριολούλουδα, που μαζέψαμε στην ακτή του Τρομσέ της Νορβηγίας, πατρίδα του Αμούδσεν, απέναντι στον ήλιο του μεσονυκτίου, πιο βόρεια από τα νησιά Λοφούτεν, που τραγούδησε ο Καββαδίας στα «Μαραμπού», μαζί με το «Mal du depart».

«Θα μείνω πάντα ιδανικός κι ανάξιος εραστής

των μακρυσμένων ταξιδιών και των γαλάζιων πόντων

και θα πεθάνω μια βραδιά σαν όλες τις βραδιές

χωρίς να σκίσω τη θολή γραμμή των οριζόντων».

Ναι, αυτή είναι η αξία των ταξιδιών, να σε κάνουν να νοσταλγείς ό,τι πέρασες κι έτσι να ξεχνάς ό,τι σε περιμένει. Να νοσταλγείς το πρωινό της Κυριακής που χάθηκες ανάμεσα στους πάγκους της λαϊκής αγοράς απέναντι στις καμπάνες της Giralda, όπου δεν αγόρασες την παλιά δαντέλα που σου πουλούσε ο ηλιοκαμένος Μαυριτανός για δυο δολάρια κι, όμως, έδωσες είκοσι από αυτά για να αγοράσεις από τη γριά του Νοχούρ. Πιάνω στα σύνορα Τουρκμενιστάν - Ιράν, το κεφάλι τράγου σκεπασμένο με τα κεντίδια, όμοια με το άστρο της Βεργίνας, όμοια με τους ασφοδέλους που γεμίζουν τον κάμπο της Μεσαράς, και τα ελιοπερίβολα της Θεόπετρας, κατάφατσα στους βράχους των Μετεώρων. Και να σκεφτείς πως το απόγεμα που με πλησίασε ο Πακιστανός, με το κομμένο πόδι και τη μεγάλη πληγή στο μάγουλο, δεν είχα ούτε μια ρουπία για να του ρίξω στην κοκαλιασμένη του παλάμη που την άπλωνε σαν σπασμένη φτερούγα, για να μου κλείνει το δρόμο, έτσι που κατέβαινα για το Σαραφά Παζάρ, φορώντας άσπρο κοστούμι και μια κατακόκκινη γραβάτα!

(Συνεχίζεται)


Του
Γ. Χ. ΧΟΥΡΜΟΥΖΙΑΔΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο αθώος Πέτρος (2003-09-28 00:00:00.0)
Ηγετική «πρόσκληση» Αχμέτι σ' όλα τα αλβανικά κόμματα... (2002-09-18 00:00:00.0)
Πάθη... αλλά και «κατακτήσεις» (2002-01-03 00:00:00.0)
Ητανε, λέει... (2000-12-31 00:00:00.0)
"Εκσυγχρονιστική" διεύρυνση (1997-02-07 00:00:00.0)
Ετσι οργανώθηκε το στυγερό έγκλημα (1996-12-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ