Τρίτη 1 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΡΙΝΘΙΑ
Δύο νεκροί από τη μεγάλη πυρκαγιά στο Ξυλόκαστρο

Ανοχύρωτος και πάλι ο λαός και η περιουσία του απέναντι στις δασικές πυρκαγιές

Κόλαση φωτιάς σε όλη την περιοχή του Ξυλόκαστρου

INTIME NEWS

Κόλαση φωτιάς σε όλη την περιοχή του Ξυλόκαστρου
Δύο νέους άνδρες (40 και 35 χρονών) νεκρούς, που έρχονται να προστεθούν στους δεκάδες νεκρούς και τραυματίες από παρόμοια φαινόμενα διαχρονικά, καμένα και με ζημιές σπίτια, αυτοκίνητα, κτηνοτροφικές και άλλες εγκαταστάσεις, καθώς και ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή άφηνε πίσω της, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, η μεγάλη δασική πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί της Κυριακής στην Κορινθία, ξεκινώντας από τα Ροζενά Ξυλόκαστρου. Η φωτιά γρήγορα επεκτάθηκε δημιουργώντας ένα μεγάλο πύρινο μέτωπο, ενώ κατά τη διάρκεια της Κυριακής αλλά και της νύχτας προς Δευτέρα ζητήθηκε να εκκενωθούν χωριά και οικισμοί όπως Ελληνικό, Καλλιθέα, Ανω Πιτσά, Ανω Λουτρό, Κορφιάτισα, Πύργος Κορινθίας.

Χθες υπήρχαν πολλά διάσπαρτα σημεία της φωτιάς, καθώς και αναζωπυρώσεις, με τις φλόγες να κατευθύνονται ανατολικά, προς Ξυλόκαστρο και Κιάτο. Η φωτιά, που έκαιγε ανεξέλεγκτα για ώρες, έφτασε σε μέτωπο ακόμη και τα 30 χλμ. κατά διαστήματα, ενώ ένας πρώτος υπολογισμός κάνει λόγο για πάνω από 42.000 στρέμματα καμένα.

Οι δύο άτυχοι άνδρες πήγαν να βοηθήσουν φίλο τους που κινδύνευε η στάνη του, εγκλωβίστηκαν με μηχανάκι στις φλόγες, αναζητούταν στην περιοχή της Ανω Πιτσάς από το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα και εντοπίστηκαν απανθρακωμένοι χτες το πρωί από την Αστυνομία.

Για ακόμη μία φορά οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής παραμένουν ανοχύρωτοι και ανυπεράσπιστοι απέναντι στις φλόγες, ενώ έγιναν μάρτυρες της επιλεκτικής ανικανότητας του αστικού κράτους όλων των έως και σήμερα κυβερνήσεων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.α.), να προστατεύσει τον λαό, το βιος του και το φυσικό περιβάλλον.

Χαρακτηριστικό της τραγικής κατάστασης που επικράτησε, αλλά και της προσπάθειας του ίδιου του λαϊκού παράγοντα να περισώσει ό,τι μπορούσε, δίνοντας για πολλές ώρες τη μάχη με τις φλόγες με τρακτέρ, βυτία και όποιο άλλο μέσο διέθετε, είναι το γεγονός ότι παρά τα «γνωστά» μηνύματα του... τρέξτε να σωθείτε μέσω του 112 (ώστε να αποφύγει και το κράτος τις ευθύνες του), η πλειοψηφία των κατοίκων στα χωριά που ζητήθηκαν εκκενώσεις, παρέμειναν στη θέση τους, έδωσαν τη μάχη της κατάσβεσης.

Ζημιές προκλήθηκαν επίσης σε ένα πυροσβεστικό όχημα που έπιασε φωτιά, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί το πλήρωμά του.

Μπροστά οι δυνάμεις του ΚΚΕ

Από την πρώτη στιγμή στα μέτωπα των πυρκαγιών την Κυριακή βρέθηκε κλιμάκιο της ΤΕ Κορινθίας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιάννη Κελλάρη, μέλος της ΕΠ Πελοποννήσου και περιφερειακό σύμβουλο της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Επιπλέον, την ίδια μέρα, τηλεφωνική παρέμβαση πραγματοποίησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος στον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Β. Κικίλια, απαιτώντας να ενισχυθούν οι δυνάμεις και τα μέσα που επιχειρούν για την κατάσβεση της φωτιάς, ενώ χτες περιόδευσε σε Νέες Βρυσούλες, Ανω Λουτρό και Κορφιάτισσα, επικεφαλής κλιμακίου της ΤΕ Κορινθίας του Κόμματος.

Τηλεφωνική παρέμβαση πραγματοποιήθηκε και από τον Νίκο Κουτουμάνο, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Πελοποννήσου και περιφερειακό σύμβουλο, στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχό, την Κυριακή, απαιτώντας και από την πλευρά της Περιφέρειας να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα αντιμετώπισης της φωτιάς.

Τρία διαφορετικά περιστατικά και στην Ηλεία

Μια σειρά από δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν την Κυριακή και στην Ηλεία. Συγκεκριμένα στο Ανω Κουρτέσι Ανδραβίδας, όπου επιχείρησαν 30 πυροσβέστες με μία ομάδα πεζοπόρου και 10 οχήματα, στις εκβολές του Αλφειού, σε χαμηλή βλάστηση και καλλιέργειες τις πρώτες ώρες της ίδιας μέρας προς τη Δευτέρα, αλλά και στον οικισμό Καβούρι στον δρόμο προς Κατάκολο, όπου ζητήθηκε και η απομάκρυνση των κατοίκων απ' την περιοχή. Οι φωτιές τέθηκαν υπό έλεγχο μετά τις σχετικές επιχειρήσεις της Πυροσβεστικής.

Πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση στη Μαραθέα Αργολίδας εκδηλώθηκε χτες το απόγευμα. Επίσης, υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή Ξηροκάμπι Αρκαδίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ