Πέμπτη 3 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Πάνω από 800 τ.χλμ. έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός σε έναν μήνα

Η κατάκτηση της στρατηγικής πόλης Βούχλενταρ στο Ντονέτσκ επιταχύνει την προέλαση

Από την προέλαση των ρωσικών δυνάμεων

Russian Defense Ministry Press

Από την προέλαση των ρωσικών δυνάμεων
Ρωσικά στρατεύματα πήραν τον έλεγχο της πόλης Βούχλενταρ στην περιφέρεια Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας, μιας σημαντικής πόλης, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις αντιστέκονταν εδώ και δυόμισι χρόνια, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής τον Φλεβάρη του 2022. Η κατάληψη της πόλης ανοίγει τον δρόμο για τα ρωσικά στρατεύματα, που ελέγχουν σχεδόν το 1/5 της Ουκρανίας, να προχωρήσουν προς τη βιομηχανική περιοχή του Ντονέτσκ.

Η προέλαση επιταχύνεται το τελευταίο διάστημα ιδιαίτερα στο Ντονμπάς και σε αυτήν την κρίσιμη φάση του πολέμου αυξάνεται ο κίνδυνος κλιμάκωσης και γενίκευσης, με δεδομένο ότι το Κίεβο εντείνει τις εκκλήσεις για περισσότερα και πιο εξελιγμένα όπλα, και για χτυπήματα με «δυτικούς» πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στη ρωσική ενδοχώρα.

Πάντως, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Washington Post», που επικαλείται τον αναλυτή του «Black Bird Group», Πάσι Παρόινεν, τα ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν στο Ντονμπάς με ταχύτητα πρωτοφανή από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, έχουν κατακτήσει περίπου 823 τ.χλμ τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβρη και μάλιστα η προέλασή τους επιταχύνθηκε μετά την ουκρανική εισβολή στο Κουρσκ.

Ο Βλ. Πούτιν δηλώνει ότι βασικός στόχος της Ρωσίας είναι να καταλάβει ολόκληρη την περιοχή Ντονμπάς - τις περιφέρειες Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ. Η Ρωσία ελέγχει περίπου το 80% του Ντονμπάς, σημαντικού βιομηχανικού κόμβου.

Η μεγάλη σημασία της Βούχλενταρ

Η ανατολική στρατιωτική διοίκηση της Ουκρανίας δήλωσε προχθές ότι έδωσε εντολή για απόσυρση από τη Βούχλενταρ, προκειμένου τα ουκρανικά στρατεύματα να μην περικυκλωθούν από τον ρωσικό στρατό και «να διατηρήσουν προσωπικό και στρατιωτικό εξοπλισμό».

Οι ρωσικές δυνάμεις πιέζουν προς τα δυτικά σε σημαντικά σημεία κατά μήκος των 150 χλμ. περίπου του μετώπου στην περιοχή του Ντονέτσκ, με το Ποκρόφσκ να αποτελεί επίσης σημαντικό στόχο. Κατέλαβαν το Ουκριάνσκ στα μέσα Σεπτέμβρη και άρχισαν να περικυκλώνουν τη Βούχλενταρ, σε απόσταση περίπου 80 χλμ. νότια του Ποκρόφσκ.

Η Ρωσία προσπαθεί να παγιδεύσει και να σφίξει τον κλοιό γύρω από προπύργια των ουκρανικών δυνάμεων. Καμία πλευρά δεν έχει αποκαλύψει τις απώλειές της, ωστόσο και οι δύο δηλώνουν ότι η άλλη πλευρά έχει πληρώσει υψηλό τίμημα σε ανθρώπινες ζωές για την πόλη αυτή.

Ο έλεγχος της Βούχλενταρ, που βρίσκεται στο σταυροδρόμι του ανατολικού και του νότιου μετώπου, είναι σημαντικός, διότι θα διευκολύνει την προέλαση της Ρωσίας ενώ προσπαθεί να διεισδύσει βαθύτερα πίσω από τις ουκρανικές αμυντικές γραμμές.

Ρώσοι μπλόγκερ ανέφεραν ότι η Ρωσία μπορεί τώρα να προσπαθήσει να προχωρήσει προς τη Βέλικα Νοβοσίλκα, που απέχει περίπου 30 χλμ. προς τα δυτικά.

Η Βούχλενταρ - «δώρο του άνθρακα» στα Ουκρανικά - είναι μια πόλη εξόρυξης άνθρακα στην περιοχή Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας, ενώ βρίσκεται επίσης κοντά σε σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει την Κριμαία με την περιοχή του Ντονμπάς.

Οσο οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν τον πλήρη έλεγχο της Βούχλενταρ, μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν την πόλη ως βάση για να βομβαρδίζουν τις ρωσικές στρατιωτικές γραμμές ανεφοδιασμού στην περιοχή.

Στο μεταξύ, ο Ρώσος Πρόεδρος δεν έχει κοινά θέματα προς συζήτηση με τον Γερμανό καγκελάριο Ολ. Σολτς, καθώς οι δύο χώρες έχουν ουσιαστικά διακόψει την επικοινωνία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, απαντώντας σε δημοσίευμα της «Die Zeit» που φέρει τον Σολτς να εξετάζει το ενδεχόμενο να έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον Πούτιν ενόψει της Συνόδου Κορυφής του G20 τον Νοέμβρη στη Βραζιλία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ