Πέμπτη 3 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Σε στενή επαφή» με ΕΕ και ΗΠΑ

Η κυπριακή κυβέρνηση είναι «σε στενή επαφή» με όλα τα γειτονικά κράτη, όπως επίσης με την ΕΕ και τις ΗΠΑ, δήλωσε ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά από έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Επιβεβαίωσε τη συμμετοχή της Κύπρου στο εν εξελίξει μακελειό, όπου βρίσκονται και οι βρετανικές βάσεις. Μάλιστα, σε ανακοίνωση των βρετανικών στρατιωτικών δυνάμεων που αντιδρά στις νέες αντιπολεμικές κινητοποιήσεις που έγιναν, προσπαθώντας να εκτονώσει την αυξανόμενη ανησυχία και οργή του κυπριακού λαού για την εμπλοκή ανέφερε προκλητικά ότι «είναι μια δύναμη καλού στην περιοχή» και ότι χρειάζεται ψυχραιμία, όπως και ότι «εργαζόμαστε στενά με τους συμμάχους μας για να αποκλιμακώσουμε τις εντάσεις και καλούμε όλα τα μέρη να τερματίσουν τον καταστροφικό κύκλο αντιποίνων με τη χρήση βίας». Δηλαδή εμφανίζονται να νοιάζονται για ...αποκλιμάκωση αυτοί που στηρίζουν τον σύμμαχό τους Ισραήλ να βάζει μπουρλότο στην περιοχή.

Την ίδια ώρα οι Βρετανοί υπεραμύνονται της «μετάθεσης στρατευμάτων εδώ», στο όνομα της στήριξης «των Βρετανών υπηκόων», και ξεκαθαρίζουν ότι «αποτελεί συνήθη πρακτική για το υπουργείο Αμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκρίνει τακτικά αιτήματα πρόσβασης στις αεροπορικές του βάσεις, για περιορισμένο αριθμό συμμάχων και εταίρων». Προσθέτουν ότι για λόγους επιχειρησιακής ασφάλειας και ως θέμα πολιτικής «δεν σχολιάζουμε, ούτε δίνουμε πληροφορίες σχετικά με κινήσεις στρατιωτικών αεροσκαφών ξένων χωρών». Και καταλήγουν ότι «μαζί με τους γείτονες και τον αξιόπιστο εταίρο μας, την Κυπριακή Δημοκρατία, συνεχίζουμε να παίρνουμε στα σοβαρά την ασφάλεια του νησιού (...) Δεν υπάρχει αλλαγή στην τρέχουσα απειλή για τις βρετανικές βάσεις ή για το νησί, ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης κατάστασης, αλλά συνεχίζουμε να το παρακολουθούμε προσεκτικά, να συνεργαζόμαστε και να επικοινωνούμε στενά με την Κυπριακή Δημοκρατία για το θέμα αυτό».

Στο μεταξύ, δίνουν και παίρνουν αναλύσεις περί του ενδεχομένου «να πληγεί η Κύπρος, τυχαία ή όχι, από τις εκτοξεύσεις πυραύλων μεταξύ των εμπλεκόμενων στη σύγκρουση που λαμβάνει χώρα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής». Ο στρατιωτικός μελετητής, συνταγματάρχης ε.α. Αντης Λοΐζου, υποστήριξε ότι η Κύπρος βρίσκεται εκτός του κάδρου των ιρανικών επιδιώξεων, επιχειρηματολογώντας μεταξύ άλλων ότι ...οι ΗΠΑ δεν θα επέτρεπαν μια τέτοια εξέλιξη και ότι έχουν αναπτύξει κατά το πρόσφατο διάστημα στενές σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία, κάνοντας χρήση των υποδομών της σε πολλές περιπτώσεις για ανεφοδιασμό και υποστήριξη...

Από το βράδυ της Τρίτης τέθηκε σε εφαρμογή το λεγόμενο Ειδικό Εθνικό Σχέδιο «Εστία» για την υποδοχή και τον επαναπατρισμό πολιτών τρίτων χωρών, κυρίως από τον Λίβανο, μέσω της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μόνιμη άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο ζητάει ο Μενέντεζ (2023-08-25 00:00:00.0)
Για «νέα πολιτική κυριαρχίας» μιλά η Τουρκία (2020-11-04 00:00:00.0)
Με τη «βούλα» ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ το τραπέζι των επώδυνων συμβιβασμών και των σχεδίων συνδιαχείρισης (2020-09-05 00:00:00.0)
Τροποποίηση «αμυντικού σχεδιασμού» μαζί με τους «νέους συμμάχους» (2015-02-12 00:00:00.0)
Απάντηση στις επιθέσεις Ταλάτ (2005-02-23 00:00:00.0)
Πυρηνικό οπλοστάσιο στην Κύπρο (2001-01-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ