Σάββατο 12 Οχτώβρη 2024 - Κυριακή 13 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΑΙΔΕΙΑ
Περί σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία...

Το τελευταίο διάστημα γίνεται ορισμένη συζήτηση γύρω από την ενότητα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία, η οποία εντάσσεται στα εργαστήρια δεξιοτήτων στο Δημοτικό. Η συζήτηση αυτή κυρίως διεξάγεται ανάμεσα σε γονείς, με μια μερίδα τους να καταλήγει στην απαίτηση απαλλαγής των παιδιών τους από το εν λόγω πρόγραμμα των εργαστηρίων δεξιοτήτων ή από τη συγκεκριμένη ενότητα (Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση).

Αφορμή στάθηκε η συζήτηση σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και σε ΜΜΕ για τη σεξουαλική αγωγή στα σχολεία, με ορισμένους «λαγούς» της κυβέρνησης να υποστηρίζουν ότι «δεν χρειαζόμαστε μια ιατροανατομική σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, αλλά μια συμπεριληπτική και δικαιωματική» (δήλωση εκπροσώπου του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού σε τηλεοπτική εκπομπή).

Από την άλλη πλευρά, η Ελληνική Λύση με πρόσφατη πρόταση νόμου ζητά οι γονείς να έχουν το δικαίωμα επιλογής αν θα διδαχθούν τα παιδιά τους τις συγκεκριμένες ενότητες. Οπως υποστηρίζει η Ελ. Λύση στην αιτιολόγηση, επειδή «...προωθείται η woke ατζέντα» από το πρόγραμμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, «...η σωστή σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των ανηλίκων θα πρέπει να ανατεθεί εξολοκλήρου στους γονείς»!

Γίνεται κατανοητό ότι μια τέτοια αντίληψη μπορεί να οδηγήσει και σε άλλα ευτράπελα και παραλογισμούς... Για παράδειγμα, αν ένας γονιός πιστεύει ότι η Γη είναι επίπεδη, πρέπει να απαλλάξει το παιδί του από το μάθημα της Φυσικής; Η παραπέρα υποχώρηση/ υποβάθμιση της δημόσιας Εκπαίδευσης μέσω της υποκατάστασής της από την ατομική - οικογενειακή ευθύνη είναι οπισθοδρόμηση. Η σεξουαλική αγωγή δεν μπορεί να είναι υπόθεση της εκκλησίας ή και αποκλειστικά των γονιών.

***

Το κρίσιμο ζήτημα που διαφοροποιεί το ΚΚΕ από τις αντιπαραθέσεις μεταξύ των αστικών κομμάτων είναι ότι χρειάζεται επιστημονικά τεκμηριωμένη σεξουαλική αγωγή, που πρέπει να διεκδικήσουν από κοινού τα σωματεία εκπαιδευτικών, οι φορείς των γονιών, το μαθητικό κίνημα μαζί με το εργατικό - λαϊκό κίνημα.

Ηδη, από τις σελίδες του «Ριζοσπάστη» (3/6/2020) σε σχέση με τα εργαστήρια δεξιοτήτων και το θέμα αυτό, τονίζαμε: «Το ζήτημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης επιτέλους πρέπει να πάψει να κινείται ανάμεσα στο εκκρεμές της συντηρητικής σκοταδιστικής άρνησής της και της δήθεν προοδευτικής άποψης περί ρευστότητας φύλου».

Σήμερα αυτή η διαπίστωση επιβεβαιώνεται περίτρανα. Οι αντιλήψεις που προωθεί η λεγόμενη «woke ατζέντα» με επίκεντρο τον αυτοπροσδιορισμό του φύλου και της σεξουαλικότητας έχουν την ίδια ακριβώς αφετηρία με τη συντηρητική άποψη ότι η σεξουαλική αγωγή και το περιεχόμενό της είναι αποκλειστική ευθύνη κάθε γονιού.

Το έδαφος για αυτή την αποπροσανατολιστική συζήτηση με τις αντιεπιστημονικές προσεγγίσεις για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση τροφοδοτείται από το νομοθετικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ και ορόσημο τον νόμο της ΝΔ το 2021, με βάση το οποίο μπαινοβγαίνουν στα σχολεία ΜΚΟ, επιχειρήσεις και άλλα «ευαγή ιδρύματα», παρεμβαίνοντας στο περιεχόμενό τους.

Στην πράξη σήμερα η σεξουαλική αγωγή είναι ένα από τα θέματα των εργαστηρίων δεξιοτήτων. Δεν υπάρχει ένα ενιαίο πρόγραμμα σπουδών για αυτά τα εργαστήρια, αλλά είναι στην κρίση του κάθε εκπαιδευτικού το θέμα που θα διαλέξει να δουλέψει στα εργαστήρια δεξιοτήτων και το υλικό που θα αξιοποιήσει. Και μέσα σε αυτά τα υλικά περιλαμβάνονται διάφορα προγράμματα από ΜΚΟ και άλλους, που τους έχουν δώσει «πάσο» να μπαινοβγαίνουν στα σχολεία...

Πολλοί θα θυμούνται εξάλλου πριν δυο χρόνια τον σάλο που δημιουργήθηκε με το πρόγραμμα «Σεξουαλικότητα - Γονιμότητα - Γονεϊκότητα» και τα βίντεο της «Ελληνικής Εταιρείας Προγεννητικής Αγωγής» με πλήθος σκοταδιστικών και αντιεπιστημονικών αντιλήψεων.

***

Οι πρόσφατες εξελίξεις αλλά και συνολικά οι ανάγκες της εποχής μας επιβεβαιώνουν τη θέση του ΚΚΕ, ότι είναι αναγκαία η σεξουαλική αγωγή στα σχολεία, ενταγμένη σε ενημερωτικά προγράμματα από επιστημονικούς, κρατικούς φορείς, ώστε να εξασφαλίζεται ένα ενιαίο πρόγραμμα, εξειδικευμένο κατά ηλικιακή κατηγορία. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει ανεκτή η παρουσία των ΜΚΟ στα σχολεία χωρίς καμία εξαίρεση.

Σεξουαλική αγωγή βασισμένη στα πορίσματα των επιστημών - και σε συνεργασία μεταξύ τους - σημαίνει ότι κλιμακώνεται ανάλογα με την ηλικία και με παιδαγωγικά ορθό τρόπο η διδασκαλία γύρω από τη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού, μέρος της οποίας είναι και οι ανατομικές και λειτουργικές διαφορές των γεννητικών οργάνων στα δύο φύλα, ιδιομορφίες σε αυτή την εξέλιξη, ζητήματα που δεν συμπίπτουν με όλο το εύρος της σεξουαλικότητας.

Βέβαια, η σεξουαλική αγωγή περιλαμβάνει την προετοιμασία των αγοριών και κοριτσιών για τις αλλαγές στο σώμα τους, για την πρώτη σεξουαλική τους επαφή, για τα μέσα αντισύλληψης, αλλά και για το περιεχόμενο της φιλίας, του έρωτα. Ακόμα, κατά επιστημονική υπόδειξη με βάση την ηλικία περιλαμβάνει και το ζήτημα της ομόφυλης σεξουαλικής συμπεριφοράς, την κοινωνική - ιστορική προσέγγισή του.

Ενταγμένη στο πρόγραμμα πρέπει να είναι και η συζήτηση για την ιστορική εξέλιξη της οικογένειας ως μορφής κοινωνικής συμβίωσης, για τα κοινωνικά χαρακτηριστικά του ανθρώπου, που προσδιορίζονται αντικειμενικά, για τη συμπληρωματικότητα του ανδρικού και γυναικείου οργανισμού για την αναπαραγωγή. Ομως επειδή δεν είναι μόνο διδασκαλία αλλά αγωγή, σημαίνει ότι προβάλλει τρόπο και στάση ζωής, καλλιεργεί πραγματικό σεβασμό και αλληλεγγύη μεταξύ των δύο φύλων, ενάντια στην εμπορευματοποίηση της ανθρώπινης ζωής και της σεξουαλικότητας.


Κ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με επιστημονική προσέγγιση στην αντιπαράθεση με την αστική εκπαιδευτική πολιτική (2022-05-12 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο το σχολείο των σύγχρονων αναγκών (2022-03-09 00:00:00.0)
Δεξιότητες στην Εκπαίδευση: Αναπαράγουν τα αδιέξοδα (2021-06-12 00:00:00.0)
Κυκλοφόρησε η θέση του ΚΚΕ για την Προσχολική Αγωγή (2018-06-06 00:00:00.0)
Με σημαία τα «ατομικά δικαιώματα» καταργούν τα κοινωνικά δικαιώματα και τροφοδοτούν νέες διακρίσεις (2016-01-24 00:00:00.0)
Πώς βλέπουμε την προσχολική αγωγή (2008-09-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ