Πέμπτη 17 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΙΔΕΙΑ
Να δοθεί έκτακτο κονδύλι για ελέγχους και εργασίες στις εστίες

Συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ

Να προχωρήσουν οι σωστοί έλεγχοι, τα έργα αναβάθμισης των υποδομών των εστιών με έκτακτο κονδύλι στα Πανεπιστήμια κάλεσε η βουλευτής του ΚΚΕ Αφροδίτη Κτενά, κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του Κόμματος για την ασφαλή διαμονή των οικότροφων στις φοιτητικές εστίες των πανεπιστημίων. Με αφορμή το περιστατικό πτώσης του ανελκυστήρα στο κτίριο Γ' της φοιτητικής εστίας του ΑΠΘ, η βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στο μπαλάκι ευθυνών για τις εστίες και μία σειρά ακόμα προβλήματα, όπως η έλλειψη πόσιμου νερού στις εστίες του Πανεπιστημίου Αθηνών και της ΑΣΠΑΙΤΕ, στο ότι δεν υπήρχε πιστοποιητικό πυρασφάλειας στα Γιάννενα.

Κάλεσε το υπουργείο να απαντήσει τι μέτρα θα παρθούν ώστε να προχωρήσει άμεσα η υλοποίηση ελέγχου και εργασιών. «Αυτό είναι πραγματικά ζωτική ανάγκη. Τα παιδιά που μένουν στις εστίες δεν πάνε εκεί από επιλογή. Δεν μπορούν να σπουδάσουν αν δεν στεγαστούν στις εστίες», τόνισε.

Η υφυπουργός Ζ. Μακρή επανέλαβε πως η οργάνωση και λειτουργία των εστιών ανήκει στα ΑΕΙ και η οικονομική διαχείριση, η κάλυψη των λειτουργικών δαπανών, συντήρηση και λειτουργία στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ. Η Αφρ. Κτενά σχολίασε πως το γνωστό σχήμα «σαλαμοποίησης» της ευθύνης έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει πάντα μία περιοχή που δεν καλύπτεται από κανένα ή καλύπτεται από όλους και δεν μπορεί να βρεθεί άκρη, ωστόσο το καθ' ύλην αρμόδιο είναι το υπουργείο Παιδείας. «Είναι υποχρέωση της πολιτείας απέναντι στην κοινωνία να σπουδάζει τα παιδιά της δωρεάν και με ασφάλεια», τόνισε.

Μεταξύ άλλων, η υφυπουργός Παιδείας είπε πως «το ΙΝΕΔΙΒΙΜ έχει καταγράψει αναλυτικά τα προβλήματα και τις ελλείψεις των φοιτητικών εστιών λόγω της παλαιότητας των περισσότερων κτιριακών εγκαταστάσεων» και σύμφωνα με σχετική ενημέρωση θα υλοποιηθούν έργα και μελέτες στο σύνολο των εστιών, με προγράμματα χρηματοδοτούμενα από εθνικούς ευρωπαϊκούς πόρους. Επανέλαβε δε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι η ανέγερση εστιών μέσω ΣΔΙΤ, κάτι που όπως έχουν επισημάνει και οι φοιτητές ανοίγει νέους δρόμους για επιχειρηματίες και εργολάβους.

«Η λύση είναι μία: Ενισχύστε, δώστε έκτακτο κονδύλι τώρα στα πανεπιστήμια, ώστε να προχωρήσουν στους σωστούς ελέγχους και στα έργα αναβάθμισης των υποδομών, κάτι που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και δεκαετίες. Είναι ήδη πολύ αργά», τόνισε η βουλευτής του ΚΚΕ, που κάλεσε την ηγεσία του υπουργείου να ακούσει τους Συλλόγους των εστιακών φοιτητών που ξέρουν πάρα πολύ καλά τι γίνεται στον χώρο τους, που ζουν καθημερινά τις συνέπειες της υποχρηματοδότησης, να απαντήσει στα αιτήματά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ