Πέμπτη 17 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΙΔΕΙΑ
Αμεσα να καλυφθούν όλα τα κενά στα σχολεία

Συζητήθηκε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για την ανάγκη κάλυψης των κενών και την ανάκληση των συγχωνεύσεων

Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά με τα οποία εξακολουθούν να λειτουργούν τα σχολεία στον δεύτερο μήνα της σχολικής χρονιάς συσσωρεύοντας χαμένες διδακτικές ώρες, ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Δελής κατά τη συζήτηση χτες της σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης του Κόμματος προς τον υπουργό Παιδείας.

Παρουσιάζοντας την Ερώτηση, αναφέρθηκε στις διακηρύξεις που είχαν προηγηθεί από πλευράς υπουργείου για νέο σύστημα αποτύπωσης των κενών, το οποίο «το σάρωσε η πραγματικότητα» όπως είπε χαρακτηριστικά, καθώς τις πρώτες δύο βδομάδες λειτουργίας των σχολείων είχαν χαθεί πάνω από 400.000 ώρες μαθήματος και σήμερα υπάρχουν πάρα πολλά κενά. Πρόσθεσε πως τελικά το νέο σχέδιο αποτύπωσης των κενών, του «εξορθολογισμού» ήταν ο περιορισμός του κόστους στην Εκπαίδευση, οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις τμημάτων, αρκετές από τις οποίες αποκρούστηκαν από γονείς και εκπαιδευτικούς που κινητοποιήθηκαν.

Στα ερωτήματα του Γ. Δελή για το τι μέτρα θα παρθούν ώστε να προχωρήσει άμεσα η τρίτη φάση αναπληρωτών, να μονιμοποιηθούν επιτέλους οι συμβασιούχοι και να ανακληθούν οι συγχωνεύσεις, η απάντηση της υφυπουργού Παιδείας Ζ. Μακρή ξεκίνησε με απαρίθμηση των 40.000 διορισμών που έγιναν τα τελευταία χρόνια, αποτέλεσμα αγώνων ενάντια στην χρόνια αδιοριστία και των «ολιγομελών» τμημάτων που εξαιρέθηκαν από τον κανόνα του κλεισίματος. «Τα κενά υπάρχουν. Θα υπάρχουν πάντοτε σε μια ζωντανή διαδικασία όπως είναι η εκπαίδευση, και γι' αυτό προσλαμβάνονται οι αναπληρωτές», σημείωσε η υφυπουργός, κάνοντας λόγο για προσλήψεις 37.701 αναπληρωτών. Οπως είπε, στη δεύτερη φάση πρόσληψης υπήρξε έλλειψη ενδιαφέροντος από τους εντεταγμένους στους πίνακες του ΑΣΕΠ και δεν καλύφθηκε το σύνολο των πιστώσεων και θα κινηθεί η διαδικασία έκδοσης ειδικής προκήρυξης κάλυψης κενών σε σχολικές μονάδες, ενώ ανακοίνωσε πως το υπουργείο θα εξετάσει σύντομα «τη δυνατότητα έκδοσης και τοπικής πρόσκλησης για να καλυφθούν οι υπόλοιπες ανάγκες».

«Δεν μπορεί να είναι 40.000 οι έκτακτες εκπαιδευτικές ανάγκες (...) Είναι μόνιμες εκπαιδευτικές ανάγκες και οι διορισμοί, βεβαίως, υπολείπονται», αντέτεινε στα παραπάνω ο βουλευτής του ΚΚΕ, σημειώνοντας πως με βάση τον αριθμό αναπληρωτών και τις συνταξιοδοτήσεις, εμφανίζεται ένα έλλειμμα 9.000 εκπαιδευτικών τουλάχιστον.

Ανέδειξε πως για την «έλλειψη ενδιαφέροντος των εκπαιδευτικών» θα μπορούσαν να ανανεώνονται κάθε χρόνο οι πίνακες που παραμένουν κλειστοί δύο και τρία χρόνια και κάλεσε το υπουργείο να σκεφτεί τους μισθούς των νεοδιοριζόμενων και τους όρους διαβίωσής τους. Τόνισε πως το υπουργείο έχει ευθύνη για την ομαλή και ορθή λειτουργία των σχολείων, για να μην υπάρχει ούτε ένα κενό και ότι δεν πρόκειται να λειτουργήσουν με τη βιομηχανία πειθαρχικών διώξεων που έχει εξαπολύσει το υπουργείο κατά αγωνιστών εκπαιδευτικών που παλεύουν ενάντια στις αντιεκπαιδευτικές πολιτικές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ