Τρίτη 22 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΧΗΜΑΤΑΡΙ
«Οχι» στην υγειονομική βόμβα του ΧΥΤΒΑ

Την αντίθεσή τους στην υγειονομική βόμβα της κατασκευής Χώρου Υγειονομικής Ταφής Βιομηχανικών Αποβλήτων (ΧΥΤΒΑ) στη θέση Κεραμιδέζα Σχηματαρίου, δίπλα στα σπίτια τους, εξέφρασαν για ακόμα μια φορά κάτοικοι και εργαζόμενοι του δήμου Τανάγρας και της ευρύτερης περιοχής, συμμετέχοντας μαζικά σε νέα δυναμική κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή.

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που διοργάνωσαν σύλλογοι και φορείς της περιοχής στο σημείο που έχουν αρχίσει τα έργα κατασκευής του ΧΥΤΒΑ, συμμετείχε πολυμελές κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Χρήστο Τσοκάνη, βουλευτή Δυτ. Αττικής του ΚΚΕ. Επίσης, συμμετείχαν ο Κώστας Μπασδέκης, περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», καθώς και δημοτικοί σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στους δήμους της περιοχής.

Μαζική παρουσία είχαν κάτοικοι από τους δήμους Τανάγρας, Θήβας, Ωρωπού και Χαλκίδας, εργαζόμενοι και αγρότες, εκπρόσωποι συλλόγων, απαιτώντας να σταματήσουν άμεσα τα έργα για την κατασκευή του ΧΥΤΒΑ. Μάλιστα, ο λαός της περιοχής, σε αρκετές περιπτώσεις, αποδοκίμασε τους εκπροσώπους της περιφερειακής αρχής Στερεάς Ελλάδας, δημοτικών αρχών της περιοχής, που από το 2016 μέχρι σήμερα, είτε από θέσεις ευθύνης στην περιφερειακή και τοπική διοίκηση είτε ως κυβέρνηση και βουλευτές, προώθησαν τα σχέδια για επιχειρηματικό πάρκο και χώρο υγειονομικής ταφής επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων στην περιοχή Σχηματαρίου - Οινοφύτων.

Χαιρετίζοντας εκ μέρους του ΚΚΕ τη συγκέντρωση των εργαζομένων, των βιοπαλαιστών αγροτών, της νεολαίας, των γυναικών και του λαού της περιοχής, «που έκαναν το βήμα και σήκωσαν κεφάλι στην υποβάθμιση της ζωής τους», ο Χρήστος Τσοκάνης στάθηκε στη συνολικότερη υποβάθμιση της ζωής των εργαζομένων και του λαού, όπως με την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Υγείας και της Παιδείας, επισημαίνοντας ότι στο πλαίσιο αυτό μετατρέπουν την περιοχή σε εστία βιομηχανικής ρύπανσης, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα και η κερδοφορία των βιομηχανιών, μέσα από τη χωρίς κόστος γι' αυτούς διαχείριση των αποβλήτων που παράγουν και τα οποία θα μπορούσαν να επεξεργάζονται στην πηγή παραγωγής τους.

Κάλεσε τον λαό της περιοχής να μην έχει καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και στα κόμματα που δεσμεύονται από τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στα «ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» των εκπροσώπων τους που παραβρέθηκαν στη συγκέντρωση. Τόνισε ότι έχουν βάλει φαρδιά - πλατιά την υπογραφή τους για την εγκατάσταση της μονάδας τοξικών αποβλήτων στην περιοχή και στη συγκέντρωση σύρθηκαν κάτω από τον αγώνα και την πίεση του λαού της περιοχής. Κλείνοντας είπε ότι το ΚΚΕ έχει καταθέσει Επερώτηση στη Βουλή για το ζήτημα.

Παρέμβαση στη συγκέντρωση έκανε επίσης ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο οποίος αναφέρθηκε στις καταστροφικές συνέπειες που θα προκληθούν στην υγεία και τη ζωή των εργαζομένων και του λαού της περιοχής. Τόνισε ότι το ΚΚΕ θα σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων με όλες του τις δυνάμεις και θα βοηθήσει όπως μπορεί, όπως θα κάνει άλλωστε και στο Περιφερειακό Συμβούλιο στις 30 Οκτώβρη.

Ακόμη τοποθετήθηκε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» του δήμου Τανάγρας, Μιχάλης Γιαλούρης, σημειώνοντας ότι «ο ΧΥΤΒΑ δεν ήρθε από μόνος του, υπάρχουν πολιτικές αποφάσεις που έχουν στηρίξει και οι δημοτικοί σύμβουλοι που βρίσκονται εδώ». Τόνισε ότι σκοπίμως κρύβουν πως το επιχειρηματικό πάρκο έρχεται χέρι χέρι με τον ΧΥΤΒΑ και ότι όταν λένε «ναι» στο ένα αποδέχονται στην ουσία και το άλλο. Είπε ότι ο λαός της περιοχής έχει πείρα και έφερε ως παράδειγμα τη μόλυνση από εξασθενές χρώμιο στην περιοχή των Οινοφύτων, όταν κάθε φορά που οι μετρήσεις έδειχναν τιμές επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία, οι υπηρεσίες άλλαζαν τις επιτρεπτές τιμές προς τα πάνω, «άρα δεν μπορούμε να τους έχουμε καμία εμπιστοσύνη».

Στο τέλος της συγκέντρωσης οι φορείς κάλεσαν για περαιτέρω κινητοποιήσεις, με επόμενους σταθμούς τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας στις 30 Οκτώβρη, αλλά και τη συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας στις 6 Νοέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ