Κορυφώνονται το επόμενο διάστημα οι διεργασίες ανασύνθεσης της σοσιαλδημοκρατίας, προκειμένου να ανταποκριθεί στον ρόλο του «βαστάζου» του αστικού πολιτικού συστήματος, που στο σύνολό του διανύει περίοδο αναδιάταξης με κινήσεις και στο εσωτερικό της ΝΔ, αμφισβήτησης του Κυρ. Μητσοτάκη απ' τους προκατόχους του στον πρωθυπουργικό θώκο Αντ. Σαμαρά και Κ. Καραμανλή. Ολα αυτά κι ενώ στα αστικά επιτελεία φουντώνει η συζήτηση για την ανάγκη «θεσμικής» θωράκισης συνολικά του συστήματος, ενόψει των όσων βρίσκονται μπροστά, τόσο στα μέτωπα της εμπλοκής και του ιμπεριαλιστικού πολέμου όσο και σε αυτό της οικονομίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, το ΠΑΣΟΚ, που τις προάλλες χρίστηκε από τον Κυρ. Μητσοτάκη αξιωματική αντιπολίτευση, έσπευσε όχι μόνο να αποδεχθεί τον ρόλο, αλλά και να επανακαταθέσει τα διαπιστευτήριά του στην αστική τάξη για τη χρησιμότητά του, με τον πρόεδρό του να λέει σε συνέντευξή του μέσα στην εβδομάδα πως «στόχος είναι μόνο ένας: η νίκη. Μια νίκη που θα κάνει τη χώρα μας να έρθει σε μία άλλη πολιτική σελίδα. Να έχουμε μια γενναία πολιτική αλλαγή. Μια προοδευτική κυβέρνηση», επαναφέροντας τα χρεοκοπημένα σοσιαλδημοκρατικά παραμύθια περί «προοδευτικών» κυβερνήσεων στο έδαφος του καπιταλισμού, που θα υλοποιούν φυσικά τις «δέκα εντολές» του κεφαλαίου.
Αλλωστε, για το πόσο... γενναία πολιτική αλλαγή συνιστά η εναλλαγή κυβερνήσεων, χαρακτηριστικός ήταν και ο διάλογος προ ημερών στη Βουλή ανάμεσα σε Κυρ. Μητσοτάκη και Ν. Ανδρουλάκη, με τον πρώτο να καλεί τις άλλες αστικές πολιτικές δυνάμεις «να βρούμε έναν κοινό βηματισμό, συμφωνώντας πραγματικά στο τι τελικά συνιστά πρόοδο και στο τι συνιστά οπισθοδρόμηση», με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να απαντά ότι είναι διατεθειμένος για συναινέσεις και για του λόγου το αληθές, να θυμίζει ότι το ΠΑΣΟΚ ψήφισε τα 36 από τα 66 άρθρα του νομοσχεδίου για το ΑΣΕΠ.
Η αποκατάσταση της ισορροπίας στο αστικό πολιτικό σύστημα, με ανάκτηση της χαμένης του αξιοπιστίας, είναι το κοινό τους ζητούμενο, εξ ου και η προσπάθεια που από κοινού καταβάλλουν να πείσουν ότι τα λαϊκά βάσανα είναι απόρροια ορισμένων «παθογενειών» που αν διορθωθούν ο λαός θα απολαύσει μέρες ευημερίας.
Στο πλαίσιο αυτής της κάλπικης αφήγησης για λαϊκή παραπλάνηση, την Παρασκευή ο Αλ. Τσίπρας αλλά και το ΠΑΣΟΚ συνέπεσαν σε παρεμβάσεις για τα ζητήματα «των θεσμών, του κράτους δικαίου, του ρόλου των ανεξάρτητων αρχών», με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ Κ. Τσουκαλά να εγκαλεί την κυβέρνηση ότι δεν επιδιώκει «καμία πραγματική συναίνεση» και τον Αλ. Τσίπρα - ο οποίος στα δημοσιογραφικά πηγαδάκια δήλωσε «παρών» για κάθε χρήση - να προτρέπει μιλώντας σε εκδήλωση του Συμβουλίου της Ευρώπης «να αποδεχτούμε τις παθογένειες και τα ελλείμματα της χώρας μας, ώστε να τα διορθώσουμε (...) επιβάλλεται η εκτελεστική αλλά και η δικαστική της εξουσία να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων για να μπορούμε να μιλάμε πραγματικά για εμβάθυνση του Κράτους Δικαίου, για μια ισχυρή και όχι για μια πάσχουσα Δημοκρατία».
Οι διεργασίες στο αστικό πολιτικό σύστημα και ειδικότερα στη σοσιαλδημοκρατία αναμένεται να φουντώσουν το επόμενο δεκαήμερο, καθώς θα ολοκληρώνεται το έκτακτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ με μια ακόμα διάσπαση και την αποχώρηση όποιας πλευράς βγει απ' αυτό ηττημένη. Μάλιστα, ανοιχτά πλέον η πλειοψηφία κατηγορεί τον Στ. Κασσελάκη ότι ήδη έχει κάνει επιλογές «προετοιμασίας άλλου, ανταγωνιστικού κόμματος στον ΣΥΡΙΖΑ», ενώ και απ' την πλευρά της έχει κάνει καθαρό ότι δεν χωράει στον ΣΥΡΙΖΑ αν επικρατήσει ο Στ. Κασσελάκης.