Σάββατο 2 Νοέμβρη 2024 - Κυριακή 3 Νοέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΑΙΜΑΤΟΚΥΛΙΣΜΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ ΣΕ ΓΑΖΑ ΚΑΙ ΛΙΒΑΝΟ
Διαρκές λουτρό αίματος και γενίκευση συγκρούσεων

Τα παιδιά, τα πρώτα θύματα της ισραηλινής θηριωδίας

2024, The Associated Press. Al

Τα παιδιά, τα πρώτα θύματα της ισραηλινής θηριωδίας
Με τις πλάτες των Ευρωατλαντικών το κράτος - δολοφόνος Ισραήλ εντείνει μεθοδευμένα την κλιμάκωση των συγκρούσεων σε όλα τα μέτωπα (παλαιστινιακά εδάφη, Λίβανο, Συρία, Ιράν) σκορπώντας τον θάνατο και την καταστροφή. Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι έμμεσες διαπραγματεύσεις των Ισραηλινών και Αμερικανών με αξιωματούχους της Αιγύπτου και του Κατάρ για τη λεγόμενη εκεχειρία στη Γάζα και τη διευθέτηση στον Λίβανο, που επί της ουσίας εξυπηρετούν ευρύτερους σχεδιασμούς στην περιοχή απέναντι σε ανταγωνιστές όπως το Ιράν και το ευρασιατικό μπλοκ Ρωσίας - Κίνας κ.ά.

Σε αυτό το φόντο, ειδικά τις τελευταίες βδομάδες καταγράφονται κλιμάκωση των φονικών ισραηλινών επιθέσεων σε βόρεια Γάζα και Λίβανο και αύξηση των απειλών για νέες επιθέσεις στο Ιράν μετά από εκείνες που εξαπέλυσαν δεκάδες ισραηλινά αεροπλάνα πριν από τα χαράματα της 26ης Οκτώβρη, προκαλώντας υλικές ζημιές σε στρατιωτικές βάσεις, επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν με παραβίαση του εναέριου χώρου τριών χωρών της περιοχής (Λίβανος, Συρία, Ιράκ) και την κάλυψη των ΗΠΑ.

Η πρόταση του Ισραήλ για τη λεγόμενη προσωρινή εκεχειρία στη Γάζα, για ανταλλαγή ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους, απορρίπτεται από τη Χαμάς, η οποία για την απελευθέρωσή τους ζητάει μόνιμη εκεχειρία, αποχώρηση του ισραηλινού στρατού, επιστροφή των κατοίκων στις εστίες τους και άρση του αποκλεισμού του θύλακα.

Η ισοπεδωμένη Τζαμπάλια

2024 The Associated Press. All

Η ισοπεδωμένη Τζαμπάλια
Βέβαια, ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τη σφαγή: Τις τελευταίες τρεις βδομάδες έχει σκοτώσει πάνω από 1.000 Παλαιστίνιους αμάχους, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι παιδιά, έφηβοι και γυναίκες. Τα νεκροτομεία όσων νοσοκομείων έχουν παραμείνει ανοιχτά έχουν γεμίσει από εκατοντάδες σορούς αμάχων.

Ο νεότερος επίσημος απολογισμός την Παρασκευή ανέφερε 43.259 νεκρούς και 101.827 τραυματίες.

Στον Λίβανο απορρίπτεται από τη Χεζμπολάχ και την κυβέρνηση η προσπάθεια του Ισραήλ να ελέγξει το νότιο τμήμα του, έχοντας το ελεύθερο να βομβαρδίζει όποτε εκτιμά ότι «διακυβεύεται η ασφάλειά του». Συνεχίζοντας το μακελειό την Παρασκευή χτύπησε με σφοδρότητα τα νότια προάστια της Βηρυτού και συνέχισε τις στοχευμένες δολοφονίες διασωστών, νοσηλευτών και δημοσιογράφων στον Λίβανο, απειλεί να βάλει στο στόχαστρο αρχαιότητες σε Τύρο και Μπαλμπέκ που προστατεύονται από την UNESCO. Πρόσφατα συγκεντρωτικά στοιχεία του λιβανέζικου υπουργείου Υγείας ανέφεραν ότι από τον Οκτώβρη του 2023 οι ισραηλινές επιθέσεις στη χώρα έχουν προκαλέσει πάνω από 2.865 νεκρούς και πάνω από 13.047 τραυματίες.

Πλάτες των ΗΠΑ στη σφαγή

Πρόσφατο δημοσίευμα της «Washington Post» σημείωσε ότι η κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έχει λάβει τουλάχιστον 500 (!) αναφορές πως αμερικανικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν από το Ισραήλ σε επιθέσεις κατά αμάχων στη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα. Οι αναφορές προέρχονται από διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, οργανώσεις παροχής βοήθειας, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης και άλλους αυτόπτες μάρτυρες, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα. Οπως υποτίθεται είναι η οδηγία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δίνεται εντολή να ολοκληρωθούν οι έρευνες και να προτείνουν απαντήσεις σε τέτοιους ισχυρισμούς μέσα σε διάστημα δύο μηνών. Ωστόσο δεν είναι πιθανό να παραδεχτούν τις σφαγές όπου συμμετέχουν οι ΗΠΑ εξοπλίζοντας το κράτος - δολοφόνο, ενώ γίνεται λόγος για ...πιθανές παραβιάσεις του αμερικανικού και του διεθνούς δικαίου. Μέχρι και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Α. Μπλίνκεν, σε έκθεση που υπέβαλε στο Κογκρέσο, παραδέχθηκε τη χρήση των αμερικανικών όπλων και πυρομαχικών κατά αμάχων, «που δεν συνάδουν με το αμερικανικό δίκαιο». Αλλά «ξεπλένοντας» το μακελειό, έσπευσε να προσθέσει ότι «οι διαβεβαιώσεις του Ισραήλ για το αντίθετο ήταν αξιόπιστες και βάσιμες» και δεν ήταν εφικτά «οριστικά συμπεράσματα».

Ιρανικές προετοιμασίες για τα αντίποινα στην ισραηλινή επίθεση

Πληροφορίες της εφημερίδας «New York Times» υποστήριζαν ότι στις 28 Οκτώβρη ο Ιρανός ηγέτης, Αλί Χαμενεΐ, έδωσε εντολή στο Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας να προετοιμαστεί για επίθεση κατά του Ισραήλ, καθώς εξέτασε τη ζημιά που προκλήθηκε από τα ισραηλινά χτυπήματα και διαπίστωσε ότι είναι πολύ μεγάλη για να αγνοηθεί. Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, η ιρανική επίθεση αντιποίνων είναι απίθανο να πραγματοποιηθεί πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, καθώς η Τεχεράνη φοβάται ότι μια νέα αύξηση των «περιφερειακών εντάσεων» θα μπορούσε να ωφελήσει τον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο, Ντόναλντ Τραμπ (στη διάρκεια της προεδρίας του οποίου αποχώρησαν οι ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα).

Την Πέμπτη, το «axios.com», επικαλούμενο Ισραηλινούς αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών, μετέδωσε ότι το Ιράν σχεδιάζει, εναλλακτικά, να επιτεθεί στο Ισραήλ από το έδαφος του Ιράκ μέσω των πανίσχυρων «Λαϊκών Δυνάμεων Κινητοποίησης» (παράρτημα των οποίων θεωρείται η Ισλαμική Αντίσταση του Ιράκ) οι οποίες εμφανίζεται να απαρτίζονται από «περίπου 240.000 μαχητές, που είναι περίπου το 50% του ιρακινού στρατού, με προϋπολογισμό 2,6 δισ. δολαρίων, εξαπολύοντας κύμα επιθέσεων με drones και βαλλιστικούς πυραύλους». Ο Αλί Φανταβί, υποδιοικητής των Ιρανών «Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης», μιλώντας την ίδια μέρα στον λιβανέζικο τηλεοπτικό σταθμό «Al Mayadeen» (που σχετίζεται με τη Χεζμπολάχ) δήλωσε ότι «η ιρανική απάντηση στην ισραηλινή επίθεση είναι σίγουρη». Πρόσθεσε δε ότι «επί 40 χρόνια δεν έχουμε επιτρέψει ούτε μία επίθεση να περάσει αναπάντητη και μπορούμε να καταστρέψουμε οτιδήποτε έχει το Ισραήλ». Μια μέρα μετά, ο Καμάλ Χαραζί, σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε στον ίδιο σταθμό ότι η Τεχεράνη είναι πιθανό να αυξήσει το βεληνεκές των βαλλιστικών πυραύλων της και να αλλάξει το πυρηνικό δόγμα σε περίπτωση μιας εθνικής «υπαρξιακής απειλής».

Σε κάθε περίπτωση, οι εκπλήξεις δεν πρέπει να αποκλείονται, ούτε και ένα μη υπολογισμένο «ατύχημα» που θα μπορούσε να ρίξει νέο λάδι στην ήδη μεγάλη φωτιά που καίει. Είναι δε φανερό πως το Ισραήλ εξοπλίζεται διαρκώς και προετοιμάζεται για σύγκρουση διαρκείας στην ευρύτερη Μέση Ανατολή αντιμετωπίζοντας την περίσταση και ως «χρυσή ευκαιρία» για τη δοκιμή νέων όπλων.

Χαρακτηριστικό ρεπορτάζ του CNN ανέφερε την Παρασκευή ότι το Ισραήλ εργάζεται προκειμένου να είναι επιχειρησιακά έτοιμο σε περίπου έναν χρόνο ένα νέο σύστημα αεράμυνας με λέιζερ, που αποκαλείται «Σιδερένια Ακτίνα» (Iron Beam) και για το οποίο ξόδεψε πάνω από 500 εκατομμύρια δολάρια, σε συμφωνίες αυτήν τη βδομάδα με την εταιρεία «Rafael Advanced Defense Systems» (που είναι πίσω από το αντιπυραυλικό σύστημα «Iron Dome») και την πολεμική βιομηχανία «Elbit Systems». Ισραηλινά στελέχη πολεμικών βιομηχανιών που εμπλέκονται στο πρόγραμμα «Iron Beam» υποστήριζαν ότι αυτό θα σημάνει «την αρχή μιας νέας εποχής στις πολεμικές συγκρούσεις» και ότι έχουν προχωρήσει σημαντικά οι εργασίες από το 2021, όταν πρωτοπαρουσιάστηκε το πρωτότυπο.

Πέρα από το νέο πρόγραμμα αεράμυνας που σχεδιάζει, το Ισραήλ έχει παραγγείλει δεκάδες νέα μαχητικά αεροσκάφη από τις ΗΠΑ, τα οποία θα αρχίσει να παραλαμβάνει τα επόμενα λίγα χρόνια, αλλά και νέες σημαντικές ποσότητες πολεμοφοδίων και βομβών που χρειάζεται για τους πολέμους που συνεχίζει στα νότια και βόρεια σύνορά του.


Δ. Ορφ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ