Σάββατο 2 Νοέμβρη 2024 - Κυριακή 3 Νοέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
24 ΠΑΜΕ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ
Δύο χρόνια μεγάλων απεργιακών σταθμών για όσα «καίνε» την εργατική τάξη

Ρεκόρ απεργιακών αποφάσεων από Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, Σωματεία: Ακυρώνουν την απεργοσπαστική στάση των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ

Σεπτέμβρης 2023: Δεκάδες σωματεία συντονίζονται στην απεργία ενάντια στο αντεργατικό τερατούργημα
Σεπτέμβρης 2023: Δεκάδες σωματεία συντονίζονται στην απεργία ενάντια στο αντεργατικό τερατούργημα
Λίγο καιρό μετά τη Σύσκεψη του 2022 το ΠΑΜΕ δίνει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ και καλεί σε απεργιακό ξεσηκωμό για μισθούς και συντάξεις, για κοινωνικές παροχές, για τις ΣΣΕ. Παρουσιάζει μάλιστα πλαίσιο πάλης που υιοθετήθηκε από 510 εργατικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι οποίες συμμετείχαν στην Πανελλαδική Σύσκεψη, διεκδικήσεις που αφορούν το σύνολο των αναγκών της εργατικής - λαϊκής οικογένειας.

Στις 9 Νοέμβρη του 2022 πραγματοποιούνται μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και σε πάνω από 75 πόλεις πανελλαδικά, θέτοντας στο επίκεντρο της πάλης την προστασία του εισοδήματος απέναντι στην ακρίβεια.

Η κυβέρνηση ήδη ανοίγει τη συζήτηση για νέα αντεργατικά μέτρα κατά παραγγελία του ΣΕΒ και των επιχειρηματικών ομίλων. Μέσα στο κατακαλόκαιρο φέρνει το νομοσχέδιο Γεωργιάδη για δουλειά μέχρι και 16 ώρες τη μέρα, για τις «συμβάσεις μηδενικών/ελαχίστων ωρών» κ.ά., με το ΠΑΜΕ να καλεί άμεσα σε ξεσηκωμό. Οργανώνει κινητοποίηση ακόμα και στις 8 Αυγούστου του 2023 διαλύοντας κάθε ελπίδα κυβέρνησης και εργοδοσίας που υπολόγιζαν σε μειωμένες αντιδράσεις λόγω καλοκαιριού. Το σύνθημα «Οχι στο 16ωρο, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο» στόλισε τον τοίχο δίπλα στην είσοδο του υπουργείου, ενώ ακολουθούν κι άλλες κινητοποιήσεις ενάντια στο αντεργατικό τερατούργημα, η δε ΓΣΕΕ επιχειρεί για λογαριασμό της κυβέρνησης να καθησυχάσει τους εργαζόμενους.

28 Φλεβάρη 2023: Παρά την υπονόμευση της ΓΣΕΕ οργανώνεται μεγαλειώδης απεργία με ρεκόρ απεργιακών αποφάσεων από τα σωματεία
28 Φλεβάρη 2023: Παρά την υπονόμευση της ΓΣΕΕ οργανώνεται μεγαλειώδης απεργία με ρεκόρ απεργιακών αποφάσεων από τα σωματεία
Στις 21 Σεπτέμβρη 2023 πραγματοποιείται πανελλαδική πανεργατική απεργία. Η ηγεσία της ΓΣΕΕ όχι μόνο αρνήθηκε, και πάλι, να την προκηρύξει αλλά «άνοιξε διάλογο» με την κυβέρνηση κάνοντας παρατηρήσεις για το νέο αντεργατικό έκτρωμα! Την ασπίδα προστασίας που προσπάθησε να προσφέρει η ΓΣΕΕ με τη στάση της στην κυβέρνηση «έσπασαν» οι αποφάσεις προκήρυξης απεργίας δεκάδων Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών, εκατοντάδων κλαδικών και επιχειρησιακών σωματείων. Ενα πλατύ απεργιακό μέτωπο από όλους τους κλάδους, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, δίνει ελπίδα και κουράγιο σε ακόμα περισσότερα σωματεία για να αναπτύξουν την πάλη «από τα κάτω».

Στις 11 Γενάρη οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και είναι εκλεγμένοι με τη ΔΑΣ στη διοίκηση της ΓΣΕΕ πρότειναν την προκήρυξη απεργίας στις 28 Φλεβάρη για τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων, εστιάζοντας στο εισόδημα και στους μισθούς, αλλά και στο ότι είναι η μέρα που συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη. Στις 13 Γενάρη συνεδριάζει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ, δίνοντας το εναρκτήριο λάκτισμα για την οργάνωση της πάλης των συνδικάτων και την κλιμάκωσή της με πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 28 Φλεβάρη.

Στις 27 Γενάρη η ηγεσία της ΓΣΕΕ απορρίπτει ξανά την πρόταση για απεργία. Και πάλι η απεργία γίνεται με αριθμό - ρεκόρ αποφάσεων 37 Εργατικών Κέντρων, 22 Ομοσπονδιών και εκατοντάδων σωματείων του ιδιωτικού τομέα.

Στις 28 Φλεβάρη πραγματοποιούνται μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις σε 76 πόλεις της χώρας. Χιλιάδες απεργοί διαδήλωσαν ενάντια στην εγκληματική πολιτική του κέρδους, στην προσπάθεια «κουκουλώματος» του εγκλήματος στα Τέμπη. Ακόμα πρόβαλαν αιτήματα ενάντια στην ακρίβεια και στους πλειστηριασμούς, διεκδίκησαν αυξήσεις στους μισθούς και μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας. Το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του σημείωνε: «Η μεγαλύτερη απεργία των τελευταίων ετών, με τα ποτάμια εργαζομένων και νεολαίας να κατακλύζουν την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, το Ηράκλειο, την Πάτρα, τα Γιάννενα και δεκάδες πόλεις όλης της χώρας, έστειλε μήνυμα ανυπακοής και σύγκρουσης βάζοντας μπροστά το σύνθημα "Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας"».

Στις 14 Μάρτη σε κοινή ανακοίνωσή τους Ομοσπονδίες και συνδικάτα της Αττικής καλούσαν στη νέα 24ωρη απεργία που είχε προκηρυχθεί για τις 17 Απρίλη, διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς, Συλλογικές Συμβάσεις και μέτρα ενάντια στην ακρίβεια. «Προσπερνάμε», τόνιζαν, «τις ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, τις συνδικαλιστικές δυνάμεις που είναι σταθερά στρατευμένες στη λογική της ανταγωνιστικότητας, των κοινωνικών διαλόγων και της κοινωνικής ειρήνης, που είναι προσκολλημένες στα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων».

Στις 17 Απρίλη η απεργία γίνεται αυτήν τη φορά χωρίς να πάρει απόφαση η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ, ισοφαρίζοντας στον ...διαγωνισμό ξεφτίλας την ηγεσία της ΓΣΕΕ, με το σκορ απεργοσπασίας να γράφει 1-1. Το ΠΑΜΕ τη μέρα της απεργίας, αναφερόμενο στην επιτυχία της, επισήμανε: «Η απεργία πέτυχε κόντρα στην καταψήφισή της από τις συνδικαλιστικές παρατάξεις των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέας Αριστεράς στην ΑΔΕΔΥ, όπως ακριβώς την καταψήφισαν οι ίδιες παρατάξεις στη ΓΣΕΕ στην προηγουμένη απεργία, στις 28 Φλεβάρη, διασπώντας το απεργιακό μέτωπο. Επιβεβαιώνουν τον ρόλο τους ως σταθερής συμπολίτευσης της κυβέρνησης Μητσοτάκη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ