Στους 43.603 οι νεκροί και 102.929 οι τραυματίες
2023, The Associated Press. Al |
Μετά από την παγκόσμια κατακραυγή η ισραηλινή κυβέρνηση προχώρησε στο άνοιγμα του μεθοριακού περάσματος Κισουφίμ, ώστε να αυξηθούν σε 130 από 30 τα φορτηγά με βοήθεια που θα περνούν στη Λωρίδα της Γάζας (ενώ πριν τον πόλεμο περνούσαν καθημερινά περίπου 500 φορτηγά). Παράλληλα, η κυβέρνηση Νετανιάχου ενέκρινε και άλλα όπως διεύρυνση του (ασφυκτικά γεμάτου) παράκτιου καταυλισμού εκτοπισμένων Muwasi και μία γραπτή κυβερνητική δήθεν «δέσμευση» πως το Ισραήλ δεν επιδιώκει τη βίαιη απέλαση των κατοίκων της Γάζας από τις εμπόλεμες ζώνες ειδικά στο βόρειο τμήμα, ώστε να την «απομονώσει» (να την καθαρίσει και μετά να την μετατρέψει σε οικόπεδα για νέους εβραϊκούς εποικισμούς).
Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γκιντόν Σάαρ συνάντησε τη Δευτέρα το βράδυ τον Αμερικανό πρέσβη στο Ισραήλ, δηλώνοντας ευθαρσώς πως είναι εφικτή η επίτευξη μίας «κατανόησης με τους Αμερικανούς φίλους μας» και πως το «ζήτημα» δήθεν βελτίωσης των συνθηκών στη Γάζα μπορεί «να λυθεί».
Οι δραματικές ελλείψεις καταγγέλθηκαν χτες από εκπρόσωπο της Υπηρεσίας αρωγής Παλαιστινίων προσφύγων του ΟΗΕ, UNRWA. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση σε συνέντευξη Τύπου του ΟΗΕ, η αξιωματούχος της UNRWA, Λουίζ Ουότεριτζ, τόνισε πως «η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας είναι απλώς καταστροφική». «Η βοήθεια που εισέρχεται στη Λωρίδα της Γάζας είναι στο πιο χαμηλό επίπεδο εδώ και μήνες. Ο μέσος όρος για τον Οκτώβριο ήταν 37 φορτηγά την ημέρα στο σύνολο της Λωρίδας της Γάζας», είπε, εξηγώντας πως «37 φορτηγά την ημέρα για έναν πληθυσμό 2,2 εκατομμυρίων κατοίκων που έχουν απόλυτη ανάγκη τα πάντα, δεν είναι αρκετά. Δεν θα είναι ποτέ αρκετό».
Εκθεση του Integrated Food Security Phase Classification (IPC) προειδοποίησε πριν από μερικές ημέρες για την «επικείμενη και σημαντική πιθανότητα λιμού» στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, υπενθύμισε η Ουότεριτζ. Χτες, οκτώ διεθνείς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (Care, Anera, MedGlobal, Mercy Corps, Norwegian Refugee Council, Oxfam, Refugees International, Save the Children) σε κοινή έκθεσή τους κατήγγειλαν το Ισραήλ για τη μη πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.
Η Αίγυπτος καταδίκασε χτες τις δηλώσεις του έτερου ακροδεξιού υπουργού Μπεζαλέλ Σμότριτς για προσάρτηση των εβραϊκών εποικισμών της Δυτικής Οχθης, σημειώνοντας πως πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Παράλληλα η Σλοβένα υπουργός Εξωτερικών Τάνια Φατζόν κατήγγειλε το Ισραήλ πως συνειδητά και απροκάλυπτα επιχειρεί να καταστρέψει θεσμούς του ΟΗΕ όπως η οργάνωση αρωγής των Παλαιστινίων προσφύγων UNRWA. Προειδοποίησε επίσης πως η Σλοβενία σχεδιάζει απαγόρευση εισαγωγής προϊόντων από παλαιστινιακά εδάφη που κατέχει το Ισραήλ.
Εξίσου έντονη ήταν χτες και η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ για τις δηλώσεις Σμότριτς, τονίζοντας πως συνιστούν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
Χτες βράδυ οι Υεμενίτες Χούθι ανακοίνωσαν ότι έκαναν δύο στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ στην Ερυθρά και την Αραβική Θάλασσα, μέσα σε διάστημα οκτώ ωρών. Ο εκπρόσωπός τους Γιαχία Σαρία ανέφερε ότι η πρώτη επίθεση είχε στόχο το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS Abraham Lincoln» (CVN-72), εναντίον του οποίου εκτοξεύτηκαν πύραυλοι κρουζ και drones. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Χούθι, η επιχείρηση απέτρεψε επικείμενα πλήγματα στην Υεμένη. Εν συνεχεία, εξαπέλυσαν επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους και drones εναντίον δύο καταδρομικών του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στην Ερυθρά Θάλασσα.