Τετάρτη 13 Νοέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΚΙΝΑ
«Στρατηγική συνεργασία» απέναντι στη «διπλή αποτροπή» των ΗΠΑ

Βασικό καθήκον της Ρωσίας και της Κίνας είναι να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε απόπειρα των ΗΠΑ να τις περιορίσει, δήλωσε χτες ο Σ. Σόιγκου, γραμματέας του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, σε συνάντησή του στο Πεκίνο με τον Κινέζο ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γι.

«Θεωρώ ότι το πιο σημαντικό μας καθήκον είναι να αντιμετωπίσουμε την πολιτική του "διπλού περιορισμού" της Ρωσίας και της Κίνας, την οποία επιδιώκουν οι ΗΠΑ και οι δορυφόροι τους», επισήμανε ο Σόιγκου.

Οι διμερείς σχέσεις Μόσχας - Πεκίνου αποτελούν έναν από τους «πυλώνες της παγκόσμιας πολιτικής και ασφάλειας», καθώς και «παράγοντα παγκόσμιας σταθερότητας», ισχυρίστηκε ο Σόιγκου, ο οποίος έφτασε προχτές στο Πεκίνο για πολυήμερη επίσκεψη, κατά την οποία θα συναντηθεί με κορυφαίους Κινέζους αξιωματούχους.

Η συνάντηση Σόιγκου - Γι πραγματοποιήθηκε λίγη ώρα αφού η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε την επικύρωση διμερούς «αμυντικής» συμφωνίας με τη Ρωσία, η οποία σηματοδοτεί την περαιτέρω στρατιωτική προσέγγιση των δύο χωρών και προβλέπει μεταξύ άλλων «αμοιβαία άμυνα» σε περίπτωση επίθεσης.

Το Πεκίνο είναι έτοιμο να ενισχύσει τον συντονισμό με τη Ρωσία σε θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια και την ανάπτυξη, δήλωσε ο Κινέζος ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γι, υπενθυμίζοντας ότι οι Πρόεδροι των δύο χωρών «συναντήθηκαν τρεις φορές φέτος, καταλήγοντας σε μια σειρά από στρατηγικές συμφωνίες».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο μηχανισμός στρατηγικών διαβουλεύσεων για την ασφάλεια μεταξύ Κίνας και Ρωσίας είναι μια σημαντική πλατφόρμα επικοινωνίας που εξυπηρετεί τις διπλωματικές προσπάθειες των ηγετών των δύο χωρών.

Η Κίνα και η Ρωσία θα συντονίσουν στενά τις ενέργειές τους «ως απάντηση στις αλλαγές στο διεθνές περιβάλλον», κατέληξε ο Γι.

Πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο φέρεται να κατασκευάζει η Κίνα

Η Κίνα εκσυγχρονίζει και αναπτύσσει το οπλοστάσιό της εντατικά τα τελευταία χρόνια και φέρεται να κατασκεύασε έναν πρωτότυπο επίγειο πυρηνικό αντιδραστήρα για μεγάλο πολεμικό πλοίο επιφανείας, κάτι που δείχνει ότι το Πεκίνο αναπτύσσει το πρώτο του αεροπλανοφόρο με πυρηνική ενέργεια, δήλωσαν στο «Associated Press» ερευνητές του Ινστιτούτου Διεθνών Σπουδών Middlebury.

Μελέτησαν δορυφορικές εικόνες μιας τοποθεσίας κοντά στο Leshan στην επαρχία Sichuan στη νοτιοδυτική Κίνα, καθώς και πηγές όπως διαγωνισμούς έργων, αρχεία προσωπικού και μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Αυτά τα στοιχεία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, επιβεβαιώνουν πληροφορίες που κυκλοφορούσαν εδώ και καιρό στα ΜΜΕ σχετικά με το τέταρτο αεροπλανοφόρο της Κίνας που θα είναι πυρηνοκίνητο, εξασφαλίζοντας μεταξύ άλλων σημαντική ενεργειακή αυτονομία.

Προς το παρόν, μόνο η Γαλλία και οι ΗΠΑ διαθέτουν πυρηνικά αεροπλανοφόρα.

Η Κίνα έχει εξελιχθεί σε ναυτική δύναμη τα τελευταία χρόνια και ένα πυρηνικό αεροπλανοφόρο θα της επιτρέψει να ασκήσει «παγκόσμια στρατιωτική παρουσία». Αυτό, με τη σειρά του, θα ωθήσει τον ρόλο της Κίνας στην παγκόσμια πολιτική σε ένα νέο επίπεδο, υποστηρίζοντας τους «συμμάχους» της και ασκώντας πίεση στους αντιπάλους της, σχολιάζουν αναλυτές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιθέσεις και σχεδιασμοί γύρω από «ειρηνευτικές» πρωτοβουλίες ενώ φουντώνουν οι μάχες (2023-04-19 00:00:00.0)
«Αποφεύγει» να απαντήσει ο Λαβρόφ για τις πιέσεις του Πεκίνου (2022-09-27 00:00:00.0)
«Εντονη» συνάντηση και «προειδοποιήσεις» με φόντο την πολυμέτωπη όξυνση του ανταγωνισμού (2022-03-16 00:00:00.0)
Βλέπει «σύνθετο και μοναδικό ιστορικό πλαίσιο στο ζήτημα της Ουκρανίας» (2022-02-25 00:00:00.0)
ΝΑΤΟ και Κίνα ανταλλάσσουν «προειδοποιήσεις» και «συστάσεις» (2021-09-29 00:00:00.0)
Επιδιώκουν συντονισμό και στρατιωτική συνεργασία (2016-05-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ