Νέο «ειδικό μήνυμα» προς τον λαό του Ιράν απηύθυνε χτες βράδυ σε διάγγελμά του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου, δείχνοντας ενθαρρυμένος από τη συνέχιση της σκληρής γεωπολιτικής αντιπαράθεσης των ΗΠΑ με την Τεχεράνη και με την εκλογή Τραμπ.
Ισχυρίστηκε έτσι ότι «το καθεστώς Χαμενεΐ» αν κάτι φοβάται περισσότερο από το Ισραήλ είναι ο ίδιος ο λαός του. «Αλλη μία επίθεση στο Ισραήλ θα σακατέψει την οικονομία του Ιράν», τόνισε ο Νετανιάχου, υπαινισσόμενος ότι σε περίπτωση νέας επίθεσης του Ιράν, το Ισραήλ θα επιτεθεί σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του.
Επίσης χτες, σε συνάντηση των Προέδρων ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζογκ, στον Λευκό Οίκο, συζητήθηκαν οι εξελίξεις σε Λίβανο, Γάζα αλλά και τα σχέδια του ισραηλινού στρατού κατά του Ιράν. Ο Χέρτζογκ χαρακτήρισε την Τεχεράνη «μεγάλη μηχανή αντισημιτισμού», για να του υπενθυμίσει ο Μπάιντεν ότι δεκαετίες πριν είχε παραδεχθεί ανοιχτά πως είναι σιωνιστής.
Η Iρανή κυβερνητική εκπρόσωπος, Φατιμέ Μοχατζερανί, δεν απέκλεισε χτες, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, το ενδεχόμενο απευθείας συνομιλιών με τη νέα κυβέρνηση στις ΗΠΑ. Η ίδια τόνισε ότι η κυβέρνηση «θα κάνει οτιδήποτε διασφαλίζει το συμφέρον και τις αξίες της επανάστασης», εκτιμώντας πως η προσπάθεια του Ντόναλντ Τραμπ κατά την πρώτη θητεία για την άσκηση «υπέρτατης πίεσης» κατά της Τεχεράνης απέτυχε, ακόμη και εάν ορισμένοι άνθρωποι επιβαρύνθηκαν εξαιτίας της.
Στο Ιράν αναμένεται σήμερα το βράδυ, μετά από πρόσκληση της κυβέρνησης, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ (ΙΑΕΑ), Ραφαέλ Γκρόσι. Πριν αναχωρήσει για την Τεχεράνη, ο Γκρόσι, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, προειδοποίησε τις αρχές του Ιράν πως «αρχίζουν να στενεύουν» τα περιθώρια ελιγμών για το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Ο Ιρανός νέος Πρόεδρος, Μασούντ Πεζεσκιάν, αφότου ανέλαβε την εξουσία έχει επανειλημμένα εκφράσει την επιθυμία να κάνει διαπραγματεύσεις για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ το 2018, επί προεδρίας Τραμπ.
Στο μεταξύ, οι πρόσφατες και διαδοχικές απειλές από το Ισραήλ και το περιβάλλον του νέου Προέδρου στις ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, αναγκάζουν το Ιράν στην άμεση κατασκευή υπόγειας σήραγγας που θα συνδέει ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Τεχεράνης, το Γενικό Νοσοκομείο «Ιμάμης Χομεϊνί» με το Μετρό της πρωτεύουσας για απρόσκοπτη πρόσβαση.
Σε μπαράζ αεροπορικών επιδρομών προχώρησε χτες το πρωί ο ισραηλινός στρατός σε νότιες συνοικίες της πρωτεύουσας του Λιβάνου, Βηρυτού, κλιμακώνοντας τις επιθέσεις στο βόρειο και νότιο τμήμα της χώρας. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας, σε μία από αυτές τις επιδρομές στην ορεινή περιοχή Αλέι σκοτώθηκαν τουλάχιστον 5 άμαχοι και τραυματίστηκαν πολλοί άλλοι.
Νεότερος απολογισμός θυμάτων στον Λίβανο από τον περσινό Οκτώβρη αναφέρει συνολικά τουλάχιστον 3.243 νεκρούς και 14.134 τραυματίες.
Παράλληλα το κράτος - δολοφόνος συνεχίζει τις απειλές και τις πιέσεις και σε διπλωματικό επίπεδο, με τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας, Ισραέλ Κατς, να αποκλείει χτες κάθε πιθανότητα εκεχειρίας σε συμφωνία με τη Χεζμπολάχ. «Το Ισραήλ δεν θα συμφωνήσει σε καμία διευθέτηση, που δεν εγγυάται το δικαίωμα του Ισραήλ το ίδιο να την επιβάλει και να αποτρέπει την τρομοκρατία, και να επιτύχει τους στόχους του πολέμου στον Λίβανο», είπε ο Κατς.
Το ίδιο διάστημα η Χεζμπολάχ πραγματοποίησε διαδοχικές εκτοξεύσεις ρουκετών στο βόρειο Ισραήλ, μία εκ των οποίων έπεσε σε νηπιαγωγείο στην κοινότητα Νεσέρ (κοντά στη Χάιφα), δίχως να προκληθούν θύματα. Το απόγευμα σε νέα επίθεσή της στη Ναχαρίγια του βόρειου Ισραήλ ρουκέτες της οργάνωσης προκάλεσαν τον θάνατο 2 ατόμων.
Εν τω μεταξύ, δορυφορικές φωτογραφίες που μετέδωσε χτες το πρακτορείο ειδήσεων «Associated Press» αποδεικνύουν την εξέλιξη των έργων που πραγματοποιεί ο ισραηλινός στρατός σε Γάζα και σε κατεχόμενα συριακά εδάφη και συγκεκριμένα στα σύνορα με τα Υψίπεδα Γκολάν που κατέχει το Ισραήλ από το 1967. Κατασκευάζεται επίσης ανάλογου μήκους τείχος στα πρότυπα αυτού στα σύνορα με Γάζα και νότιο Λίβανο.