Υπενθυμίζεται ότι το Ταμείο διαπιστώνει «αυξανόμενη κοινωνική αντίσταση» στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις. Και τονίζει ότι χρειάζεται να γίνουν πολύ περισσότερα, ώστε οι αστικές τάξεις να στοιχίσουν τους εργαζόμενους στα σχέδιά τους και να υπηρετείται πιο αποφασιστικά η στροφή στην πολεμική οικονομία, στην «πράσινη» και «ψηφιακή μετάβαση».
Σύμφωνα λοιπόν με το ΔΝΤ, οι λαοί αντιστέκονται σε μεταρρυθμίσεις σε όλο και περισσότερες χώρες και με αυξανόμενους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια. Αυξάνεται ο αριθμός των χωρών όπου ξεσπούν κινητοποιήσεις για ζητήματα που σχετίζονται με τις συντάξεις, τα εργασιακά δικαιώματα, τον ηλεκτρισμό κ.ο.κ.
Γι' αυτό και το ΔΝΤ καλεί τις κυβερνήσεις να δυναμώσουν τους μηχανισμούς χειραγώγησης και ενσωμάτωσης, τονίζοντας ότι «οι αποτελεσματικές στρατηγικές απαιτούν περισσότερα από την καλύτερη επικοινωνία. Πρέπει να υποστηρίζονται από ένα ισχυρό θεσμικό πλαίσιο που προωθεί την εμπιστοσύνη και τον αμφίδρομο διάλογο από τα πρώτα στάδια του σχεδιασμού των πολιτικών».
Μηχανισμοί δηλαδή που με το «καρότο» και το «μαστίγιο» θα καλλιεργούν την «κοινωνική ειρήνη», θα εξασφαλίζουν τη συναίνεση των εργαζομένων στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις. Με στόχο, όπως σημειώνεται, να «αυξηθεί σημαντικά η πιθανότητα εφαρμογής και διατήρησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που είναι κρίσιμες», δείχνοντας έτσι ότι ακόμη και όταν αυτές ψηφίζονται, δεν σημαίνει ότι εφαρμόζονται, κάτω (και) από τις λαϊκές αντιδράσεις.