Ταυτόχρονα, η στολισμένη με τη σημαία της Παλαιστίνης αίθουσα όπου πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες έστειλε μήνυμα ενίσχυσης της αλληλεγγύης στους λαούς της Μέσης Ανατολής, καταδίκης του κράτους - τρομοκράτη Ισραήλ και των συμμάχων του, ΕΕ, ΝΑΤΟ και κυβερνήσεων.
Ξεχώρισαν ειδικά οι πολύμορφες δράσεις που έβαλαν και πρακτικά εμπόδια στη στήριξη των δολοφονικών σχεδιασμών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι επανειλημμένες αναφορές και τα χαιρετιστήρια στο «μπλόκο» που έστησαν οι λιμενεργάτες της COSCO στον Πειραιά και το σωματείο τους, ΕΝΕΔΕΠ, στη μεταφορά πολεμοφοδίων στο κράτος - δολοφόνο Ισραήλ.
Αντίστοιχη ήταν και η κινητοποίηση των σωματείων στην Ηγουμενίτσα, με τον Θοδωρή Παπαγιάννη από το Συνδικάτο Ιχθυοκαλλιεργειών Θεσπρωτίας να θυμίζει ότι στο ξεκίνημα του πολέμου στην Ουκρανία «σταματήσαμε στρατιωτική φάλαγγα ευρωΝΑΤΟικών στρατευμάτων στο λιμάνι (...) Στείλαμε ηχηρό μήνυμα σε όλη την Ελλάδα, ακόμα και εκτός συνόρων, ότι το λιμάνι της Ηγουμενίτσας δεν θα μετατραπεί σε ορμητήριο πολέμου».
Τα ρεκόρ κερδοφορίας που σπάνε οι εφοπλιστές με τις πλάτες των κυβερνήσεων και μέσα από την ένταση της επίθεσης στους ναυτεργάτες ανέδειξε ο Αποστόλης Κυπραίος, πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ.
Ιδιαίτερα στάθηκε στα τραγικά αποτελέσματα που έχει μία ακόμα πλευρά της «πολεμικής οικονομίας», αφού για τους εφοπλιστές είναι «χρυσωρυχείο» τα ταξίδια σε εμπόλεμες ζώνες. Ηδη, όμως, καταγράφονται νεκροί και τραυματίες εργαζόμενοι σε πλοία που ταξιδεύουν στις περιοχές της Μαύρης και της Ερυθράς Θάλασσας. «Τα συμφέροντα των ναυτεργατών είναι μακριά και αντίθετα από αυτά των εφοπλιστών. Το ξέρουμε καλά αυτό γιατί έχουμε πληρώσει με τη ζωή μας τις πολεμικές συγκρούσεις σε θαλάσσιες περιοχές σε όλο τον κόσμο», τόνισε. Από την άλλη, οι εμπόλεμες θαλάσσιες ζώνες «είναι παράδεισος κερδοφορίας για το εφοπλιστικό κεφάλαιο, με την εκτόξευση των ναύλων αλλά και σε περίπτωση χτυπήματος ή απώλειας του πλοίου ή και ανθρώπινου δυναμικού, από τις προσαυξημένες αποζημιώσεις».
Ξεχωριστή ήταν η στιγμή που η Βιολέττα Γαλανοπούλου, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ «Παρθενώνας», κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στόλισε το βήμα με ζωγραφιά μαθητών που εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στην Παλαιστίνη.
Γι' αυτήν τη ζωγραφιά μάλιστα διώκεται δασκάλα σε σχολείο στον Ταύρο, επειδή γράφει το σύνθημα «Λευτεριά στην Παλαιστίνη».
Μια δίωξη που φυσικά δεν έχει μείνει αναπάντητη, καθώς έχουν ήδη οργανωθεί παρέμβαση στη Διεύθυνση και κινητοποίηση για να σταματήσουν οι απαράδεκτες διαδικασίες, γίνονται ενημερώσεις στα σχολεία, πληθαίνουν οι ανακοινώσεις και τα ψηφίσματα συμπαράστασης στην εκπαιδευτικό. «Η συναδέλφισσα διώκεται γιατί είπε στα παιδιά την αλήθεια: Οτι υπάρχει ένα αναγνωρισμένο παλαιστινιακό κράτος από τον ΟΗΕ και την ελληνική Βουλή με ομόφωνη απόφαση από το 2015. Οτι στη Μέση Ανατολή συντελείται γενοκτονία, ότι σκοτώνονται μικρά παιδιά που αντί να παίζουν, ψάχνουν φαΐ και βιβλία στα χαλάσματα», κατήγγειλε η Β. Γαλανοπούλου. «Δεν είναι κανονικότητα το μακέλεμα των λαών, δεν είναι κανονικότητα οι πόλεμοι που γεννούν θάνατο, φτώχεια, προσφυγιά και χαρίζουν κέρδη στους λίγους», ξεκαθάρισε, για να προσθέσει ότι οι δάσκαλοι θα συνεχίσουν να διδάσκουν τις αξίες του αγώνα, της αλληλεγγύης, της φιλίας των λαών.
Τον κύκλο των συκοφαντιών και επιθέσεων εναντίον εκπαιδευτικών, από την κυβέρνηση και ΜΜΕ που στηρίζουν την πολιτική της, κατήγγειλε και ο Ανδρέας Καργόπουλος, γραμματέας της ΟΛΜΕ. Στάθηκε ιδιαίτερα στις απαράδεκτες κατηγορίες που δέχτηκε η ΟΛΜΕ για «αντισημιτισμό», με αφορμή την αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης. Κατήγγειλε ότι στα σχολεία είναι υπό διωγμό η σημαία της Παλαιστίνης και η αλληλεγγύη στα θύματα του μακελειού, από το κράτος που θέλει τους εκπαιδευτικούς να υμνούν την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, το καπιταλιστικό σύστημα, να αναπαράγουν με πάθος την προπαγάνδα τους. «Το να ζωγραφίσει ένας μαθητής την παλαιστινιακή σημαία είναι παράνομο, αλλά το να συναντά 10 φορές τη σημαία της ΕΕ από τη στιγμή που μπαίνει στο σχολείο, ακόμα και στην τουαλέτα, είναι νόμιμο», σχολίασε σχετικά με τη δίωξη της εκπαιδευτικού εξαιτίας της ζωγραφιάς των μαθητών της για την Παλαιστίνη. «Ο δολοφόνος δηλαδή είναι καλοδεχούμενος, και ο δολοφονούμενος παράνομος».
«Και το νησί της Λέσβου είναι από τα νησιά που δυστυχώς γίνονται φυλακές ψυχών για χιλιάδες ξεριζωμένους», σημείωσε ο Γιάννης Ζαφειρίου, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λέσβου, αναφερόμενος στους πρόσφυγες και στην αντιμετώπισή τους από το κράτος, τις κυβερνήσεις και την ΕΕ.
Κατήγγειλε τις δομές - φυλακές για τους πρόσφυγες και μετανάστες, όπως αυτή στο Καρά Τεπέ, όπου ήδη στοιβάζονται 3.000 ψυχές, αλλά και η νέα φυλακή που σχεδιάζεται στη Βάστρια. «Εμείς, η εργατική τάξη της χώρας μας, είμαστε δίπλα στους κατατρεγμένους, είμαστε δίπλα στα θύματα, και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε», τόνισε, ενώ μίλησε επίσης για τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης που έχουν οργανωθεί από το Εργατικό Κέντρο και για την ανταπόκριση που έχουν συναντήσει αυτές.