Συνδικαλιστές από όλο τον κόσμο μετέφεραν το αισιόδοξο μήνυμα: Η εργατική τάξη έχει τη δύναμη στα δικά της χέρια
Γενικευμένη ανησυχία για το «πού πάνε τα πράγματα», για την κλιμάκωση των ανταγωνισμών, σφοδρές αντιδράσεις ενάντια στο κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ και τους συμμάχους του για τη γενοκτονία σε βάρος του παλαιστινιακού λαού.
Πλευρές όπως οι παραπάνω μεταφέρθηκαν στην Πανελλαδική Σύσκεψη του ΠΑΜΕ το περασμένο Σαββατοκύριακο, από συνδικαλιστές που έδωσαν το «παρών» από όλο τον κόσμο.
Μια πολύ μεγάλη συμμετοχή συνδικάτων από Ευρώπη, Αμερική, Τουρκία και Μέση Ανατολή. Οργανώσεων που έβαλαν τη σφραγίδα τους σε πρωτόγνωρες εργατικές κινητοποιήσεις, όπως στη Μ. Βρετανία, στη Γερμανία, στην Αυστρία, στη Γαλλία κ.α., και οι οποίες έδωσαν κουράγιο και ελπίδα στους λαούς όλου του κόσμου.
Η διεθνής συμμετοχή στις εργασίες του ΠΑΜΕ αποτελεί άλλη μια αναγνώριση του πρωτοπόρου ρόλου του, της καθοριστικής του συμβολής σε αγωνιστικές διεργασίες και στην οργάνωση της διεθνούς αλληλεγγύης, στο ζωντάνεμα της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας.
Και, αν κάτι επιβεβαιώνουν όσα μετέφεραν οι συνδικαλιστές, είναι το ελπιδοφόρο μήνυμα ότι τίποτα δεν μένει «ακίνητο» και «ακλόνητο», όπως παπαγαλίζουν οι απολογητές της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Οτι η αντίσταση των λαών δυναμώνει, προκαλώντας εφιάλτες στις αστικές τάξεις.Στην Αθήνα βρέθηκε η ηγεσία της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, με τον ίδιο τον πρόεδρό της Μάικ Μαζουάντλε Μακιουαΐμπα, από τη Νότια Αφρική. Επίσης, τον γενικό της γραμματέα Πάμπη Κυρίτση, από την Κύπρο, και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού της Γραφείου Πιερπάολο Λεονάρντι, από την Ιταλία.
Από την Παλαιστίνη, η πρόεδρος της Ενωσης Παλαιστινιακών Συνδικάτων Ιερουσαλήμ, Σούζαν Σαλάμ, μετέφερε τις ευχαριστίες της για τη συμπαράσταση του ΠΑΜΕ και των εργαζομένων της χώρας μας στον δίκαιο αγώνα του λαού της. Χαιρέτισε την κινητοποίηση στο λιμάνι του Πειραιά, που έβαλε εμπόδια στο φόρτωμα πυρομαχικών που θα κατέληγαν στο Ισραήλ. Και μετέφερε τη δέσμευση ότι ο αγώνας για λευτεριά στην Παλαιστίνη, ενάντια στο έγκλημα του Ισραήλ στη Μ. Ανατολή θα συνεχιστεί.
Το «παρών» έδωσε η Τσίντσια Ντελαπόρτα και ο Χοσέ Νιβόλι από το Συνδικάτο USB Ιταλίας, το Σωματείο που πρώτο σήκωσε τη σημαία του αγώνα κατά τη διάρκεια της πανδημίας στην Ευρώπη. Τώρα ετοιμάζουν απεργιακή κινητοποίηση στις 13 Δεκέμβρη, θέτοντας στο επίκεντρο μεταξύ άλλων τις επιπτώσεις στους εργαζόμενους από την «οικονομία του πολέμου».
Επίσης ο Αλεξ Γκόρτνον από το Συνδικάτο RMT που εκπροσωπεί πάνω από 83.000 μέλη στη Βρετανία. Ηταν το συνδικάτο που οργάνωσε τις περισσότερες απεργίες στη σύγχρονη ιστορία της χώρας σε λιμάνια, τρένα και πλοία. Το 2022-'23 λοιπόν καταγράφηκαν στη Βρετανία οι περισσότερες μέρες απεργίας εδώ και 35 χρόνια! Απεργίες που ξεκίνησαν από το RMT και αγκάλιασαν όλους τους κλάδους, με τη βρετανική κυβέρνηση να προσπαθεί μάταια να τις απαγορεύσει. Ο συνδικαλιστής μετέφερε τις αντιδράσεις των συναδέλφων του στην επίθεση σε μισθούς και συντάξεις, στη φθηνή εργασία, στις απολύσεις και στην εργολαβοποίηση.
Από την Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία, παρευρέθηκε η γενική της γραμματέας, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, που μετέφερε την ανάγκη για ένταση της πάλης «ενάντια στην πρόσδεση στο αμερικανοΝΑΤΟικό άρμα».
«Η εργατική τάξη ξυπνάει», σημείωσε και ο Ολιβερ Γιονισκάιτ, από το Left Block της Αυστρίας, από την Ομοσπονδία Αυστριακών Συνδικάτων. «Μέχρι πριν λίγα χρόνια δεν είχαμε ούτε απεργίες, ούτε διαδηλώσεις. Απλά πληρώναμε συνδρομή στο σωματείο. Τώρα όμως είναι καλύτερα τα πράγματα», ανέφερε για τους αγώνες που ξεσπούν και στη χώρα του, φέρνοντας το παράδειγμα των εργαζομένων στον κλάδο του Μετάλλου.
Το Συνδικάτο του Μετρό της Στοκχόλμης από τη Σουηδία εκπροσώπησαν η Λουίζ Στόμπακ και ο Γιάννης Κωνστάντης. Και μετέφεραν τις αντιδράσεις όπως με απεργιακές κινητοποιήσεις στην οικονομία του πολέμου, στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, στις ιδιωτικοποιήσεις που πλήττουν τα εργασιακά δικαιώματα, στις ατομικές συμβάσεις.
Στα 25 χρόνια από τους δολοφονικούς βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, το ΠΑΜΕ υποδέχθηκε και τη Συνομοσπονδία της Σερβίας Σλόγκα, με τον γενικό της γραμματέα, Πρέντραγκ Αντάμοφ, και τον Στέφαν Μιτρόβιτς. Οι ίδιοι χαιρέτησαν τη μεγάλη διεθνιστική αλληλεγγύη που έδειξε το ΠΑΜΕ το 1999 στον λαό της Γιουγκοσλαβίας, όπως και τη νέα επίσκεψή του στην περιοχή τον περασμένο Απρίλη. «Να είστε περήφανοι για το ΠΑΜΕ», σημείωσαν χαρακτηριστικά στην εκδήλωση.
Από την άλλη όχθη του Ατλαντικού, στην Αθήνα βρέθηκε και ο ιδρυτής του πρώτου Συνδικάτου Εργαζομένων στην «ΑΜΑΖΟΝ» στις ΗΠΑ, Κρις Σμολς, μεταφέροντας την ανησυχία των συναδέλφων του για την ένταση της επιθετικότητας του αμερικανικού κεφαλαίου που σηματοδοτεί και η εκλογή Τραμπ στην προεδρία. «Αντίπαλο δέος σε αυτή την επιθετικότητα είναι η διεθνής αλληλεγγύη» σημείωσε.Το ΠΑΜΕ καλωσόρισε στη σύσκεψη τους εκπροσώπους των συνδικάτων και από την Τουρκία: Τον Αλί Γκουντούζ από την Ομοσπονδία Μετάλλου (Μπίρσικ Μεταλ Ιζ) και τους Αλί Ρίζα Κουτσουκοσμάνογλου και Ιλχάμι Ερνέεμ από την Ομοσπονδία Μεταφορών (Νάκλιγια Ιζ). «Το ΠΑΜΕ είναι παράδειγμα αγώνα για την Ευρώπη και όλο τον κόσμο. Είναι μεγάλη η συμβολή του στους αγώνες της ΠΣΟ. Μαχόμαστε μαζί για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση» ήταν το μήνυμα που μετέφεραν.
Ξεχωριστή ήταν η παρουσία και των Γάλλων συνδικαλιστών, που οι αγώνες τους συγκλόνισαν τον πλανήτη, με τις απεργίες τους το 2023, που έδωσαν θάρρος και ελπίδα σε όλο τον κόσμο. Και με τη συμμετοχή τους μετέφεραν τα νέα «επεισόδια» της αντεργατικής πολιτικής στη χώρα τους, ξεχωρίζοντας κι αυτοί τη στροφή στην πολεμική οικονομία. Οπως είπαν, πάνω από 400 δισ. ευρώ προορίζονται για εξοπλισμούς τα επόμενα χρόνια, ενώ για τον λαό έρχονται περικοπές και λιτότητα. Την ίδια στιγμή ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων αυξάνεται, το κεφάλαιο πολλαπλασιάζει τα κέρδη του με επενδύσεις όπως οι παραπάνω.
Την αντιπροσωπεία αποτέλεσαν η Αμέλ Κεφτί και ο Σεντρίκ Χαφνέρ, από την Ομοσπονδία Εμπορίου, η Καρολίν Βιό και ο Σεμπαστιάν Ντανρουντάν, από το Εργατικό Κέντρο Βαλ ντε Μαρν.
Επίσης ο Ζαν Πολ Ντελεσκό από το Εργατικό Κέντρο Νορντ, που είχε υποστεί διώξεις για την αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό. Υπενθυμίζεται ότι στις 20 Οκτώβρη του 2023 πολυάριθμες αστυνομικές δυνάμεις μπούκαραν στο σπίτι του και τον συνέλαβαν για «εξύμνηση τρομοκρατίας» και «υποκίνηση φυλετικού μίσους»! Μαζί του βρέθηκε στην Αθήνα και η Βαλερί Ντουτιλί από το ίδιο Εργατικό Κέντρο.Επίσης, οι Μαγκαλί Εσκότ και Τζέσικα Τζεΐντ από την εργατούπολη των μεταναστών, τη Μασσαλία, και το Εργατικό Κέντρο Μπους ντε Ρον.
Στην διεθνή παρέμβαση και δράση του ΠΑΜΕ αναφέρθηκε ο Φεράτ Τουμ, από την Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων του ΠΑΜΕ. «Κρατήσαμε ψηλά τη σημαία της εργατικής αλληλεγγύης. Προσπαθήσαμε με ό,τι τρόπο μπορούσαμε να στηρίξουμε λαούς, εργαζόμενους άλλων χωρών που βρέθηκαν στο μάτι του αντεργατικού κυκλώνα, των πολέμων, φυσικών καταστροφών».
Παράλληλα, το ΠΑΜΕ λειτούργησε «ως κόμβος ενημέρωσης των ξένων συνδικάτων» για τους αγώνες των εργαζομένων στην Ελλάδα. Ανάμεσα στις πλευρές της δράσης που ξεχώρισε, συμπεριλαμβάνεται η αλληλεγγύη στις μεγάλες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη Γαλλία αλλά και στον λαό της Τουρκίας όταν χτυπήθηκε από τον ισχυρό σεισμό.
«Σήμερα αντιμετωπίζουμε νέες προκλήσεις, νέους κινδύνους και νέα καθήκοντα. Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος γενικεύεται, η νέα καπιταλιστική κρίση μας χτυπάει την πόρτα. Τα συνδικάτα, οι μαχητικές οργανώσεις της εργατικής τάξης σε κάθε χώρα, πρέπει να απαντήσουμε, να προετοιμάσουμε τους εργαζόμενους», υπογράμμισε στρέφοντας την προσοχή στην ανάγκη «να αναπτύξουμε κοινές πρωτοβουλίες και να δυναμώσει ο κοινός αγώνας ενάντια στον κοινό αντίπαλο».