Τετάρτη 22 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εκδόσεις «Ωρών Βυζαντίου»

Το εξώφυλλο ενός καταλόγου σε φωτοτυπία
Το εξώφυλλο ενός καταλόγου σε φωτοτυπία
Τους έξι καταλόγους της μεγάλης έκθεσης «Ωρες Βυζαντίου (Εργα και Ημέρες στο Βυζάντιο)» παρουσίασαν χτες στο ΥΠΠΟ οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών Αγγελική Λαΐου, Αγγελος Δεληβοριάς και Νίκος Ζίας, ενώ χαιρέτισε ο Ε. Βενιζέλος.

Την έκθεση παρουσίασε ταυτόχρονα στο Μυστρά, στη Θεσσαλονίκη και Αθήνα (8/2001-3/2002) η Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του ΥΠΠΟ, με σκοπό την προσέγγιση του βυζαντινού πολιτισμού και την παρουσίαση νέων ανασκαφικών ευρημάτων.

Η παρουσίαση των εκδόσεων αυτών από την Α. Λαΐου είχε την επάρκεια και τη λεπτομέρεια ακαδημαϊκής διάλεξης και συνοδεύτηκε από την προβολή διαφανειών. Ο Ν. Ζίας αναφέρθηκε στην ιστορία της έκθεσης, η οποία συζητιόταν... από το 1989.

Για την κατάρτιση των καταλόγων (ορισμένοι είναι ογκώδεις) εργάστηκαν 194 επιστήμονες, Ελληνες - υπάλληλοι του ΥΠΠΟ και ξένοι. Πρόκειται για σοβαρό επιστημονικό έργο, πέραν της συγκυρίας μιας έκθεσης, το οποίο αποτυπώνει σύγχρονες επιστημονικές προσεγγίσεις για το Βυζάντιο.

Δυστυχώς, δεν μπορούμε να αναφέρουμε τις εκδόσεις, αφού δε δόθηκαν στους δημοσιογράφους, γεγονός υπερβολικό, ακόμη και στο πλαίσιο της... βασιλεύουσας και στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ «οικονομίας της αγοράς». Αν ο μπουφές που συνόδευε την παρουσίαση ήταν λιγότερο πολυτελής... θα ισοσκελιζόταν το «κόστος» της ουσιαστικής ενημέρωσης, με τη διάθεση των καταλόγων στους δημοσιογράφους. (Οι κατάλογοι πωλούνται στο Βυζαντινό Μουσείο και στο βιβλιοπωλείο του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων - Πανεπιστημίου 57. Τιμές 8-100 ευρώ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ