Η απόφαση των δύο να αποχωρήσουν δεν είναι προφανώς άσχετη με την ανακοίνωση απ' τον Στ. Κασσελάκη ότι το Σαββατοκύριακο θα προχωρήσει στην ανακοίνωση όλων των σχετικών με το κόμμα που ιδρύει. Παρά ταύτα παραμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ οι άλλοι βουλευτές που είχαν ταχθεί με τον Στ. Κασσελάκη και είναι άγνωστο το τι τελικά θα πράξουν.
Το ΠΑΣΟΚ αποκτά πλέον τον πρώτο λόγο στις διεργασίες ανασύνθεσης και αναστήλωσης της αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας, αποστολή στην οποία απέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ, που έπειτα από μια πορεία εκφυλισμού, έφτασε στα πρόθυρα της διάλυσης και πασχίζει να ανασυγκροτηθεί και με την εκλογή νέου προέδρου την Κυριακή, οπότε και τα μέλη του καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στους Π. Πολάκη, Σ. Φάμελλο, Απ. Γκλέτσο και Ν. Φαραντούρη.
Εντονες όπως αναμενόταν ήταν οι αντιδράσεις της Κουμουνδούρου, μετά την αποχώρηση των δύο βουλευτών. «Για πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία της χώρας νοθεύεται και παραβιάζεται κατάφωρα η βούληση του ελληνικού λαού για αξιωματική αντιπολίτευση, όπως εκφράστηκε στις εθνικές εκλογές. Η στέρηση αυτού του ρόλου από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι μια καθαρή θεσμική εκτροπή», ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του. Κατηγορεί τον Στ. Κασσελάκη για την εξέλιξη αυτή, αναφέροντας ότι επιχειρεί «να καταστρέψει αυτό που θεωρούσε ως προσωπικό περιουσιακό του στοιχείο». Αλλά και για τις Θ. Τζάκρη και Γ. Πούλου δεν φείδεται κατηγοριών, κάνοντας λόγο για «στάση απόλυτης πολιτικής και προσωπικής αναξιοπρέπειας και ατιμίας» που θα μείνει στην ιστορία με τα πιο μελανά χρώματα.
Στο ίδιο πνεύμα, η Ολγα Γεροβασίλη δήλωσε: «Κάποιοι αποστάτες του παρελθόντος ανεβοκατέβαζαν κυβερνήσεις. Η Ιστορία τους χλεύασε. Τους σημερινούς επίδοξους "αποστάτες", η ιστορία απλά θα τους ξεχάσει γρήγορα... Η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χάθηκε μόνο "στα χαρτιά"».
Κληθείς χθες να σχολιάσει, εκ μέρους της κυβέρνησης, τις εξελίξεις σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης είπε ότι «η αξιωματική αντιπολίτευση, τυπικά, άλλαξε χρώμα και κόμμα. Μακάρι να αποκτήσει και κοστολογημένο πρόγραμμα», στην αγωνία των αστικών πολιτικών δυνάμεων να μην ξεστρατίσουν ρούπι από τη γραμμή που τους χαράσσει το κεφάλαιο.
Ο ίδιος αρνήθηκε ότι λόγω της εκλογής Τραμπ, ο πρωθυπουργός άρχισε να υιοθετεί μια ρητορική περί «τυραννίας της μειοψηφίας» και κατά της «woke ατζέντας». Δεν έχασε πάντως ευκαιρία να μιλήσει ξανά για «υπερβολές και ακρότητες, που ενοχλούν δικαίως τον κόσμο», επιδιώκοντας σε αυτήν τη φάση η ΝΔ να χαϊδέψει πιο ...συντηρητικά αυτιά.
Στα εσωκομματικά τους, άλλωστε, και μετά τη διαγραφή Σαμαρά, ενόψει εμφάνισης σήμερα το βράδυ του Κ. Καραμανλή σε βιβλιοπαρουσίαση στην Πάτρα και άλλων που θα ακολουθήσουν από βδομάδα, είπε ότι οι «κόκκινες γραμμές» που βάζουν από το Μαξίμου «δεν προσωποποιούνται, είναι αυτονόητες και δεν έχουν να κάνουν με το "άλφα" ή το "βήτα" πρόσωπο».
Εξάλλου, μπρος σε πληροφορίες που θέλουν συνάντηση Μητσοτάκη την επόμενη βδομάδα με τον Ν. Δένδια (προβάλλει ως «δελφίνος» αλλά και πιθανός υποψήφιος για ΠτΔ) δεν την απέκλεισε: «Ο πρωθυπουργός κάνει τακτικότατες συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη και πολύ περισσότερο με τους υπουργούς. Με τον κ. Δένδια είναι τακτική η συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Είναι πολύ πιθανό να γίνει», είπε διαβεβαιώνοντας, σε κάθε περίπτωση, ξένα και ντόπια κέντρα ότι δεν υφίσταται πρόβλημα για τη συνοχή της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ομνύοντας στην περιλάλητη σταθερότητα, ως την «πιο αναγκαία προϋπόθεση για όλες τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος», τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που έχει ανάγκη το κεφάλαιο στις νέες συνθήκες.