Εντείνονται οι διεργασίες σε Αθήνα και Αγκυρα για τον επόμενο κύκλο του «Πολιτικού Διαλόγου» και της «Θετικής Ατζέντας» που θα γίνει στην Αθήνα στις 2 και 3 Δεκέμβρη.
Παράλληλα, αναμένονται ξανά συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, στις 3 και 4 Δεκέμβρη στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, αλλά και στις 4 και 5 Δεκέμβρη στη Μάλτα για την 31η υπουργική Σύνοδο του ΟΑΣΕ.
Στο μεταξύ, την παραίτησή του υπέβαλε πριν μια βδομάδα ο πολιτικός διευθυντής του ΥΠΕΞ, πρέσβης Ρούσσος Κούνδουρος. Στην επιστολή παραίτησής του επικαλείται λόγους υπηρεσιακής τάξης και προσωπικής ευθιξίας, καθώς παραλείφθηκε από τη σύνθεση της ελληνικής αντιπροσωπείας κατά την πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας.
Οπως σημειώνει στην επιστολή της παραίτησής του, ο Κούνδουρος επιπλέον παραλείφθηκε από τις συσκέψεις προετοιμασίας της συνάντησης. Τονίζει επίσης ότι «δεν εδόθη συνέχεια σε σειρά σοβαρών, κατά κρίση υπογράφοντος, ζητημάτων ελληνοτουρκικών και ευρωτουρκικών σχέσεων, τα οποία υπεβλήθησαν εγγράφως (δείτε αλληλογραφία Α' Γεν. Δ/νσης)».
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Κυρ. Μητσοτάκης προχώρησε στη διαγραφή του Αντ. Σαμαρά, στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης για τη διαχείριση κρίσιμων για τα συμφέροντα της αστικής τάξης ζητημάτων, όπως ο τρόπος που θα προχωρήσουν οι ΝΑΤΟικής κοπής διευθετήσεις στα Ελληνοτουρκικά.
Συγχρόνως, η τουρκική αστική τάξη συνεχίζει χωρίς διακοπή να θέτει τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, ενθαρρυμένη εντός ευρωατλαντικού πλαισίου.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό του υπουργείου του για το 2025 στην αρμόδια επιτροπή της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνάντηση με τον Ελληνα ομόλογό του στην Αθήνα, λέγοντας ότι «ετέθησαν υπόψη της ελληνικής πλευράς οι προσδοκίες για την αποφυγή προκλήσεων από την Ελλάδα».
Μίλησε ξανά για «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα, λέγοντας ότι η επίλυση των προβλημάτων τους είναι μεταξύ των θεμάτων που θέτει η Αγκυρα ως προτεραιότητα στις σχέσεις της με την Αθήνα. Είπε ακόμα ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ «συνεχίζει να προστατεύει με προσοχή τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», προσθέτοντας ότι «κατά την τελευταία μας επίσκεψη στην Αθήνα, δείξαμε την αποφασιστική μας στάση στο θέμα αυτό».
Σε αντίθεση δε με τις διαβεβαιώσεις περί «ήρεμων νερών» - που στόχο έχουν να σπείρουν εφησυχασμό και να διευκολύνουν τις προωθούμενες διευθετήσεις - σύμφωνα με στοιχεία του ΓΕΕΘΑ κατά το δεκάμηνο Γενάρης - Οκτώβρης το Πολεμικό Ναυτικό και η Ακτοφυλακή της Τουρκίας προχώρησαν σε 2.196 παραβιάσεις των ελληνικών χωρικών υδάτων, καταγράφοντας κατακόρυφη αύξηση σε σχέση με τα 1.642 αντίστοιχα περιστατικά ολόκληρο το 2023 και τα 1.581 το 2022.
Προκλήσεις καταγράφονται και στον αέρα, και μάλιστα ενισχυμένες το τελευταίο διάστημα. Την Τρίτη, π.χ., 17 τουρκικά αεροσκάφη (τα 13 μαχητικά) προχώρησαν σε 12 παραβάσεις του FIR Αθηνών στα νοτιοανατολικά, μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου, καθώς δεν κατέθεσαν σχέδιο πτήσης στις αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες.
Την Παρασκευή, στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς στις 12 Δεκέμβρη για την πορεία των Ελληνοτουρκικών.