Τρίτη 26 Νοέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
«Πακέτο» το παζάρι και οι διευθετήσεις, λέει η τουρκική κυβέρνηση

Προχωράει ταχύτατα και η ΝΑΤΟποίηση της Κύπρου

«Ανεκτίμητος σύμμαχος» η Τουρκία, είπε χτες ο Ρούτε από την Αγκυρα
«Ανεκτίμητος σύμμαχος» η Τουρκία, είπε χτες ο Ρούτε από την Αγκυρα
Ενόψει της νέας συνάντησης αξιωματούχων που θα έχουν στις αρχές Δεκέμβρη Τουρκία και Ελλάδα, στο πλαίσιο του διμερούς «Στρατηγικού Διαλόγου», ο Χακάν Φιντάν σε νέα του συνέντευξη ανέλαβε να επαναλάβει το πλαίσιο με το οποίο συμμετέχει η Τουρκία, παζαρεύοντας σε πολλά ταμπλό την αναγνώριση ενός πιο αναβαθμισμένου ρόλου από το ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή.

Ετσι, υπογράμμισε ότι «εμείς προτιμούμε να τα εξετάζουμε ως πακέτο όλα μαζί, συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων στο Αιγαίο, των ζητημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο και των ζητημάτων που αφορούν την τουρκική μειονότητα (σ.σ. όπως αποκαλεί η Αγκυρα τη μουσουλμανική μειονότητα). Προτιμούμε να τα εξετάζουμε όλα μαζί και, εάν είναι δυνατόν, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας».

Πρόσθεσε ότι «θέλουμε να προχωρήσουμε σε μια θετική ατζέντα, με μια προσέγγιση "win-win". Χωρίς να θίγουμε τα εθνικά μας συμφέροντα, στοχεύουμε να επιλύσουμε τα υφιστάμενα προβλήματα διά της επίσημης οδού και να εξαλείψουμε τις αβεβαιότητες», ζητώντας το Αιγαίο, «που είναι ένας επίγειος παράδεισος, να μετατραπεί σε περιοχή οικονομικής ευημερίας για τις χώρες μας».

Επεσήμανε ακόμα ότι για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος χρειάζεται «η απαραίτητη ωριμότητα και από τις δύο πλευρές», οπτική με την οποία σχεδιάζεται και η νέα σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας«μεταξύ των χωρών μας, στο πλαίσιο επίσκεψης του Ελληνα πρωθυπουργού Μητσοτάκη στην Τουρκία τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο».

«Τρέχουν» τα σχέδια ΝΑΤΟποίησης της Κύπρου

Στο μεταξύ, χαρακτηριστικά των διεργασιών που «τρέχουν», παράλληλα με την προετοιμασία νέου γύρου συνομιλιών για το Κυπριακό με ΝΑΤΟική βούλα, είναι τα σχέδια που συζήτησαν στην πρόσφατη συνάντησή τους (τέλη Οκτώβρη) στον Λευκό Οίκο οι Πρόεδροι των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, με απώτερο στόχο την ένταξη της Κύπρου και τυπικά στο ΝΑΤΟ.

Η «Καθημερινή της Κύπρου» μετέδωσε ανάμεσα σε άλλα ότι - με φόντο μια σειρά διακριτά σχέδια της Ουάσιγκτον για αξιοποίηση ή/και ανάπτυξη στρατιωτικών υποδομών σε Λάρνακα, Λεμεσό, Πάφο, Μαρί (βλέπε και «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 24-25/11/2024) - οι δύο ηγέτες εξέτασαν ειδικότερα τη συμμετοχή της Κύπρου σε «σημαντικό οργανισμό που θεωρείται προθάλαμος της ένταξης στη Βορειοατλαντική Συμμαχία» (επανειλημμένα στο παρελθόν έχει προταθεί η συμμετοχή της στο ΝΑΤΟικό παραμάγαζο «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη»).

Μάλιστα, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν φέρεται να έκανε λόγο για σχέδιο «win - win» που συζήτησαν οι δύο πλευρές, μιλώντας για «τεράστιες προοπτικές» τις οποίες «θα δημιουργούσε μια τέτοια εξέλιξη».

Τα σχετικά σχέδια - που ο Χριστοδουλίδης λέγεται ότι συζήτησε και με τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, στην πρόσφατη συνάντηση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στο Βουκουρέστι - περιλαμβάνουν «ανταλλάγματα» προς τη Λευκωσία, όπως η περαιτέρω δραστική διευκόλυνση για αγορές αμερικανικών όπλων (με τριετή ή και πενταετή παράταση της άρσης του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο), η αναβάθμιση στρατιωτικών εκπαιδεύσεων μελών της κυπριακής Εθνικής Φρουράς σε σχετικές ακαδημίες των ΗΠΑ, η γενναιόδωρη συμβολή της Ουάσιγκτον στον εκσυγχρονισμό στρατιωτικών υποδομών και μέσων της Κύπρου στα πρότυπα του ΝΑΤΟ.

Ρούτε: «Ανεκτίμητος σύμμαχος» η Τουρκία

Ολα αυτά ενώ χτες ο Μαρκ Ρούτε, από την Τουρκία όπου είχε επαφές πριν βρεθεί σήμερα στην Αθήνα, χαιρέτισε κι αυτός τη «συνεισφορά της» στο ΝΑΤΟ. «Σε έναν όλο και πιο απρόβλεπτο κόσμο η Τουρκία κάνει ανεκτίμητες συνεισφορές στη Συμμαχία μας, ενισχύοντας την αποτροπή στη νότια πλευρά μας», δήλωσε μεταξύ άλλων ο γγ της λυκοσυμμαχίας.

Σύμφωνα με πηγές τουρκικών ΜΜΕ, οι συνομιλίες Ρούτε - Ερντογάν επικεντρώθηκαν στις «τρομοκρατικές απειλές» και στους συνεχιζόμενους πολέμους σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή.

Εκτός από τον Ερντογάν ο Ρούτε συνάντησε τους υπουργούς Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, και Αμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ, ενώ επισκέφτηκε και την έδρα της τουρκικής στρατιωτικής βιομηχανίας TUSA, που στα τέλη Οκτώβρη έγινε στόχος επίθεσης ενόπλων. Εκεί, αξιωματούχοι της «αμυντικής» βιομηχανίας τον ενημέρωσαν για τρέχοντα και μελλοντικά έργα, συμπεριλαμβανομένων του μαχητικού αεροσκάφους KAAN καθώς και μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Ανάμεσα σε άλλα ο Ρούτε μίλησε για τις «αυξανόμενες προκλήσεις για τη συλλογική μας ασφάλεια - συμπεριλαμβανομένων της απειλής της τρομοκρατίας, του πολέμου στην Ουκρανία και της κρίσης στη Μέση Ανατολή», ενώ επέλεξε να υπενθυμίσει ότι η Τουρκία «έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ, μια εντυπωσιακή αμυντική βιομηχανία, και είναι ένας ισχυρός και αφοσιωμένος σύμμαχος εδώ και πάνω από 70 χρόνια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ