Συζητήθηκε τη Δευτέρα στη Βουλή σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ
Φοιτητικές εστίες που καλύπτουν μόλις το 2,14% των φοιτητών, φοιτητικό επίδομα στα 125 ευρώ τον μήνα όταν το νοίκι κυμαίνεται στα 300 με 500 ευρώ για μια γκαρσονιέρα κι όλα αυτά στο έδαφος της ακρίβειας, των νέων αυξήσεων στο ρεύμα κ.λπ. είναι η πραγματικότητα όσον αφορά τη φοιτητική στέγη στην Κρήτη που παρουσίασε τη Δευτέρα στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης στο πλαίσιο της συζήτησης Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε για το θέμα.
Ο βουλευτής επισήμανε ότι το κόστος σπουδών για τους φοιτητές από άλλες πόλεις ξεπερνάει τα 1.000 ευρώ τον μήνα, θύμισε ότι στο Ηράκλειο μετά την πυρκαγιά του 2018 δεν έχει ξεκινήσει καν η ανέγερση νέων εστιών, ενώ επισήμανε ότι οι νέες φοιτητικές εστίες με τη διαδικασία των ΣΔΙΤ που ετοιμάζει η κυβέρνηση σημαίνουν ενοίκια όταν και όποτε φτιαχτούν και εκτιμάται ότι θα καλύψουν μόλις το 20% των φοιτητών που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους. «Οι φοιτητές έχουν βρεθεί έρμαια της αγοράς ακινήτων και το "δικαίωμα στις σπουδές" γίνεται άπιαστο όνειρο, αφού η φοιτητική στέγη αποτελεί ένα πανάκριβο εμπόρευμα και η αναζήτηση και εξεύρεσή της ατομική υπόθεση των φοιτητών», είπε ο Μ. Συντυχάκης, ο οποίος κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις, όπως να εξασφαλιστούν δωμάτια με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, το μηνιαίο φοιτητικό επίδομα να καλύπτει όλο το ποσό του ενοικίου εφόσον αυτό δεν ξεπερνάει τα 500 ευρώ κ.ά.
Να υποβαθμίσει το τεράστιο ποσοστό φοιτητών που μένουν ακάλυπτοι από φοιτητική στέγη επιχείρησε η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, που απάντησε στην Ερώτηση, λέγοντας ότι το θέμα δεν αφορά τις εύπορες οικογένειες αλλά τα παιδιά που έχουν πραγματικά ανάγκη και δίνοντας στοιχεία για το πόσοι φοιτητές κάνουν αιτήσεις στις εστίες και πόσοι μπαίνουν, ώστε να φανεί μεγαλύτερο το ποσοστό κάλυψης. Πέταξε επίσης το «μπαλάκι» στα πανεπιστήμια για τα κριτήρια - κόφτες που οδηγούν την πλειοψηφία των φοιτητών να μην πηγαίνουν καν να κάνουν αίτηση για δωμάτιο στις εστίες και απέφυγε να μιλήσει για την κακή τους κατάσταση και τη συντήρησή τους παραπέμποντας στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ. Δεν μπόρεσε να κρύψει όμως ότι για τους 48.000 φοιτητές σε όλα τα ιδρύματα της Κρήτης, τα δωμάτια που διατίθενται είναι μερικές εκατοντάδες για κάθε ίδρυμα και λιγότεροι από 2.500 είναι οι φοιτητές δικαιούχοι του στεγαστικού επιδόματος, το οποίο παρά την αύξησή του δεν καλύπτει καν τις τιμές των ενοικίων, πόσο μάλλον τα υπόλοιπα έξοδα. Παράλληλα, αναφορικά με την ανέγερση εστιών μέσω ΣΔΙΤ, η υφυπουργός παραδέχθηκε προκλητικά ότι την κυβέρνηση την ενδιαφέρει να ολοκληρώνονται τα έργα και όχι «ποιος θα τα πάρει».
«Αυτό που σας ενδιαφέρει είναι πώς θα προχωρήσετε την εμπορευματοποίηση της φοιτητικής μέριμνας», υπογράμμισε ο Μ. Συντυχάκης, αποκαλύπτοντας ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να κατασκευάσει εστίες μέσω ΣΔΙΤ, προς όφελος μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών που αναλαμβάνουν ήδη τα έργα, τα οποία τελικά θα πληρώνουν πανάκριβα και πάλι οι φοιτητές.
Παράλληλα, ανέδειξε τις προτάσεις που έχει κάνει το ΚΚΕ για πραγματική ανακούφιση των φοιτητών και των οικογενειών τους και οι οποίες αντικατοπτρίζονται στα μέτρα που καλεί την κυβέρνηση να πάρει, όπως αυτά παρουσιάζονται στην εν λόγω Επίκαιρη Ερώτηση:
- Αμεση έναρξη και έγκαιρη ολοκλήρωση της διαδικασίας εισδοχής στις φοιτητικές εστίες, εξασφάλιση δωματίων με ευθύνη του κράτους και των ιδρυμάτων για όσους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν, ταυτόχρονη γενναία αύξηση του στεγαστικού επιδόματος και απόδοσή του από την αρχή της ακαδημαϊκής χρονιάς σε περισσότερους δικαιούχους, με βάση τις αυξήσεις στα ενοίκια.
- Αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας και γεωτεμαχίων των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και κτιρίων του κράτους για την κατασκευή νέων σύγχρονων εστιών στην ευθύνη του κράτους, χωρίς ΣΔΙΤ και ενοίκια και την άμεση επισκευή, ανακαίνιση των υπαρχουσών εστιών, με ποιοτικές υπηρεσίες, επαρκή κρατική χρηματοδότηση και μόνιμο προσωπικό, χωρίς εργολάβους.
«Δεν το θέλετε ακριβώς γιατί είστε προσηλωμένοι στο πώς θα τα δώσετε στους ιδιώτες να κάνουν το δικό τους πάρτι με τις φοιτητικές εστίες», σημείωσε στο τέλος.