Τη συνέχιση λειτουργίας του 89ου Δημοτικού Σχολείου και των άλλων 4 λυόμενων σχολείων της Θεσσαλονίκης, μέχρι τη δημιουργία νέων σύγχρονων ασφαλών σχολικών κτιρίων, διεκδικούν σύλλογοι γονέων και φορείς της πόλης.
Καταγγέλλουν ότι η πρόθεση της διοίκησης του δήμου να κλείσει τα 5 λυόμενα σχολεία με πρόσχημα την ακαταλληλότητά τους, συνδέεται με την κυβερνητική πολιτική συγχωνεύσεων και διαμοιρασμού των μαθητών που θα δημιουργήσει υπερπληθή τμήματα και κουμπώνει με τη λογική του κόστους - οφέλους και την πολιτική υποχρηματοδότησης της Παιδείας.
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε χτες με αφορμή τις εξελίξεις στο 89ο Δημοτικό Σχολείο, που πήρε ολιγόμηνη παράταση παραμονής, ο Σύλλογος Γονέων του σχολείου ζήτησε τη διενέργεια δευτεροβάθμιου προσεισμικού ελέγχου από τον ΟΑΣΠ, προκειμένου να ληφθούν «οριστικά, ασφαλή και πέραν ουδεμίας αμφιβολίας συμπεράσματα σχετικά με την περαιτέρω χρήση του υφιστάμενου διδακτηρίου», ιδιαίτερα μάλιστα μετά τις βελτιώσεις - επιδιορθώσεις που έγιναν στο κτίριο τον περασμένο Αύγουστο.
«Διεκδικούμε ένα νέο και σύγχρονο σχολείο στη γειτονιά μας. Φοβόμαστε ότι το μέλλον που ετοιμάζεται είναι αυτό των συγχωνεύσεων», είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του 89ου Δημοτικού, Ιφιγένεια Παπαγεωργίου. «Στην έκθεση, αν και αναφέρεται ότι το κτίριο δεν κινδυνεύει άμεσα, προτείνει ολιγόμηνη παραμονή, μέχρι το τέλος δηλαδή της τρέχουσας σχολικής χρονιάς. Πώς γίνεται το σχολείο να είναι ασφαλές τώρα και να είναι επικίνδυνο σε λίγους μήνες; Αν ήταν επικίνδυνο, θα είχαμε φύγει χτες» είπε.
Σε παρέμβασή της η οργανωτική γραμματέας της Α' ΕΛΜΕ Μαρία Παπαγιάννη εξήγησε ότι στα 5 συνολικά λυόμενα σχολεία που έγιναν μετά τον σεισμό του 1978, δεν έγιναν έκτοτε εργασίες επιδιόρθωσης, ενώ βρίσκονται σε οικόπεδα - φιλέτα που στο πλαίσιο της πολιτικής τουριστικοποίησης της Θεσσαλονίκης κινδυνεύουν να χαθούν. Και ανέδειξε την περίπτωση του Διαπολιτισμικού Γυμνασίου και Λυκείου που μετακινείται για να λειτουργήσει ξεχωριστά και όχι ως ενιαίο σχολείο, σε άλλα σχολικά κτίρια, πρακτική που θα οδηγήσει όπως είπε σε συρρίκνωση του μαθητικού πληθυσμού. Και επανέλαβε το αίτημα είτε για αξιοποίηση των χώρων της ΔΕΘ, είτε για μίσθωση κατάλληλου κτιρίου, για την προσωρινή εγκατάσταση και λειτουργία του Διαπολιτισμικού, μέχρι την ανέγερση νέου σχολείου όπου θα στεγαστεί.
Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι συλλόγων γονέων άλλων σχολείων της Θεσσαλονίκης, που εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στις διεκδικήσεις των γονέων του 89ου Δημοτικού και στο αίτημα για τη δημιουργία νέων σύγχρονων σχολικών κτιρίων για την κάλυψη των αναγκών, με άμεση έκτακτη χρηματοδότηση από το κράτος.