Υποδεχόμενος τον Στάρμερ ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Χριστοδουλίδης, έκανε λόγο για «ιστορική επίσκεψη», χαρακτηρίζοντάς την «κατάληξη της συζήτησής μας» και μίλησε για την «απόφασή μας να γυρίσουμε σελίδα στις σχέσεις της Βρετανίας με την Κυπριακή Δημοκρατία» και «να εργαστούμε από κοινού σε έναν σημαντικό αριθμό θεμάτων». Ανακοίνωσε μάλιστα ότι «την επόμενη εβδομάδα που θα γίνει ο δεύτερος στρατηγικός διάλογος στο Ηνωμένο Βασίλειο», θα «δουλέψουμε συγκεκριμένα για να δούμε αποτελέσματα, πρώτον, στις διμερείς μας σχέσεις, στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, στους τομείς των επενδύσεων, ειδικότερα της Ενέργειας, στον τομέα της Εκπαίδευσης, στον τομέα της Υγείας».
Θύμισε, δε, ότι μόλις πριν από δύο μήνες οι δύο ηγέτες είχαν συνάντηση και στο Λονδίνο «και αυτό αποτελεί σαφή απόδειξη της ισχυρής πολιτικής μας βούλησης να συνεργαστούμε για την προώθηση των διμερών μας σχέσεων από την άμυνα, την ασφάλεια, τις επενδύσεις, το εμπόριο, την Εκπαίδευση, την τεχνολογία, σε όλα τα επίπεδα», ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι ο Στάρμερ επισκέπτεται την Κύπρο σε μια περίοδο «που έχουμε σημαντικές εξελίξεις στην περιοχή μας».
Από την πλευρά του, ο Στάρμερ χαρακτήρισε «πραγματικό προνόμιο» την επίσκεψή του στην Κύπρο, που η Λευκωσία πρέπει να το λάβει «ως δήλωση της πρόθεσής μου ότι η ήδη ισχυρή εταιρική σχέση μεταξύ των χωρών μας είναι ιστορικά ισχυρή», προσθέτοντας ότι «τα κοινά συμφέροντα μπορούν να φτάσουν σε ακόμη ισχυρότερο επίπεδο μεταξύ μας (...) Υπάρχουν πάρα πολλά ζητήματα στα οποία οι χώρες μας συνεργάζονται ήδη τόσο στενά».
Σύμφωνα με ανακοίνωση της κυπριακής προεδρίας, μεταξύ άλλων οι δύο πλευρές συζήτησαν «εκτενώς τα περιφερειακά ζητήματα και κυρίως τις εξελίξεις στη Συρία και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Στο πλαίσιο αυτό, τονίστηκε ο ανθρωπιστικός ρόλος που διαδραματίζει η Κυπριακή Δημοκρατία στην περιοχή, τόσο μέσω της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας όσο και σε θέματα απομάκρυνσης πολιτών από εμπόλεμες ζώνες».
Ο Στάρμερ επισκέφτηκε και το προσωπικό της βρετανικής βάσης στο Ακρωτήρι, όπου τόνισε ότι οι υπηρεσίες του προσφέρουν «αυτοπεποίθηση» σε «συναντήσεις με διεθνείς ηγέτες» ώστε το Λονδίνο να τονίσει ότι «θα παίξει τον ρόλο του», κάτι για το οποίο χρειάζεται «απόλυτη εμπιστοσύνη και πίστη» στην ικανότητα και στον επαγγελματισμό - όπως εξήγησε - των Ενόπλων Δυνάμεων.
Σημειωτέον, χτες, η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε ότι η Βρετανία «θα υποστηρίξει την Κύπρο στη δημιουργία μιας νέας Εθνικής Μονάδας Εφαρμογής Κυρώσεων για την καταστολή της παράνομης ρωσικής χρηματοδότησης που ρέει μέσω της Ευρώπης», όπως συμφωνήθηκε χτες με τον Κύπριο Πρόεδρο, ενισχύοντας «περαιτέρω τη σχέση πληροφοριών και ασφάλειας μεταξύ των δύο χωρών».
Διευκρίνισε ότι η συγκεκριμένη Μονάδα «θα μοιραστεί τεχνογνωσία και πληροφορίες μεταξύ του Γραφείου Εφαρμογής Οικονομικών Κυρώσεων και του Γραφείου Εφαρμογής Εμπορικών Κυρώσεων και του κυπριακού υπουργείου Οικονομικών για να διακόψει και να αναχαιτίσει τη ροή παράνομης χρηματοδότησης στην Ευρώπη για να διασφαλίσει την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων στην πολεμική μηχανή του Πούτιν». «Θα περιλαμβάνει νέα αναλυτικά εργαλεία και εξουσίες για τη διερεύνηση της φοροδιαφυγής κυρώσεων και την παρακολούθηση κεφαλαίων που διακινούνται σε όλη την Ευρώπη».
Οι επαφές Στάρμερ θα συνεχιστούν και σήμερα, με επίκεντρο τις εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό, όπου δρομολογούνται επικίνδυνα σχέδια διαιώνισης της κατοχής.
Χτες βράδυ, ο Χριστοδουλίδης αναμενόταν να παραβρεθεί σε επίσημη δεξίωση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, όπου θα συμμετείχε και ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ.
Ο Κύπριος Πρόεδρος δήλωσε ότι θα του εξηγούσε ότι «εμείς έχουμε κάνει την προεργασία μας, είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε ακόμη και αύριο και θα τον καλέσω και προσωπικά να προχωρήσουμε με αυτό που υποσχεθήκαμε στον ίδιο τον γενικό γραμματέα».
Αναφερόμενος, δε, σε προοπτική πραγματοποίησης διευρυμένης συνάντησης, είπε ότι σε συνέχεια και πρόσφατης συνάντησης του Κύπριου ΥΠΕΞ με την βοηθό γγ του ΟΗΕ, Ρόζμαρι ντι Κάρλο, στο Κατάρ, πιθανολογείται άφιξη ντι Κάρλο στις αρχές Γενάρη στην Κύπρο, ώστε να προετοιμαστεί διευρυμένη συνάντηση. Εκτίμησε, δε, ότι η προεργασία που θα γίνει θα καθορίσει και το αποτέλεσμα.