Αύριο η προβολή της ταινίας «Η ηλικία της θάλασσας»
RIZOSPASTIS |
Το ωράριο λειτουργίας τις καθημερινές είναι 10 π.μ. - 2 μ.μ. και 5 μ.μ. - 9 μ.μ., ενώ τα Σαββατοκύριακα 10 π.μ. - 8 μ.μ. Η είσοδος είναι ελεύθερη (τηλ. για ραντεβού για ομαδικές ξεναγήσεις 210.5282.607, Δευτέρα έως Παρασκευή 10 π.μ. - 1 μ.μ. και 5 μ.μ. - 8 μ.μ.).
Στο πλαίσιο της έκθεσης, αύριο, Πέμπτη, στις 7 μ.μ., θα προβληθεί η ταινία «Η ηλικία της θάλασσας». Θα παρευρεθεί ο Τάκης Παπαγιαννίδης, σκηνοθέτης και σεναριογράφος της.
Πρόκειται για μια από τις τρεις ταινίες «Η ηλικία της θάλασσας», «Ο χαράκτης Α. Τάσσος» και «Γιάννης Ρίτσος - Εικόνες» που δώρισε παραχωρώντας τα δικαιώματά τους στο Αρχείο του ΚΚΕ, τον Ιούλη του 2023, ο σκηνοθέτης κινηματογράφου και σεναριογράφος Τ. Παπαγιαννίδης.
Η ταινία είναι «μείγμα» ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας, που «παρακολουθεί» τον διαρκή και σκληρό αγώνα του ελληνικού λαού από το 1917 έως το 1974.
Μέσα από την αναστοχαστική αφήγηση ενός απλού αγωνιστή, επιχειρείται μια αναδρομή στα σημαντικά ιστορικά γεγονότα της Ελλάδας (από το 1917 έως το 1977) και τις επιπτώσεις τους στα κοινωνικοπολιτικά δρώμενα. Πρόκειται για έναν πολιτικό απολογισμό με συναισθηματική και ποιητική διάθεση.
Η ταινία παρουσιάζει σπάνια κινηματογραφικά ντοκουμέντα που ανακαλύφθηκαν σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες «στήνοντας» το πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας: Αρχίζει με την ίδρυση της ΓΣΕΕ (1917) και συνεχίζει: Μικρασιατική Καταστροφή, μεταξική δικτατορία, πόλεμος, Κατοχή, Αντίσταση, Δεκεμβριανά, αγγλική και αμερικανική επέμβαση, διώξεις, τρομοκρατία, η εξουσία της αντίδρασης, το λεγόμενο «μικρό δημοκρατικό διάλειμμα» 1963 - 1965, η επονομαζόμενη «ανώμαλη περίοδος» 1965 - 1967, η στρατιωτική δικτατορία, το Πολυτεχνείο και η πτώση της χούντας.
«Παράλληλα», σαν μια ταινία «μέσα» στην ταινία, «ξετυλίγεται» η ιστορία ενός πατέρα και της κόρης του, «που τους παρακολουθούμε από μικρούς να μεγαλώνουν, να ωριμάζουν συναισθηματικά και πολιτικά, να διώκονται για τις πεποιθήσεις τους και να σμίγουν σε κάποια από τις φυλακές της τελευταίας δικτατορίας». Με αυτό το «τέχνασμα» συνδέονται οι εικόνες των επικαίρων, δηλαδή η ιστορία, με το πώς αυτή επιδρά πάνω στον κάθε ξεχωριστό άνθρωπο.
«Οι λήψεις σε χώρους άδειους από την ανθρώπινη παρουσία (σπίτια, φυλακές, αστυνομικά τμήματα κ.λπ.) διαμορφώνουν το πλαίσιο του "ιδιωτικού", επιφέροντας μία αρμονία με την περιγραφή του "δημόσιου" που γίνεται με τα επίκαιρα».
Η ταινία βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Hyeres, απέσπασε δύο βραβεία στο Φεστιβάλ της Λειψίας, τα Βραβεία Μουσικής και Μοντάζ στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ενώ συμμετείχε στα Φεστιβάλ Βερολίνου, Μόσχας και Ν. Υόρκης, αποσπώντας επίσης, όπου κι αν προβλήθηκε, διθυραμβικές κριτικές.
Η φωτογραφία είναι του Νίκου Πετανίδη, η μουσική του Χριστόδουλου Χάλαρη, ο ήχος του Θανάση Αρβανίτη, το μοντάζ του Γιώργου Τριανταφύλλου και η οργάνωση της παραγωγής του Δημήτρη Δημογεροντάκη.
Ακούγονται οι φωνές των ηθοποιών: Αλίκη Αλεξανδράκη, Μαλαίνα Ανουσάκη, Κίττυ Αρσένη, Αννα Βαγενά, Χρήστος Βαλαβανίδης, Φίλιππος Βλάχος, Μιχάλης Γιαννάτος, Νίκος Γκλαβάς, Αργύρης Γκαγκάνης, Χρυσούλα Διαβάτη, Χάρης Εμμανουήλ, Γιάννης Θωμάς, Κώστας Καζάκος, Χρήστος Καλαβρούζος, Γιάννης Καλατζόπουλος, Σπύρος Καλογήρου, Κώστας Ντίνος, Λυκούργος Καλλέργης, Ελένη Καλλία, Μαρία Κανελλοπούλου, Κώστας Καραγιώργης, Κυριάκος Κατριβάνος, Νάσος Κεδράκας, Βασίλης Κολοβός, Φώντας Κονδύλης, Γιώργος Κυρίτσης, Ντίνα Κώνστα, Σπύρος Κωνσταντόπουλος, Γιώργος Μάζης, Γιώργος Μοσχίδης, Κώστας Μπακάλης, Γιώργος Μπαλλής, Ντενίζ Μπαλτσαβιά, Δημήτρης Μπάνος, Νίκος Ξυθάλης, Αλέκα Παΐζη, Δημήτρης Παπαγιάννης, Τάσος Παπαδάκης, Κυριάκος Παπαδημητρίου, Στράτος Παχής, Τίμος Περλέγκας, Κώστας Πολίτης, Τάσος Πολυχρονόπουλος, Εφη Ροδίτη, Κώστας Σφήκας, Φοίβος Ταξιάρχης, Λάζος Τερζάς, Βασίλης Τσάγκλος, Χρήστος Τσάγκας, Κάτια Τσαλίνοβα, Σταμάτης Φασουλής, Τάκης Χρυσικάκος.