Εισήγηση προς συζήτηση στην 6η ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης για τη λογοδοσία της περιφερειακής αρχής κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση», με θέμα το ξεπούλημα του ορυκτού πλούτου της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και τους χρυσοθήρες που ...ξανάρχονται.
Ανάμεσα σε άλλα σημείωσε: «Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο του Πρίνου τα εκμεταλλεύεται η "Ενεργειακή", εταιρεία που απέλυσε ομαδικά τους έμπειρους και εξειδικευμένους εργαζομένους της, εκμεταλλευόμενη το νομοθετικό οπλοστάσιο των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Τα μάρμαρα σε Καβάλα, Δράμα και Θάσο τα εκμεταλλεύονται μια χούφτα εταιρείες, που τα προορίζουν κυρίως για εξαγωγή. Ο ζεόλιθος στα Πετρωτά Εβρου αποφέρει μεγάλα κέρδη στους μετόχους της εταιρείας που συστήθηκε ως "λαϊκής βάσης", αλλά λειτουργεί όπως όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις.
Η γεωθερμία της περιοχής έχει καταλήξει στα νύχια μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, όπως στο Εράσμιο Ξάνθης και στον Νέστο Καβάλας. Αλλες πηγές προορίζονται για παρόμοιες εταιρείες, όπως στον Ακροπόταμο στο Παγγαίο Καβάλας. Σε αυτές τις πηγές δεν έχουν πρόσβαση οι βιοπαλαιστές αγρότες της περιοχής, παρά τις υποκριτικές εκκλήσεις των δημάρχων, αφού τα κόστη τέτοιων επενδύσεων είναι απαγορευτικά γι' αυτούς. Αυτό ισχύει και για το γεωθερμικό πεδίο στην Ανθεια Αλεξανδρούπολης.
Σε όλες τις περιπτώσεις, ως "τυράκι στη φάκα" προβάλλονται οι θέσεις εργασίας και τα περιβόητα "ανταποδοτικά οφέλη". Ωστόσο σήμερα υπάρχει ζωντανή η ίδια η εμπειρία των εργαζομένων που αμείβονται με μισθούς πείνας, στον Νέστο ασφαλίζονται με εργόσημο και μάλιστα καλούνται να πληρώσουν μέχρι και 5.000 ευρώ για ασφαλιστικές εισφορές, στα Πετρέλαια απολύονται, ενώ στα λατομεία παίζουν τη ζωή τους κορόνα - γράμματα λόγω της ανυπαρξίας μέτρων υγείας και ασφάλειας.
Οι τοπικές, οι δημοτικές και η περιφερειακή αρχή έχουν πολύ σοβαρές ευθύνες, γιατί υπηρετούν με κάθε τρόπο την ίδια "αναπτυξιακή" στρατηγική:
- Εχουν βάλει την υπογραφή τους σε όλα τα προνόμια των παραπάνω μονοπωλίων - έργα υποδομής που έχουν ανάγκη, ένταξη σε χρηματοδοτικά προγράμματα, κανένας ουσιαστικός έλεγχος, εγκρίσεις μελετών και αδειοδοτήσεων ακόμα κι εκεί που η κατάσταση είναι επιβαρυμένη, και οι κάτοικοι και περιβαλλοντικές οργανώσεις αντιδρούν δικαιολογημένα.
- Στηρίζουν το πλαίσιο της ΕΕ και των κυβερνήσεων, που μόνο φιλοπεριβαλλοντικό δεν είναι, όπως θέλουν να το παρουσιάζουν. Με τις fast track αδειοδοτήσεις ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές, με τον απαρχαιωμένο Μεταλλευτικό Κώδικα, με το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο (που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και το εφαρμόζει η σημερινή της ΝΔ), το οποίο ανοίγει τον δρόμο συνολικά στις εξορύξεις.
Αυτή η πολιτική κυβερνήσεων, δήμων και Περιφέρειας είναι που δίνει αέρα στα πανιά και στους χρυσοθήρες που ...ξανάρχονται!
Και επιμένουν, αφού τα κέρδη είναι γιγάντια για ένα μετάλλευμα που η τιμή του σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.
Βρισκόμαστε μάλιστα σε νέα φάση για τον χρυσό σε Σάπες και Πέραμα, αφού μετά το 2022, όταν το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε απορρίψει την αρνητική απόφαση του συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης, νέα, θετική αυτήν τη φορά απόφαση εκδόθηκε για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Ολα δείχνουν ότι μπαίνουμε στην τελική ευθεία, αφού η θυγατρική της "Eldorado Gold" προετοιμάζεται με νέα στελέχη σε υπεύθυνες θέσεις, επισκέψεις στην περιοχή και συναντήσεις με τοπικούς παράγοντες, προσπάθεια να πείσει τον λαό της περιοχής για τα περιβόητα "αντισταθμιστικά οφέλη".
Ο λαός του Εβρου και της Ροδόπης μπορεί και πρέπει να πει για μια ακόμα φορά ένα μεγάλο ΟΧΙ στην παράδοση του χρυσού που του ανήκει στα μονοπώλια, στην υπονόμευση της ζωής και της υγείας του από τις σοβαρές επιπτώσεις που θα έχει για το φυσικό περιβάλλον μια τέτοια επένδυση».