Διεκδικώντας λεφτά για Παιδεία - Υγεία - μισθούς εκπρόσωποι σωματείων και της ΔΟΕ βρέθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να καταθέσουν το σχέδιο για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Από εκεί, λίγες ημέρες μετά την ψήφιση του αντιλαϊκού προϋπολογισμού, εκπρόσωποι Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης έθεσαν επιτακτικά την ανάγκη για κάλυψη όλων των αναγκών, για σχολεία ασφαλή, για κάλυψη όλων των κενών που και στα μέσα Δεκέμβρη εξακολουθούν να υπάρχουν. Μετέφεραν πως καθημερινά χτυπούν τα τηλέφωνα στα σωματεία, με αναπληρωτές να ρωτούν με αγωνία αν μπορούν να κάνουν οικογένεια, αν μπορούν να κάνουν εξετάσεις, αντιμέτωποι με το δίλημμα να παραιτηθούν ή να συνεχίσουν με το ανάλογο κόστος. Στηλιτεύτηκε η πολιτική της κυβέρνησης να αφήνει ακάλυπτες βασικές ανάγκες των σχολείων και των εκπαιδευτικών και την ίδια στιγμή να επιδίδεται σε διώξεις, βάζοντας στο στόχαστρο και την ίδια την απεργία.
Η ηγεσία του υπουργείου φάνηκε πως δεν είχε ούτε τον χρόνο ούτε τη διάθεση να ακούσει τα αιτήματα των εκπαιδευτικών. Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΟΕ Σπ. Μαρίνης, η χτεσινή παρέμβαση αποτέλεσε συνέχεια των κινητοποιήσεων του κλάδου, με την απεργία του Οκτώβρη, τη συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία στις 20 Νοέμβρη, δηλώνοντας πως οι εκπαιδευτικοί δεν μπορούν να δεχτούν ότι διατηρούνται οι τεράστιες φοροαπαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο, ότι μπουκώνουν με χρήμα οι πολεμικοί εξοπλισμοί για να ματώνουν οι λαοί και την ίδια στιγμή να είναι καθηλωμένοι οι μισθοί, να μην στηρίζεται η λειτουργία των σχολείων - να αντιμετωπίζεται σαν κόστος.
Τόνισε πως από την πλευρά των εκπαιδευτικών θα δυναμώσει κάθε προσπάθεια στην κατεύθυνση των κάλυψη των αναγκών εκπαιδευτικών και σχολείων, γνωρίζοντας καλά ότι ο αγώνας αυτός δεν είναι εύκολος, δεν είναι αγώνας «μίας πράξης» αλλά είναι μονόδρομος, γιατί η κατάσταση δεν πάει άλλο.
Με πορεία οι εκπαιδευτικοί κατευθύνθηκαν στο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας προκειμένου να τεθούν ειδικότερα τα ζητήματα της στέγασης των εκπαιδευτικών, των αδειών των αναπληρωτών και αναπληρωτριών.