Νέα χρονιά, όχι όμως και νέες συνήθειες από τους διοικούντες τα νοσοκομεία, στη Δυτική Ελλάδα, που με ευθύνη κυβέρνησης και 6ης ΥΠΕ αντιμετωπίζουν τους υγειονομικούς σαν μπαλάκια του πινγκ - πονγκ για να «καλύπτονται» ανάγκες, με διαρκείς τράμπες προσωπικού το τελευταίο διάστημα.
Οπως καταγγέλλει η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας (ΕΙΝΑ), κατά «συνήθη πρακτική», ο διοικητής του ΓΝ Αγρινίου ζήτησε εντατικολόγους από τον αντίστοιχο του ΠΓΝ Πατρών για κάλυψη 10 εφημεριών της ΜΕΘ και, αντίστοιχα, 6 από τα Γιάννενα και 2 από το ΓΝ Πατρών «Αγιος Ανδρέας», για τον Γενάρη!
Αυτά την ώρα που η κατάσταση στη ΜΕΘ του ΓΝ Αγρινίου είναι γνωστή εδώ και πολύ καιρό (η κλινική στο πρόσφατο παρελθόν «ανοιγόκλεινε» λόγω των ελλείψεων προσωπικού). Στη Μονάδα έχουν απομείνει δύο γιατροί για την κάλυψη των αναγκών του μεγαλύτερου νομού της χώρας, παρά και τις συνεχείς παρεμβάσεις της Ενωσης των Γιατρών Αιτωλοακαρνανίας (ΕΙΝΝ), που απέφεραν μεν την προκήρυξη τριών θέσεων γιατρών, ωστόσο, λόγω και της υποστελέχωσης του υπόλοιπου νοσοκομείου, αυτή ήταν «άγονη», με την εν λόγω ΜΕΘ να λειτουργεί από τον Οκτώβρη του 2023 με δανεικούς μετακινούμενους γιατρούς!
Από 1 Νοέμβρη 2023, σύμφωνα και με τις αποφάσεις της 6ηςΥΠΕ, οι ανάγκες λειτουργίας της ΜΕΘ του ΓΝ Αγρινίου καλύπτονται με 6 εφημερίες γιατρών από το ΠΓΝ Πατρών (Ρίου) και 4 από το ΓΝ Ιωαννίνων! Ετσι, αντί για προσλήψεις, γιατροί γίνονται ...νομάδες, με ό,τι κινδύνους εγκυμονεί αυτό και για την υγεία του λαού συνολικά, αφού δεν πληρούνται ούτε τα αναγκαία, με βάση τα ιατρικά πρωτόκολλα, στάνταρτ.
Κι αυτά όταν, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα, οι ελάχιστες προϋποθέσεις για λειτουργία ΜΕΘ με χωρητικότητα κάτω από 8 κλίνες είναι 6 ιατροί, με τη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγρινίου να λειτουργεί με 2, κάτι που αναδεικνύει η Ενωση, η οποία θέτει συγκεκριμένα ερωτήματα, όπως: «Πώς προασπίζεται η υγεία του πληθυσμού με το να εφημερεύει άλλος ιατρός κάθε μέρα για τις ανάγκες βαρέως πασχόντων που απαιτούν εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα; (...) Πώς καλύπτονται οι εφημεριακές ανάγκες των νοσοκομείων προέλευσης των εντατικολόγων όταν αυτές λειτουργούν μονίμως με πληρότητα 100% και συνεχώς διασωληνωμένα περιστατικά σε κοινούς θαλάμους εκτοξεύοντας τη θνητότητά τους;».
Η Ενωση απαιτεί «γενναία μισθολογική αύξηση για το προσωπικό (ισχύουν οι περικοπές κατά 38% από το 2012) και ταυτόχρονη προκήρυξη του συνόλου των απαιτούμενων θέσεων τόσο του ΓΝ Αγρινίου όσο και των υπόλοιπων νοσοκομείων της περιοχής και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας. Οχι στις συνεχείς μετακινήσεις που το μόνο που επιφέρουν είναι και άλλες παραιτήσεις προσωπικού».