Πυκνώνουν τα συμβάντα που επιβεβαιώνουν την κατάρρευση των δημόσιων νοσοκομείων
Χτες λοιπόν ήταν η σειρά του Νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός» στην Αθήνα να αναδείξει την ...κοσμογονία των «ανακαινίσεων» που διαφημίζει η κυβέρνηση με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Συγκεκριμένα, ανελκυστήρας βρέθηκε να κάνει ελεύθερη πτώση, αφού προφανώς έσπασε κάποιο συρματόσχοινο ή ιμάντας, την ώρα που μέσα βρίσκονταν ένας ηλικιωμένος ασθενής σε φορείο, ο οποίος έπαιρνε εκείνη την ώρα εξιτήριο, η συνοδός του και δύο μέλη από το πλήρωμα ιδιωτικού ασθενοφόρου.
Με το ασανσέρ να γκρεμίζεται από τον δεύτερο όροφο στο υπόγειο, ο ασθενής έπαθε κάταγμα σε δύο σπονδύλους κι έγινε εκ νέου εισαγωγή, η συνοδός βγήκε με κάκωση στην κνήμη και τα μέλη του πληρώματος του ασθενοφόρου νοσηλεύονται με κατάγματα στα πλευρά. Αυτά χαρακτήρισε χτες ο υπουργός Υγείας, Αδ. Γεωργιάδης, σε μια ακόμα εξοργιστική δικαιολογία, «ελάσσονες κακώσεις», αναγγέλλοντας ότι θα γίνει ΕΔΕ για το περιστατικό.
Οπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι του νοσοκομείου, οι ανελκυστήρες λόγω παλαιότητας συχνά έμεναν κι αντιμετώπιζαν διάφορα προβλήματα, ενώ κάνουν λόγο για «τύχη» που το περιστατικό συνέβη στον συγκεκριμένο ανελκυστήρα, ο οποίος φτάνει μόνο μέχρι τον 2ο όροφο αντί για τον 6ο που ανεβαίνουν οι άλλοι ανελκυστήρες.
Να σημειωθεί ότι η τεχνική υπηρεσία στο συγκεκριμένο νοσοκομείο είναι αποψιλωμένη, με σημαντικές αρμοδιότητες, όπως είναι η συντήρηση των ανελκυστήρων, να έχουν ανατεθεί σε εργολαβική εταιρεία, η οποία, σύμφωνα με τις γνωστές κυβερνητικές δικαιολογίες, είχε προβεί σε συντήρηση τον περασμένο μήνα.
«Από τη μία, η κυβέρνηση λέει ότι το ΕΣΥ λειτουργεί καλύτερα από ποτέ, με τα απογευματινά χειρουργεία και, από την άλλη, στον "Ερυθρό Σταυρό", ένα νοσοκομείο 100 χρόνων, πέφτει το ασανσέρ των χειρουργείων και τραυματίζονται ένας ασθενής και δύο από το πλήρωμα του ιδιωτικού ασθενοφόρου», καταγγέλλουν οι δυνάμεις της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών» του «Ερυθρού». Σημειώνουν ακόμη ότι πρόκειται για νοσοκομείο υποστελεχωμένο, υποβαθμισμένο και με πλημμελή συντήρηση, όπου η τεχνική υπηρεσία είναι αποδεκατισμένη και κρίσιμοι τομείς που σχετίζονται με την ασφάλεια εργαζομένων και ασθενών, έχουν περάσει στα χέρια εργοληπτριών εταιρειών που θησαυρίζουν από τα λεφτά του Δημοσίου. «Είναι επιλογή όλων όσοι κυβέρνησαν να περάσουν όλες οι υποστηρικτικές υπηρεσίες του δημόσιου νοσοκομείου σε outsourcing», αναφέρει η «Αγωνιστική Συσπείρωση» δείχνοντας το πού οφείλονται οι υποδομές - ρημαδιό.
Στο μεταξύ, κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει ότι πρόκειται για «μεμονωμένο περιστατικό» καταρρέει μπροστά στην ίδια την πραγματικότητα, όπως κατέρρευσε και το συγκεκριμένο ασανσέρ.
Αλλωστε, μόλις μια μέρα νωρίτερα, την Τετάρτη, στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, τον «Ευαγγελισμό», για πολλοστή φορά ασθενείς κι εργαζόμενοι γλίτωσαν από τύχη, όταν στον χώρο που φιλοξενούνται τακτικά ιατρεία, εν ώρα λειτουργίας, έπεσε σοβάς από το ταβάνι. Το μάρμαρο πληρώνουν και πάλι οι ασθενείς, των οποίων τα προγραμματισμένα ραντεβού ακυρώθηκαν μέχρι και την επόμενη βδομάδα.
Ενώ τον περασμένο μήνα η κατάντια των δημόσιων νοσοκομείων αποτυπωνόταν στις εικόνες της Παιδιατρικής κλινικής του Νοσοκομείου Νάουσας, όπου για να θερμανθούν οι θάλαμοι επιστρατεύονταν ηλεκτρικές σόμπες, λόγω προβλήματος στην κεντρική θέρμανση.
Την ίδια στιγμή, «κανονικότητα» αποτελούν τα σκηνικά αθλιότητας στα ΤΕΠ των κρατικών νοσοκομείων που εφημερεύουν, με μια ακόμα έξαρση των ιώσεων να προκαλεί «έμφραγμα» στις υποστελεχωμένες δομές. Υπενθυμίζεται ότι στο Νοσοκομείο «Γεννηματάς», η εφημερία της 6ης Γενάρη βγήκε χωρίς ...αντιδραστήρια για τον ιό της γρίπης (!), ενώ ασθενείς βαρέως πάσχοντες περίμεναν στο φορείο πάνω από 24 ώρες και υγειονομικοί τέλειωσαν τις βάρδιές τους εφτά ολόκληρες ώρες μετά την τυπική λήξη του ωραρίου τους.
Παρόμοιες εικόνες υπήρχαν χτες στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, με ασθενείς να παραμένουν στα ΤΕΠ και στους διαδρόμους αφού δεν υπήρχαν κενές κλίνες και ενώ η γενική εφημερία είχε τελειώσει ώρες πριν. Οπως καταγγέλθηκε, πολλοί από τους ασθενείς ήταν βαρέως πάσχοντες και περίμεναν στα ΤΕΠ από την προηγουμένη μέρα το απόγευμα (!) ενώ άγνωστο παρέμενε το πότε θα βρεθεί κρεβάτι.