Την Πέμπτη 16 Γενάρη, με διαμαρτυρίες σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας
Διαμαρτυρίες οργανώνονται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Βόλο, Χανιά, Ρέθυμνο, Λαμία, Καβάλα, Ρόδο, Μυτιλήνη, Ξάνθη, Καλαμάτα, Σπάρτη, Σάμο και άλλες πόλεις.
Οπως σημειώνει το ΜΑΣ, «η εξεταστική έχει ξεκινήσει και το μυαλό χιλιάδων φοιτητών και φοιτητριών είναι στο άγχος που έχει σπείρει η κυβέρνηση για την εφαρμογή του άδικου νόμου για τις διαγραφές φοιτητών, ο οποίος αφορά ενεργούς φοιτητές που προσπαθούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους!
Ηδη περισσότεροι από 120 φοιτητικοί σύλλογοι με κοινό πανελλαδικό ψήφισμα απαιτούν να μην εφαρμοστούν οι διαγραφές και να παρθούν μέτρα στήριξης των φοιτητών. Αυτό απαιτούν κι άλλοι μαζικοί φορείς, σύλλογοι διδασκόντων μελών ΔΕΠ, πρόεδροι πανεπιστημιακών τμημάτων.
Η κυβέρνηση να αφήσει τα ψέματα για δήθεν "αιώνιους φοιτητές". Οι διαγραφές απειλούν χιλιάδες ενεργούς φοιτητές που παλεύουν με κόπο να πάρουν το πτυχίο τους! Ακόμα και συμφοιτητές μας που μπήκαν στις σχολές το 2019 και οι μέσοι όροι αποφοίτησης των Τμημάτων τους ξεπερνούν τα 6-7 χρόνια. Οπως επισημαίνουν και τα στοιχεία τους, περισσότεροι από το 50% των αποφοίτων του 2023 δεν θα είχαν προλάβει να πάρουν πτυχίο, αφού θα είχαν διαγραφεί με τη συγκεκριμένη διάταξη του νόμου!
Αν ήθελε το υπουργείο να αντιμετωπίσει την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των σπουδών θα υλοποιούσε τις διεκδικήσεις των φοιτητικών συλλόγων για στήριξη της φοιτητικής μέριμνας, για προσλήψεις καθηγητών και άλλα.
Πραγματικό βάρος για τα πανεπιστήμια δεν είναι οι φοιτητές αλλά η πολιτική της κυβέρνησης, που τα αφήνει να ασφυκτιούν στην υποχρηματοδότηση. Αυτήν την κατάσταση είδαμε και τις πρώτες μέρες λειτουργίας των ΑΕΙ το 2025, με την εξεταστική μέσα σε σκοτάδια από διακοπή ρεύματος στο ΕΚΠΑ, τα λεωφορεία που έβγαζαν καπνούς με στοιβαγμένους δεκάδες φοιτητές στο ΕΜΠ, με το ταβάνι που έπεσε σε εργαστήριο του ΠΑΔΑ».