Συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του 4μερούς σχήματος Quad (ΗΠΑ, Ιαπωνίας, Ινδίας, Αυστραλίας) ετοιμάζεται να φιλοξενήσει η Ουάσιγκτον στις 21 Γενάρη, την επομένη της ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης Τραμπ, αποτυπώνοντας τη «συνέχεια» στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και των «συμμάχων» τους στον Ινδο-Ειρηνικό, με το «βλέμμα» απέναντι στην Κίνα.
Με αφορμή τη συνάντηση, ο σύμβουλος του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σιγκέρου Ισίμπα δήλωσε ότι «η έμφαση που δίνει η κυβέρνηση Τραμπ στο σχήμα Quad θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ασφάλεια του Ινδο-Ειρηνικού».
Είναι ενδεικτικό άλλωστε ότι οι στρατιωτικές δαπάνες των ιαπωνικών Ενόπλων Δυνάμεων αυξάνονται κατά 11η συνεχή χρονιά, και μάλιστα φέτος εκτοξεύονται στα 4,8 δισ. δολάρια (αύξηση 9,4%), ενώ σε ειδική προτεραιότητα μπαίνει η ενσωμάτωση όλο και περισσότερων συστημάτων drones στον εξοπλισμό τους. Ολα δείχνουν ότι στόχος είναι οι στρατιωτικές δαπάνες να ανέλθουν στο 2% του ΑΕΠ, όπως είναι δηλαδή και ο μέχρι τώρα στόχος για τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ.
Το Τόκιο δηλώνει αποφασισμένο να διαθέσει μεγάλο μέρος αυτών των κονδυλίων σε συστήματα μη επανδρωμένων συστημάτων πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης (ISR), αλλά και σε αγορές μικρών επιθετικών drones.
Αμεσα ωφελημένα είναι μια σειρά ιαπωνικά μεγαθήρια, όπως η «Mitsubishi Heavy Industries», με την οποία έκλεισαν συμβάσεις για πυραύλους ειδικούς για την αναζήτηση, τον εντοπισμό και τη συλλογή πληροφοριών για εχθρικούς στόχους.
Τη Δευτέρα ο Ιάπωνας ΥΠΕΞ Τ. Ιγουάγια βρέθηκε στη Σεούλ, ως ο πρώτος επικεφαλής της ιαπωνικής διπλωματίας ο οποίος βρέθηκε στη Νότια Κορέα μετά από 7 χρόνια.
Μετά τη συνάντηση με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του, Τσο Ατε Γιουλ, ο Ιγουάγια υπογράμμισε ότι δεδομένης της τρέχουσας επισφαλούς διεθνούς κατάστασης η τριμερής συνεργασία με τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα δεν ήταν ποτέ πιο σημαντική.
Από τη μεριά του ο Τσο - σύμφωνα με τους «Τάιμς της Ιαπωνίας» - καθησύχασε τον Ιγουάγια για τη σταθερότητα της νοτιοκορεατικής κυβέρνησης και τη δέσμευσή της για ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας, με φόντο τις διαδικασίες για την αποπομπή του Προέδρου Γιουν Σουκ Γεόλ μετά την προσπάθειά του να επιβάλει στρατιωτικό νόμο την 1η Δεκέμβρη.
Στο μεταξύ, παρά την έντονη αντίδραση της Κίνας για άμεσες επαφές που οι ΗΠΑ αναπτύσσουν με την Ταϊβάν, στις 8 Γενάρη έγινε νέα διμερής συνάντηση εκπροσώπων του Αμερικανικού Ινστιτούτου στην Ταϊβάν (AIT) και του Γραφείου Οικονομικής και Πολιτιστικής Αντιπροσωπείας της Ταϊπέι στις ΗΠΑ (TECRO).
Η συνάντηση έγινε στην Ουάσιγκτον, με στόχο - όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ - την «ουσιαστική συμμετοχή της Ταϊβάν στο σύστημα των Ηνωμένων Εθνών και σε άλλα διεθνή φόρουμ». Η συγκεκριμένη συζήτηση «επικεντρώθηκε σε βραχυπρόθεσμες ευκαιρίες υποστήριξης της διευρυμένης συμμετοχής της Ταϊβάν» στην Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας (WHA) και σε άλλους παγκόσμιους φορείς δημόσιας Υγείας, στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) αλλά και σε διεθνείς, περιφερειακούς φορείς, «εκτός των Ηνωμένων Εθνών και πολυμερείς οργανώσεις».
Επισημαίνεται δε ότι «όλοι οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν τη σημασία της στενής συνεργασίας με εταίρους που συμμερίζονται τις ανησυχίες μας σχετικά με τις προσπάθειες αποκλεισμού της Ταϊβάν από τη διεθνή κοινότητα».