Στο Κατάρ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις Χαμάς - Ισραήλ για εκεχειρία
2025, The Associated Press. Al |
Η κλιμάκωση των ισραηλινών επιθέσεων οδήγησε μέσα στο τελευταίο 24ωρο στον θάνατο 61 ανθρώπων και τον τραυματισμό 281 άλλων, μεταξύ των οποίων και αρκετά παιδιά. Ο νέος συνολικός επίσημος απολογισμός που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας στη Γάζα ανέφερε 46.645 νεκρούς και πάνω από 110.012 τραυματίες, νούμερο που σύμφωνα με νεότερα στοιχεία είναι κατά πολύ μεγαλύτερο, με βάση υπολογισμούς διαφόρων άλλων οργανώσεων.
Μέσα στα θύματα ήταν χτες ένας Παλαιστίνιος ψαράς που πυροβολήθηκε θανάσιμα από πλωτή περίπολο του ισραηλινού στρατού ανοικτά των ακτών του Ντέιρ αλ Μπάλαχ. Ηταν ο 200ός ψαράς που έχασε τη ζωή του από ανάλογη ισραηλινή επίθεση. Αραβικά ΜΜΕ ανέφεραν πως τη Δευτέρα το βράδυ σκοτώθηκε ο 204ος δημοσιογράφος. Επρόκειτο για τον Μοχάμαντ αλ Ταλμάς, που έχασε τη ζωή του από ισραηλινά πυρά στη διάρκεια ρεπορτάζ στην πόλη της Γάζας.
Το ίδιο διάστημα σε Κατάρ και Ισραήλ εντείνονταν οι δηλώσεις και οι ενδείξεις πως κλείνει η συμφωνία για εκεχειρία και ανταλλαγή κρατουμένων.
Ο εκπρόσωπος του καταριανού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως η επίτευξη συμφωνίας είναι «πιο κοντά από ποτέ». Κάλεσε το Ισραήλ και τη Χαμάς να υπογράψουν τη συμφωνία το συντομότερο δυνατόν. Πρόσθεσε πως στις συνομιλίες αυτές ήταν ενεργή η συμμετοχή των ΗΠΑ και συγκεκριμένα της απερχόμενης κυβέρνησης Μπάιντεν και του νεοεκλεγέντος Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Ο Καταριανός διπλωμάτης εξέφρασε την επιθυμία της χώρας του για τον «άμεσο» τερματισμό της κατοχής της Γάζας από τον ισραηλινό στρατό, ζητώντας να παραμείνουν «ανοικτές» όλες οι πιθανές λύσεις «με σεβασμό στην αυτοδιάθεση των Παλαιστινίων».
Από την άλλη, στελέχη της Χαμάς ενημέρωσαν χτες τα στελέχη άλλων παλαιστινιακών κομμάτων και οργανώσεων για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων και τους όρους της επικείμενης συμφωνίας με το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών να επικρίνει το Ισραήλ για την προσπάθειά του να ξεκόψει πλήρως τη Λωρίδα της Γάζας από την κατεχόμενη Δυτική Οχθη.
Αντίστοιχα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου είχε συνάντηση με αντιπροσωπεία συγγενών των κρατούμενων της Χαμάς, ενώ είχε δρομολογηθεί σχετική ενημέρωση και του υπουργικού συμβουλίου στο οποίο οι ακροδεξιοί υπουργοί Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς και Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ ήταν οι μόνοι που εξακολουθούν να αντιτίθενται στην επίτευξη συμφωνίας με τη Χαμάς και να απειλούν με αποχώρηση από την κυβέρνηση. Μπροστά σε αυτή την πιθανότητα, ο Νετανιάχου φαίνεται πως έχει ετοιμάσει εναλλακτικό σχέδιο στήριξης της κυβέρνησης από κεντροδεξιά κόμματα. Ο υπουργός Γεωργίας Αβι Ντίχτερ δήλωσε χτες χαρακτηριστικά πως πλέον οι υπουργοί Σμότριτς και Μπεν Γκβιρ «δεν έχουν αποφασιστικό ρόλο» στο εάν θα επιτευχθεί η συμφωνία.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ισραηλινής εφημερίδας «The Times of Israel», που επικαλείται γνώση του προσχεδίου απόφασης, η συμφωνία θα υλοποιηθεί σε τρία στάδια. Το πρώτο στάδιο αφορά τη σταδιακή απελευθέρωση 33 Ισραηλινών κρατούμενων, εκ των οποίων πέντε είναι γυναίκες στρατιώτες και θα διαρκέσει έξι βδομάδες. Για την απελευθέρωση της κάθε μίας από τις πέντε, θα απελευθερώνονται 50 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι (άνδρες, γυναίκες). Ανάμεσα στους 250 Παλαιστίνιους κρατούμενους προβλέπεται να είναι και 30 ισοβίτες.
Στη διάρκεια της πρώτης φάσης 42 ημερών οι ισραηλινές δυνάμεις φέρεται να αποχωρούν από τα πιο πυκνοκατοικημένα μέρη της Λωρίδας της Γάζας και θα επιτραπεί στους κατοίκους της Βόρειας Γάζας να επιστρέψουν στις εστίες τους, ενώ προβλέπεται σημαντική αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προκειμένου να ξεφορτώνουν καθημερινά στη Γάζα τρόφιμα, νερό, φάρμακα και είδη ανάγκης περίπου 600 φορτηγά.
Στην πρώτη φάση της συμφωνίας ο στρατός του Ισραήλ θα διατηρήσει τον έλεγχο του διαδρόμου Φιλαδέλφεια, που είναι στα σύνορα της νότιας Γάζας (Ράφα) με την Αίγυπτο. Το Ισραήλ ωστόσο θα αποχωρήσει από τον Διάδρομο Νετζαρίμ (κεντρική Γάζα) που ελέγχει τη ροή μετακινήσεων από το βόρειο στο νότιο τμήμα της Λωρίδας.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η δεύτερη φάση της συμφωνίας προβλέπει η Χαμάς να απελευθερώσει και τους υπόλοιπους κρατούμενους σταδιακά, που θα είναι κυρίως άνδρες, στρατιώτες, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση περισσότερων Παλαιστινίων κρατουμένων «και πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων».
Στη τρίτη φάση υλοποίησης της συμφωνίας, θα παραδοθούν οι σοροί Ισραηλινών με αντάλλαγμα την έναρξη εφαρμογής ενός σχεδίου ανοικοδόμησης της Γάζας διάρκειας τριών έως πέντε ετών, που θα τελεί υπό «διεθνή εποπτεία».
Ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς αναφέρθηκε χτες στην πιθανή συμφωνία Χαμάς - Ισραήλ, εκφράζοντας «κατανόηση» για το «πόσο επώδυνη απόφαση είναι μία οποιαδήποτε συμφωνία για το Ισραήλ».
Χτες βράδυ ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν εκφώνησε την τελευταία του ομιλία με αυτή την ιδιότητα στην Ουάσιγκτον, παρουσιάζοντας στο πολιτικό ίδρυμα Atlantic Council την πρότασή του για ένα μεταπολεμικό σχέδιο «διαχείρισης» της κατάστασης στη Γάζα και ανοικοδόμησής της. Οι προτάσεις του Μπλίνκεν δημοσιοποιούνταν με την προσμονή πως θα μπορούσαν να έχουν ρόλο «πυξίδας» για τον επόμενο γύρο διαπραγματεύσεων μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ στη νέα κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ. Ωστόσο, πολιτικοί σχολιαστές στο Ισραήλ συνέκριναν αυτή την προσπάθεια του Μπλίνκεν με το «κύκνειο άσμα» του Αμερικανού πρώην υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι, που τον Δεκέμβριο του 2016 παρουσίασε την πρότασή του για «λύση στη βάση δύο κρατών» η οποία αποδοκιμάστηκε από το Ισραήλ και δεν είχε την παραμικρή τύχη.
Σε κάθε περίπτωση, ο Μπλίνκεν ανέφερε πως η επόμενη μέρα στη Γάζα θα πρέπει να έχει και πολιτική αντιπρόταση για τους Παλαιστίνιους, επειδή «η Χαμάς δεν μπορεί να ηττηθεί μόνο στρατιωτικά». Εκρινε πως χρειάζεται «πολιτικό σχέδιο» για την αντικατάσταση της Χαμάς στη Γάζα, προτείνοντας να τεθεί προς έγκριση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αναφερόμενος στο Ισραήλ σημείωσε πως θα πρέπει να σταματήσει «το αφήγημα πως μπορεί να υπάρξει προσάρτηση περιοχών της Γάζας δίχως κόστος».
Η ομιλία του Μπλίνκεν διακόπηκε από διαδηλωτές που κατήγγειλαν την πολιτική υποστήριξης που προσέφερε για τη γενοκτονία των Παλαιστινίων στη Γάζα. «Είσαι υπουργός Γενοκτονίας. Εχεις στα χέρια σου το αίμα χιλιάδων αθώων ανθρώπων», φώναξε χαρακτηριστικά μία διαδηλώτρια.