Το τελευταίο δημόσιο διάγγελμα για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησής του έκανε αργά το βράδυ της Δευτέρας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Ο κεντρικός πυρήνας της παρέμβασής του ήταν να αποδείξει ότι ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός δήθεν πασχίζει για την ...ειρήνη και υπερισχύει των ανταγωνιστών του. Φυσικά, η μεγάλη του αγωνία ήταν και είναι ο ανταγωνισμός με την Κίνα, που αμφισβητεί την πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα. Η χαρακτηριστική του φράση ήταν: «Ποτέ δεν θα μας ξεπεράσουν. Τελεία και παύλα!».
Σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, καυχήθηκε ότι «οι χειρισμοί του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήταν σωστοί» και ότι ο ίδιος ήταν «ο μόνος ηγέτης εν ενεργεία που μετέβη σε εμπόλεμη ζώνη η οποία δεν ήταν υπό τον έλεγχο αμερικανικών δυνάμεων», σχετικά με επίσκεψη που έκανε στην Ουκρανία τον Φλεβάρη του 2023. Οπως είπε χαρακτηριστικά, «είχα δύο δουλειές: Η μία να συσπειρώσω τον κόσμο να υπερασπιστεί την Ουκρανία, και η άλλη να αποφύγω τον πόλεμο μεταξύ δύο πυρηνικών δυνάμεων. Τα έκανα και τα δύο». Αυτά βέβαια λέγονται όταν οι ΗΠΑ μαζί με τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ έχουν οδηγήσει σε κλιμάκωση του πολέμου με την καπιταλιστική Ρωσία για το μοίρασμα πηγών, ενεργειακών και εμπορικών δρόμων και αγορών, ενώ αιματοκυλούνται οι λαοί και η πυρηνική απειλή είναι ακόμα πιο κοντά, απειλώντας όλη την ανθρωπότητα.
Ο Μπάιντεν περηφανεύτηκε επίσης για τον μεγάλο του σύμμαχο στη Μέση Ανατολή, το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ, το οποίο βοηθάει να εξολοθρεύει έναν ολόκληρο λαό, τους Παλαιστίνιους, που μετράνε δεκάδες χιλιάδες νεκρούς. Προκλητικά και κυνικά είπε ότι «το Ισραήλ έκανε μεγάλη ζημιά στο Ιράν και στους αντιπροσώπους του» και ότι οι ΗΠΑ «υποβάθμισαν άλλους αντιπάλους στη Μέση Ανατολή, ιδιαιτέρως το Ιράν και τη Συρία».
Παραδέχτηκε, από την άλλη, ότι η επιθετική πολιτική των ΗΠΑ κατάφερε να συσπειρώσει και να αυξήσει τη συνεργασία αντιπάλων τους, όπως η Ρωσία, η Κίνα, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα, υποστήριξε όμως ότι αυτό δεν έγινε από θέση ισχύος αλλά για λόγους «αδυναμίας». Τέλος, αξίωσε να του πιστωθεί το γεγονός ότι δεν άφησε στον διάδοχό του «έναν πόλεμο στο Αφγανιστάν».
Επίσης, σύμφωνα με λιτή επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησης Μπάιντεν «αποφασίζει να βγάλει την Κούβα από τον κατάλογο των χωρών - χορηγών της τρομοκρατίας», μια πράξη που έτσι και αλλιώς ήταν συκοφαντική και αβάσιμη.
Οπως ισχυρίζεται το «Associated Press», που επικαλείται ανώνυμη πηγή ανώτατου αξιωματούχου του αμερικανικού ΥΠΕΞ, αυτό γίνεται «με αντάλλαγμα την απελευθέρωση, με διαμεσολάβηση της Καθολικής Εκκλησίας, κάποιων κρατούμενων στις κουβανικές φυλακές την 20ή Γενάρη», αυτών τους οποίους αποκαλούν «πολιτικούς κρατούμενους». Να θυμίσουμε ότι η κατάπτυστη απόφαση της ένταξης της Κούβας στις «χώρες - χορηγούς της τρομοκρατίας» είχε ξεκινήσει επί της προηγούμενης διακυβέρνησης του Τραμπ και συνεχίστηκε από τον Μπάιντεν, ο οποίος αύξησε και τις κυρώσεις. Το πιο πιθανό, δε, είναι ότι με τη νέα κυβέρνηση του Τραμπ η επιθετική πολιτική κατά της Κούβας θα συνεχιστεί και θα ενταθεί.