Σάββατο 14 Σεπτέμβρη 2024 - Κυριακή 15 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 47
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΗΠΑ - Βρετανία «επεξεργάζονται» τα σχέδια για χτυπήματα στη Ρωσία με «δυτικούς» πυραύλους

Με απειλή για πόλεμο ΝΑΤΟ - Ρωσίας «απαντά» η Μόσχα

Οι γαλλοβρετανικοί πύραυλοι Storm Shadow (SCALP-EG), βεληνεκούς 300 χλμ., θα μπορούσαν να χτυπήσουν στόχους στη ρωσική ενδοχώρα

Copyright 2023 The Associated

Οι γαλλοβρετανικοί πύραυλοι Storm Shadow (SCALP-EG), βεληνεκούς 300 χλμ., θα μπορούσαν να χτυπήσουν στόχους στη ρωσική ενδοχώρα
Σε νέα πολύ επικίνδυνη κλιμάκωση οδηγείται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία, καθώς ΗΠΑ και Βρετανία «επεξεργάζονται» σχέδια για να δοθεί «πράσινο φως» για χτυπήματα με «δυτικούς» πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς μέσα στη Ρωσία, ενώ ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν «προειδοποίησε» ότι αν επιτραπούν τέτοια χτυπήματα τότε οι χώρες του ΝΑΤΟ «θα βρίσκονται σε πόλεμο με τη Ρωσία».

Τα εν λόγω σχέδια ΗΠΑ - Βρετανίας βρέθηκαν στο επίκεντρο του κοινού ταξιδιού των ΥΠΕΞ των δύο χωρών στο Κίεβο την περασμένη Τετάρτη, ενώ αναμενόταν να κυριαρχήσουν και στις συνομιλίες του Βρετανού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν την Παρασκευή το βράδυ (ώρα Ελλάδας) στην Ουάσιγκτον.

Αναχωρώντας για την Ουάσιγκτον ο Στάρμερ έκανε λόγο για πολύ σημαντικές εξελίξεις τις επόμενες εβδομάδες, τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Μέση Ανατολή, ενώ πρόσθεσε ότι θα ληφθούν κάποιες «στρατηγικές αποφάσεις».

Ο δε Μπάιντεν, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου την περασμένη Τρίτη για το αν είναι έτοιμος να ικανοποιήσει τα επίμονα αιτήματα του Ουκρανού Προέδρου για «απελευθέρωση» τέτοιων χτυπημάτων μέσα στη Ρωσία, απάντησε ότι «το επεξεργαζόμαστε αυτήν τη στιγμή».

Την ίδια ώρα, τα δύο ιμπεριαλιστικά «στρατόπεδα» διαμορφώνονται όλο και πιο καθαρά και συγκρούονται όχι μόνο στην Ουκρανία και στην Ανατολική Ευρώπη, αλλά και σε άλλα μέτωπα του πλανήτη.

Πούτιν: Χώρες του ΝΑΤΟ εξετάζουν άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία

Οπως είπε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν, «οι χώρες του ΝΑΤΟ συζητούν όχι μόνο το ενδεχόμενο οι Ενοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας να χρησιμοποιήσουν δυτικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς, αλλά και την άμεση συμμετοχή στη σύγκρουση στην Ουκρανία».

«Μόνο το στρατιωτικό προσωπικό του ΝΑΤΟ μπορεί να εισέλθει σε αποστολές πτήσης σε αυτά τα συστήματα πυραύλων», συνέχισε. «Αυτό είναι δυνατό μόνο χρησιμοποιώντας δεδομένα πληροφοριών από δορυφόρους, τα οποία η Ουκρανία δεν διαθέτει, άρα εμπλέκονται άμεσα σε σύγκρουση. 'Η μήπως όχι;».

«Επομένως το ζήτημα δεν είναι να επιτραπεί ή όχι στο ουκρανικό καθεστώς να επιτεθεί στη Ρωσία με αυτά τα όπλα (...) Το ζήτημα είναι να παρθεί μια απόφαση αν οι χώρες του ΝΑΤΟ συμμετέχουν άμεσα στη στρατιωτική σύγκρουση ή όχι. Αν παρθεί αυτή η απόφαση, δεν θα σημαίνει τίποτα λιγότερο από την άμεση συμμετοχή των χωρών του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και των ευρωπαϊκών χωρών στον πόλεμο στην Ουκρανία», πρόσθεσε ο Πούτιν, επισημαίνοντας πως «αυτό θα άλλαζε την ίδια τη φύση του πολέμου. Θα σήμαινε ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε πόλεμο κατά της Ρωσίας».

«Θα πάρουμε τις απαραίτητες αποφάσεις βάσει των απειλών που θα διαμορφωθούν εναντίον εμάς», τόνισε.

Ο Ρώσος Πρόεδρος ανέφερε ακόμα ότι «κανείς δεν συζητά την άρση της απαγόρευσης στο ουκρανικό καθεστώς να χτυπήσει ρωσικό έδαφος», αυτό το κάνει ήδη με drones και άλλα μέσα. «Αλλά όταν πρόκειται για τη χρήση όπλων μεγάλης εμβέλειας και υψηλής ακρίβειας, δυτικής παραγωγής, αυτή είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία», συνέχισε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρόκειται για μια «κόκκινη γραμμή» της Μόσχας.

«Αναμφίβολα το μήνυμα του Πούτιν έχει φτάσει στους παραλήπτες του. Είναι πολύ σαφές, ξεκάθαρο και δεν επιτρέπει διπλές αναγνώσεις», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας, Β. Βολοντίν, κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι είναι συμβαλλόμενο μέρος στη στρατιωτική δράση στην Ουκρανία και έχει ήδη εμπλακεί σε μεγάλο βαθμό στη λήψη στρατιωτικών αποφάσεων. Οπως είπε, οι στρατιωτικοί του ΝΑΤΟ «καθορίζουν ποιες πόλεις στη χώρα μας θα δεχτούν επίθεση, συντονίζουν τις στρατιωτικές ενέργειες και δίνουν εντολές. Το ΝΑΤΟ έχει καταστεί συμμέτοχος στις στρατιωτικές δράσεις στην Ουκρανία. Διεξάγουν πόλεμο με τη χώρα μας».

Οι δηλώσεις του αμερικανικού Πενταγώνου

Μέχρι την τελευταία στιγμή πριν τη συνάντηση του Στάρμερ και του Μπάιντεν υπήρχαν διάφορες «διαρροές» και συγκεχυμένες δηλώσεις για το θέμα.

Ενδεικτικά, λίγες ώρες μετά τις «προειδοποιήσεις» του Πούτιν» το αμερικανικό Πεντάγωνο σε δήλωσή του επανέλαβε ότι κανένας τύπος όπλου δεν θα αλλάξει το «παιχνίδι» στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, υποστράτηγος Π. Ράιντερ, παρέπεμψε στις πρόσφατες σχετικές δηλώσεις του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ Λ. Οστιν στην αμερικανική αεροπορική βάση Ράμσταϊν στη Γερμανία, τονίζοντας ότι «θέλουμε να δούμε την Ουκρανία να νικήσει σε αυτήν τη σύγκρουση», αλλά «δεν υπάρχει καμία ασημένια σφαίρα που θα επιτρέψει στην Ουκρανία να το επιτύχει». Αυτή είναι βέβαια μια ορολογία που έχουν χρησιμοποιήσει οι ΗΠΑ και για άλλα οπλικά συστήματα που τελικά έστειλαν στο Κίεβο, π.χ. τα μαχητικά αεροσκάφη F-16.

Ο Ράιντερ πρόσθεσε πως «έχουμε δουλέψει με τους Ουκρανούς για να διασφαλίσουμε ότι έχουν την ικανότητα να διεξάγουν διασυνοριακά αμυντικά χτυπήματα, για να υπερασπιστούν τα στρατεύματά τους που δέχονται επίθεση πέρα από τα σύνορα με τη Ρωσία», καθώς επίσης ότι κατά τη γνώμη των ΗΠΑ η Ουκρανία θα πρέπει να επικεντρωθεί στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων που έχει αυτήν τη στιγμή στη διάθεσή της, με τρόπο που να της δίνει ένα ισχυρότερο «χαρτί» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η Βρετανία έχει ήδη «λάβει απόφαση»

Σύμφωνα με τους «Financial Times» υπάρχει διάσπαση στην αμερικανική διοίκηση στο θέμα αυτό, ενώ οι «Τimes» μετέδωσαν ότι ο Μπάιντεν δεν θα επιτρέψει τη χρήση αμερικανικών πυραύλων μεγάλης εμβέλειας ATACMS για χτυπήματα εντός της Ρωσίας, αλλά πιθανότατα δεν θα αντιταχθεί σε χτυπήματα με τους γαλλο-βρετανικούς πυραύλους Storm Shadow (SCALP-EG).

Το «Reuters» ανέφερε ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να μεταφέρουν πυραύλους κρουζ μεγάλου βεληνεκούς JASSM στην Ουκρανία, μέσα σε λίγους μήνες.

Σύμφωνα με βρετανικά και αμερικανικά ΜΜΕ, ο Μπάιντεν, που ανησυχεί για το ενδεχόμενο πυρηνικής σύρραξης, είναι έτοιμος να επιτρέψει στο Κίεβο να αναπτύξει βρετανικούς και γαλλικούς πυραύλους χρησιμοποιώντας αμερικανική τεχνολογία, αλλά όχι αμερικανικούς πυραύλους. Μια βρετανική αμυντική πηγή είπε ωστόσο ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν χρειάζεται την υποστήριξη άλλων χωρών του ΝΑΤΟ για να προχωρήσει.

Εδώ και βδομάδες η βρετανική κυβέρνηση φέρεται να έχει ήδη λάβει την απόφαση να επιτραπεί στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει πυραύλους Storm Shadow σε στόχους εντός της Ρωσίας.

Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία επέτρεψαν στα τέλη Μάη τα ουκρανικά χτυπήματα με «δυτικούς» πυραύλους σε ρωσικό έδαφος κοντά στα σύνορα στο Χάρκοβο, από όπου πραγματοποιούνταν οι ρωσικές επιθέσεις, «ισορροπώντας» πάνω στις «κόκκινες γραμμές» της Μόσχας.

Τώρα εξετάζονται τα χτυπήματα βαθιά σε ρωσικούς στόχους, καθώς οι εν λόγω πύραυλοι έχουν εμβέλεια τουλάχιστον 300 χλμ.

Οπως αναφέρεται, ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι έδωσε λεπτομερή περιγραφή στους ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και της Βρετανίας για τη στρατιωτική αναγκαιότητα το Κίεβο να χτυπήσει στόχους βαθιά μέσα στη Ρωσία, ενώ οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν δώσει στην Ουάσιγκτον και συγκεκριμένη λίστα με στόχους.

Στο μεταξύ, σε μία ακόμα «προειδοποιητική» κίνηση προς τη Βρετανία, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) ανακάλεσε τα διαπιστευτήρια 6 Βρετανών διπλωματών στη Μόσχα, οι ενέργειες των οποίων «παρέπεμπαν σε κατασκοπεία και δολιοφθορά».

Η FSB υποστήριξε ότι έχει στην κατοχή της έγγραφα που δείχνουν ότι μια υπηρεσία του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών στο Λονδίνο, υπεύθυνη για την Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, συντονίζει «κλιμάκωση της πολιτικής και στρατιωτικής κατάστασης» και είναι επιφορτισμένη με τη διασφάλιση της στρατηγικής ήττας της Ρωσίας στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο «άξονας» Ρωσίας - Ιράν - Β. Κορέας και η Κίνα

Οι ΗΠΑ και σύμμαχοί τους ισχυρίστηκαν την περασμένη βδομάδα ότι το Ιράν έστειλε βαλλιστικούς πυραύλους Fath-360, βεληνεκούς περίπου 120 χλμ., που αναμένεται να χρησιμοποιηθούν στην Ουκρανία «μέσα σε βδομάδες», και αυτή η κλιμάκωση άλλαξε τη «στρατηγική σκέψη» σε Λονδίνο και Ουάσιγκτον.

Ηταν μια «σημαντική και επικίνδυνη κλιμάκωση», είπε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν.

«Ο Πούτιν κλιμάκωσε με τους πυραύλους από το Ιράν. Βλέπουμε έναν νέο άξονα της Ρωσίας, του Ιράν και της Βόρειας Κορέας», επεσήμανε ο Βρετανός ΥΠΕΞ Ντ. Λάμι και προέτρεψε την Κίνα «να μην ταχθεί» με την «ομάδα αποστατών».

Την ίδια στιγμή η Ρωσία προχωράει τη «στρατηγική συνεργασία» με το Ιράν σε Ενέργεια, Αμυνα κ.λπ., με τον Πούτιν να καλεί τον Ιρανό ομόλογό του στη Μόσχα, ενώ ο γραμματέας του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Σ. Σόιγκου, έγινε δεκτός την Παρασκευή στη Βόρεια Κορέα από τον ηγέτη της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ουν, στο πλαίσιο της «συνέχισης ενός στρατηγικού διαλόγου», ανακοίνωσαν οι ρωσικές αρχές.

ΝΑΤΟ και ΕΕ κατηγορούν τη Βόρεια Κορέα ότι παραδίδει πυρομαχικά πυροβολικού και πυραύλους στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, με αντάλλαγμα κρίσιμες τεχνολογίες.

Ο Πούτιν επισκέφτηκε τον Ιούνη την Πιονγιάνγκ και μεταξύ άλλων υπέγραψε με τον Κιμ συμφωνία αμοιβαίας άμυνας για «αμοιβαία βοήθεια σε περίπτωση επίθεσης εναντίον ενός μέρους της Συνθήκης», και είχε υπογραμμίσει επίσης ότι «δεν αποκλείει μια στρατιωτικοτεχνική συνεργασία» των δύο χωρών.

Κλιμάκωση στην αντιπαράθεση με την Κίνα σημειώθηκε την περασμένη βδομάδα, με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κ. Κάμπελ να κατηγορεί το Πεκίνο ότι παρέχει «πολύ ουσιαστική και άμεση υποστήριξη στην αμυντική βιομηχανική βάση της Ρωσίας». «Δεν πρόκειται για τεχνολογίες διπλής χρήσης» αλλά για στοιχεία που «εφαρμόζονται απευθείας στη ρωσική πολεμική μηχανή», είπε μετά από συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ως αντάλλαγμα, συνέχισε, η Μόσχα «παρέχει υποστήριξη» σε «επιχειρήσεις υποβρυχίων, δραστηριότητες αεροναυτικού σχεδιασμού, συμπεριλαμβανομένης της stealth, εξοπλισμό για ενίσχυση του πυραυλικού δυναμικού». «Αν η Κίνα βοηθηθεί από τη Ρωσία για την τελειοποίηση ορισμένων στρατιωτικών δυνατοτήτων» απειλούνται τα συμφέροντα των ΗΠΑ και των «συμμάχων» τους στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, ανέφερε ο Κάμπελ.

Ταυτόχρονα, και ο Ζελένσκι, από κει που προσπαθούσε να πάρει με το μέρος του τις χώρες του λεγόμενου «Παγκόσμιου Νότου» και πρωτίστως την Κίνα, ανέβασε τους τόνους λέγοντας πως η «ειρηνευτική πρωτοβουλία» της Κίνας και της Βραζιλίας είναι «καταστροφική», γιατί δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη την άποψη, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Στο μεταξύ, ειδικός απεσταλμένος του Ινδού πρωθυπουργού συναντήθηκε με τον Πούτιν στη Μόσχα για να διερευνηθούν δυνατότητες διαπραγμάτευσης, μεταφέροντας όσα είχαν ειπωθεί στο Κίεβο μεταξύ του Ζελένσκι και του Ναρέντρα Μόντι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαβουλεύσεις Κιέβου - Ουάσιγκτον για πυραυλικά χτυπήματα βαθιά σε ρωσικό έδαφος (2024-09-03 00:00:00.0)
Πύραυλοι «Patriot» και μαχητικά F-16 ενδέχεται να επιτεθούν σε ρωσικό έδαφος (2024-06-04 00:00:00.0)
ΝΑΤΟ και ΕΕ συζητούν για παραπέρα ενίσχυση του Κιέβου με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς (2024-01-05 00:00:00.0)
Στα πρόθυρα παραπέρα κλιμάκωσης έναν χρόνο μετά την εισβολή (2023-02-25 00:00:00.0)
Χτυπήματα με ρωσικούς υπερηχητικούς πυραύλους, ενώ ενισχύονται οι αποστολές δυτικών εξοπλισμών (2022-03-22 00:00:00.0)
Αποκαλύπτονται πλευρές των παζαριών ενώ εντείνονται απειλές και στρατιωτική κινητικότητα (2022-01-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ