Σάββατο 25 Φλεβάρη 2023 - Κυριακή 26 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Στα πρόθυρα παραπέρα κλιμάκωσης έναν χρόνο μετά την εισβολή

Η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία έναν χρόνο τώρα κλιμακώνεται μέρα με τη μέρα, με τα δυο στρατόπεδα να συμφωνούν πως δεν διαφαίνεται ενδεχόμενο «ειρηνευτικών» διαπραγματεύσεων στο άμεσο μέλλον, αντίθετα προετοιμάζονται για ακόμη σκληρότερες μάχες τις ερχόμενες βδομάδες και μήνες.

Εξίσου χαρακτηριστικά διακηρύσσουν πως «δεν γίνεται να χάσουν» (με επικλήσεις μάλιστα και στα πυρηνικά τους οπλοστάσια...) και πως θα φτάσουν «μέχρι τέλους», προκειμένου να εξασφαλίσουν τη νίκη και να επιβάλουν τους δικούς τους όρους στις όποιες διαπραγματεύσεις για την «επόμενη μέρα» της αντιπαράθεσης.

Αυτή ακριβώς την αποφασιστικότητα σηματοδότησαν την περασμένη βδομάδα τόσο η επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, σε Κίεβο και Βαρσοβία, όσο και οι εξαγγελίες του Ρώσου Προέδρου, Βλ. Πούτιν, για ενίσχυση των πυρηνικών δυνάμεων και αναστολή συμμετοχής της Ρωσίας στη Συνθήκη New START με τις ΗΠΑ, για τον έλεγχο των στρατηγικών πυρηνικών όπλων.

Ο Πούτιν έχει δεσμευτεί να ενισχυθεί η «πυρηνική τριάδα» και, όπως ανακοίνωσε, φέτος θα αναπτυχθούν τα πρώτα συστήματα εκτόξευσης διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων «Sarmat», θα συνεχιστεί η μαζική παραγωγή υπερηχητικών πυραύλων αέρος - εδάφους «Kinzhal» και θα ξεκινήσει η μαζική παραγωγή αντιπλοϊκών υπερηχητικών πυραύλων «Zircon».

Στο Κίεβο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε νέο στρατιωτικό πακέτο ύψους 500 εκατ. δολαρίων, ενώ σύμφωνα με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Β. Ζελένσκι, συζητήθηκαν και όπλα που δεν έχει ξαναπάρει η Ουκρανία, όπως π.χ. πύραυλοι μεγαλύτερου βεληνεκούς (GLSDB) για πλήγματα ακόμη και σε ρωσικό έδαφος.

Οπως υπενθύμισε ο Μπάιντεν, οι ΗΠΑ και οι «σύμμαχοι» έχουν δεσμευτεί να στείλουν στο Κίεβο τους επόμενους μήνες «περίπου 700 άρματα μάχης, 1.000 συστήματα πυροβολικού, περισσότερα από 2 εκατ. βλήματα πυρομαχικών πυροβολικού, περισσότερα από 50 προηγμένα συστήματα πυραύλων εκτόξευσης (...) και συστήματα αεράμυνας».

Στη Βαρσοβία ο Πρόεδρος των ΗΠΑ συναντήθηκε με τους ηγέτες των «Εννέα του Βουκουρεστίου», της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ (Βουλγαρία, Τσεχία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία και Σλοβακία), συζητώντας μεταξύ άλλων την ακόμη μεγαλύτερη ΝΑΤΟική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή, που αποτελεί αιχμή του δόρατος στη σύγκρουση με τη Ρωσία.

Στο μεταξύ, όλη τη βδομάδα, κράτη της Δύσης ανακοίνωναν περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι ο Ρώσος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ μιλώντας στη Γενική Συνέλευση απείλησε τους «αντιπάλους», λέγοντας ότι «δεν έχουν ακόμη ξεπεράσει τις μάταιες ψευδαισθήσεις τους να νικήσουν μια πυρηνική δύναμη»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τεταμένη η κατάσταση στα σύνορα Ουκρανίας - Λευκορωσίας(2024-07-02 00:00:00.0)
Η Ρωσία αυξάνει τις στρατιωτικές της δαπάνες το 2024 κατά 70%(2023-09-27 00:00:00.0)
Μετά τα ΝΑΤΟικά άρματα μάχης «ζεσταίνεται» η συζήτηση για πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και μαχητικά(2023-01-28 00:00:00.0)
Φρεγάτες με υπερηχητικούς πυραύλους «βγάζει» η Ρωσία σε Ατλαντικό και Ειρηνικό(2023-01-05 00:00:00.0)
Κλιμακώνονται οι αποστολές όπλων, η εμπλοκή και η παραγωγή νέων εξοπλισμών(2022-08-23 00:00:00.0)
«Κόκκινη γραμμή» η εγκατάσταση επιθετικών οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία(2021-12-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ