Τρίτη 23 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Κλιμακώνονται οι αποστολές όπλων, η εμπλοκή και η παραγωγή νέων εξοπλισμών

Νέα στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στο Κίεβο - Η ΕΕ εξετάζει αποστολή εκπαίδευσης του ουκρανικού στρατού - Μαζική παραγωγή υπερηχητικών πυραύλων ξεκινάει η Ρωσία

Copyright 2022 The Associated

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζουν οι ΗΠΑ την παροχή στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο, ανακοινώνοντας την περασμένη Παρασκευή νέα δόση για σύγχρονους εξοπλισμούς, ύψους σχεδόν 800 εκατ. δολαρίων, ενώ η ΕΕ εξετάζει την οργάνωση αποστολής εκπαίδευσης του ουκρανικού στρατού σε γειτονικές χώρες.

Την ίδια ώρα, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει μαζική παραγωγή υπερηχητικών πυραύλων, καθώς τόσο ο ευρωατλαντικός άξονας όσο και η Μόσχα ανακοινώνουν αυξήσεις στις στρατιωτικές τους δαπάνες και επενδύουν πολλά δισ. σε νέους εξοπλισμούς και εκσυγχρονισμό των οπλοστασίων τους - αξιοποιώντας τον πόλεμο στην Ουκρανία και ως ένα πεδίο δοκιμής - ενόψει μιας ενδεχόμενης γενικευμένης ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης.

Νέο πακέτο όπλων από τις ΗΠΑ - Σχέδιο ΕΕ για αποστολή εκπαίδευσης του ουκρανικού στρατού

Στο πλαίσιο της γεωπολιτικής αντιπαράθεσής τους με τη Ρωσία, οι ΗΠΑ αυξάνουν συνεχώς την αποστολή στρατιωτικών εξοπλισμών προς το Κίεβο: Με την τελευταία δόση ύψους σχεδόν 800 εκατ. δολαρίων που εγκρίθηκε την περασμένη Παρασκευή, οι συνολικές δεσμεύσεις της αμερικανικής κυβέρνησης φτάνουν τα 10,9 δισ. δολάρια, από τη στιγμή που ανέλαβε η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν.

Το νέο πακέτο περιλαμβάνει σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο, μεταξύ άλλων, επιπλέον πυραύλους για τα συστήματα μεγάλου βεληνεκούς HIMARS, τα οποία βοήθησαν το Κίεβο να επιτύχει πλήγματα σε βάθος πίσω από τις ρωσικές γραμμές, 16 ακόμα οβιδοβόλα (Howitzer) και 36.000 βλήματα για αυτά, 15 drones επιτήρησης, συστήματα εκκαθάρισης ναρκών, μεταξύ των οποίων 40 οχήματα MaxxPro MRAP και περίπου 1.000 αντιαρματικά «Javelin» κ.ά.

Ειδικά για τα οχήματα MaxxPro MRAP το Πεντάγωνο αναφέρει ότι «θα επιτρέψουν στην Ουκρανία να αδρανοποιήσει περιοχές που έχουν ναρκοθετηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία στα νότια και στα ανατολικά».

Από την πλευρά της η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να οργανώσει αποστολή «εκπαίδευσης και αρωγής» του ουκρανικού στρατού, η οποία θα λάβει χώρα στις γειτονικές χώρες, δήλωσε χτες ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ. Η πρόταση θα συζητηθεί την ερχόμενη βδομάδα στην Πράγα, στη διάρκεια του Συμβουλίου των υπουργών Αμυνας της ΕΕ, δήλωσε, εκφράζοντας την ελπίδα πως θα εγκριθεί. Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι εκπαιδεύσεις Ουκρανών στρατιωτικών σε ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς λαμβάνουν ήδη χώρα σε βάσεις χωρών της ΕΕ, καθώς και στη Βρετανία.

Μαζική παραγωγή υπερηχητικών πυραύλων ξεκινάει η Ρωσία

Μαζική παραγωγή των υπερηχητικών πυραύλων «Zircon» θα ξεκινήσει η Ρωσία, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Αμυνας.

«Ξεκινάμε τη μαζική παραγωγή των πυραύλων Zircon. Στην πραγματικότητα, τους έχουμε θέσει σε λειτουργία και θα καταγραφούν ήδη από φέτος», δήλωσε ο υπουργός Αμυνας, Σ. Σοϊγκού, για τους πυραύλους που εκτοξεύονται από πολεμικά σκάφη και υποβρύχια και είναι εννιά φορές γρηγορότεροι από την ταχύτητα του ήχου.

Ο Σοϊγκού δήλωσε επίσης ότι οι πύραυλοι «Kinzhal» («Dagger») που εκτοξεύονται από αέρος έχουν χρησιμοποιηθεί τρεις φορές στην Ουκρανία φέτος. Την περασμένη βδομάδα, η Ρωσία στάθμευσε τρία αεροσκάφη MiG-31 εξοπλισμένα με πυραύλους «Kinzhal» στον ρωσικό θύλακα Καλίνινγκραντ.

Εξάλλου, το Τμήμα Τεχνητής Νοημοσύνης του ρωσικού υπουργείου Αμυνας χρησιμοποιεί την εμπειρία που αποκτάται από τον πόλεμο στην Ουκρανία για να αυξήσει την αποτελεσματικότητα των εξοπλισμών, σημείωσε ο επικεφαλής του.

Οι Ρώσοι στρατιώτες «λαμβάνουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες ως ανατροφοδότηση για να κάνουμε τα οπλικά συστήματα πιο αποτελεσματικά και πιο έξυπνα».

Σχετική «ακινησία» στο μέτωπο διαπιστώνουν Δυτικοί αξιωματούχοι

Στο μεταξύ, Δυτικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η ρωσική εισβολή βρίσκεται σχεδόν σε «επιχειρησιακή ακινησία», με καμία από τις δύο πλευρές να μην είναι προς το παρόν σε θέση να εξαπολύσει επίθεση που να επηρεάσει ουσιαστικά την πορεία του πολέμου.

Οι πρόσφατες απανωτές εκρήξεις πίσω από τις γραμμές της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, «πιθανώς καταπονούν τη ρωσική υλικοτεχνική υποδομή και την αεροπορική βάση στον νότο», δήλωσε το Βρετανικό υπουργείο Αμυνας. Οι συνθήκες, προς το παρόν, είναι ως επί το πλείστον στάσιμες, ανέφερε. Υπενθυμίζεται πως το Κίεβο δεν έχει αναλάβει επίσημα την ευθύνη για τα χτυπήματα στην Κριμαία, αλλά Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν αφήσει σχετικές αιχμές.

Οι εκρήξεις που σημειώθηκαν στην αεροπορική βάση Σάκι στη χερσόνησο της Κριμαίας έχουν θέσει εκτός λειτουργίας περισσότερα από τα μισά μαχητικά αεροσκάφη του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, ανέφερε Δυτικός αξιωματούχος.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η Ουκρανία επιτυγχάνει πλέον σταθερά «κινητικά αποτελέσματα» βαθιά πίσω από τις ρωσικές γραμμές, γεγονός που έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στην υλικοτεχνική υποστήριξη της Ρωσίας. Πρόσθεσε ότι ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας δυσκολευόταν να λειτουργήσει περισσότερο από «έναν αμυντικό στολίσκο ακτοφυλακής», ο οποίος περιστασιακά πραγματοποιεί πυραυλικά πλήγματα και ότι η προσπάθειά του να απειλήσει με μια αμφίβια επίθεση έχει εμποδιστεί.

Από την πλευρά τους, οι ρωσικές δυνάμεις ισχυρίστηκαν πως κατέστρεψαν αποθήκη πυρομαχικών που περιείχε πυραύλους για τα αμερικανικά πυραυλικά συστήματα HIMARS και άλλα δυτικής κατασκευής αντιαεροπορικά συστήματα στην περιοχή της Οδησσού, με πυραύλους «Kalibr» που εκτοξεύτηκαν από τη θάλασσα. Επίσης ανακοίνωσαν πως κατέστρεψαν δύο οβιδοβόλα M777 σε θέσεις μάχης στην περιοχή της Χερσώνας και μια αποθήκη καυσίμων στην περιοχή της Ζαπορίζια.

Το δε ουκρανικό γενικό επιτελείο παραδέχθηκε χτες ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν «μερική επιτυχία» στις επιθέσεις τους στην κατεύθυνση του Μικολάιφ, στην περιοχή του οικισμού Blahodatne.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, προειδοποίησε ότι οι ρωσικές δυνάμεις ενδέχεται να εξαπολύσουν ιδιαίτερα βίαιες επιθέσεις κατά την αυριανή «Μέρα της Ανεξαρτησίας» (24 Αυγούστου) ενώ συμπληρώνονται έξι μήνες από τη ρωσική εισβολή. Είπε επίσης πως συζήτησε «όλες τις απειλές» με τον Γάλλο ομόλογό του και πως μηνύματα έχουν σταλεί επίσης σε άλλους ηγέτες, περιλαμβανομένου του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν και του γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες.

Εξάλλου ο Ζελένσκι αναφέρθηκε έμμεσα και στη σειρά εκρήξεων που έχουν σημειωθεί τις τελευταίες μέρες στην Κριμαία, την οποία το Κίεβο διακηρύσσει πως θα «απελευθερώσει» μαζί με όλα τα ουκρανικά εδάφη: «Πραγματικά νιώθεις στον αέρα την Κριμαία φέτος, ότι η κατοχή εκεί είναι μόνο προσωρινή και ότι η Ουκρανία επιστρέφει».

Δρομολογείται αποστολή του ΙΑΕΑ στον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια

Την ίδια ώρα, παραμένει επικίνδυνη η κατάσταση γύρω από τον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ζαπορίζια. Οι δυο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για χτυπήματα γύρω από τον πυρηνικό σταθμό, που είναι ο μεγαλύτερος της Ευρώπης, με τον κίνδυνο ενός πυρηνικού ατυχήματος.

Ρωσία και Ουκρανία αντάλλαξαν χτες εκ νέου κατηγορίες αναφορικά με τον πυρηνικό σταθμό, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων από τον Μάρτη, αλλά λειτουργεί με Ουκρανούς εργαζόμενους.

Φιλορώσος αξιωματούχος στην πόλη Ενεργκοντάρ, όπου βρίσκεται ο σταθμός, δήλωσε ότι ουκρανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν τουλάχιστον τέσσερα πλήγματα εναντίον του σταθμού.

Από την πλευρά του το Κίεβο κατηγόρησε τη Ρωσία ότι εκτόξευσε ρουκέτες σε πόλεις δυτικά του σταθμού νωρίς χτες το πρωί. Ο δήμαρχος της Νικόπολης, που παραμένει στον έλεγχο των Ουκρανών, κατήγγειλε ότι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν επανειλημμένα την πόλη που βρίσκεται περίπου 50 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ζαπορίζια. Η Ουκρανία ανέφερε επίσης ρωσικό πυραυλικό πλήγμα στο Βοζνεσένσκ, νοτιοδυτικά και όχι μακριά από τον δεύτερο μεγαλύτερο σταθμό ατομικής ενέργειας της χώρας.

Αποστολή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) πρόκειται να επισκεφτεί σύντομα τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, για να επιθεωρήσει τη λειτουργία του, αν Μόσχα και Κίεβο καταλήξουν σε σχετική συμφωνία.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, δέχτηκε η αποστολή του ΙΑΕΑ να περάσει από ουκρανικό έδαφος και όχι από τη Ρωσία, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του Γάλλου Προέδρου, Εμ. Μακρόν, με τον Ρώσο ομόλογό του, την Παρασκευή.

Η Μόσχα απέρριπτε το ενδεχόμενο η αποστολή του Οργανισμού να διασχίσει ουκρανικό έδαφος, με το επιχείρημα πως το Κίεβο πιθανά θα σχεδίαζε προβοκάτσια.

Ο Πρόεδρος Πούτιν δέχτηκε να «αναθεωρήσει το (αρχικό) αίτημα» της Μόσχας και «η αποστολή να μεταβεί εκεί στο πλαίσιο του σεβασμού της ουκρανικής κυριαρχίας και συνεπώς να περάσει από την Ουκρανία υπό κυβερνητικό έλεγχο», αναφέρει η γαλλική προεδρία. Η αποστολή ειδικών του ΙΑΕΑ θα απαιτήσει επίσης μια «κατάπαυση του πυρός», «τουλάχιστον για όσο διαρκεί η αποστολή», σημείωσε το Ελιζέ.

Τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ άλλων και για την κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια είχαν την Κυριακή οι ηγέτες των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, της Γαλλίας, Εμ. Μακρόν, της Βρετανίας, Μπ. Τζόνσον, και της Γερμανίας, Ολ. Σολτς, τονίζοντας ότι πρέπει «να διασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία και η ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων και χαιρέτισαν τις πρόσφατες συνομιλίες με τις οποίες κατέστη δυνατή η αποστολή του ΙΑΕΑ στις εγκαταστάσεις της Ζαπορίζια».

Εξάλλου οι τέσσερις ηγέτες υπογράμμισαν την ακλόνητη δέσμευσή τους να στηρίξουν την Ουκρανία απέναντι στη ρωσική εισβολή.

Η Μόσχα από την πλευρά της ζητά τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τον πυρηνικό σταθμό, ενώ ειδική συνεδρίαση για το θέμα θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη το ρωσικό κοινοβούλιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ