Τρίτη 23 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Πολύμορφες συνέπειες στους λαούς από την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια

Προειδοποιήσεις για «ανθρωπιστική κρίση», αύξηση ασθενειών και θνησιμότητας

Ενδοκυβερνητικές αντιθέσεις για την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των ενεργειακών αναγκών των γερμανικών μονοπωλίων προκαλεί στο Βερολίνο η ένταση του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού Δύσης - Ρωσίας, την ίδια ώρα βέβαια που κοινή συνισταμένη στη γερμανική κυβέρνηση και σε όλη την ΕΕ είναι η κλιμάκωση των χαρατσιών και των άλλων αντιλαϊκών μέτρων με πολύμορφες συνέπειες σε βάρος των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών και των αναγκών τους.

«Πρέπει να περιμένουμε ότι (σ.σ. ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν) θα μειώσει περαιτέρω το φυσικό αέριο», δήλωσε ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ρ. Χάμπεκ στην κρατική γερμανική τηλεόραση ARD από τον Καναδά, όπου και πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη μαζί με τον καγκελάριο Ο. Σολτς.

Η δήλωση του Χάμπεκ ήρθε μετά την ανακοίνωση της «Gazprom» πως θα προχωρήσει σε τριήμερη διακοπή στις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στον γερμανο-ρωσικό αγωγό «Nord Stream 1» από τις 31 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτέμβρη, επικαλούμενη την πραγματοποίηση εργασιών συντήρησης.

Με δεδομένες τις προβλέψεις για σοβαρές ενεργειακές ελλείψεις στη Γερμανία τον χειμώνα, διατυπώνονται διαφορετικές προσεγγίσεις εντός του κυβερνητικού συνασπισμού για το ενδεχόμενο παράτασης της λειτουργίας των τριών πυρηνικών σταθμών που έχουν μείνει στη χώρα, πέραν του ερχόμενου Δεκέμβρη.

Ο «πράσινος» αντικαγκελάριος Ρ. Χάμπεκ - που έχει ήδη στηρίξει την αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα - εμφανίστηκε να αποκλείει το ενδεχόμενο να παραταθεί η διάρκεια ζωής των σταθμών παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, αναφέροντας ότι η εξοικονόμηση φυσικού αερίου θα έφτανε το πολύ στο 2%. Την ίδια ώρα δήλωσε ανοιχτός στο ενδεχόμενο παράτασης της λειτουργίας ενός πυρηνικού σταθμού στη Βαυαρία, εφόσον το τεστ αντοχής δείξει ότι αυτό είναι απαραίτητο για τη σταθερότητα του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας τον χειμώνα.

Αντίθετα, ο υπουργός Οικονομικών, Κρ. Λίντνερ, από τους «Ελεύθερους Δημοκράτες», επανέλαβε ότι θα ήταν καλύτερο να παραταθεί η διάρκεια ζωής των πυρηνικών σταθμών για περιορισμένο χρονικό διάστημα παρά να ξαναμπούν στο δίκτυο οι μονάδες παραγωγής ρεύματος με καύση άνθρακα. «Δεν πρέπει να είμαστε πολύ επιλεκτικοί, αλλά ανοιχτοί σε όλες τις πιθανότητες», είπε, προσθέτοντας ότι ο ίδιος, υπό τις παρούσες συνθήκες, θα συμφωνούσε σε μια παράταση «αρκετών ετών».

Βρετανία: «Απογείωση» της ενεργειακής φτώχειας και «ανθρωπιστική κρίση»

Στο μεταξύ, στη Βρετανία, έρευνα του πανεπιστημίου του Γιορκ προβλέπει «απογείωση» της ενεργειακής φτώχειας μέχρι τον Γενάρη του 2023, αποτυπώνοντας το γεγονός ότι τα κυβερνητικά μέτρα «στήριξης» αφήνουν απροστάτευτα εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά, την ίδια ώρα που οι ενεργειακοί όμιλοι καταγράφουν κέρδη ρεκόρ.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα 2/3 των νοικοκυριών της Βρετανίας - 18 εκατομμύρια οικογένειες, που αντιστοιχούν σε 45 εκατομμύρια ανθρώπους - θα βρεθούν σε συνθήκες ενεργειακής φτώχειας μέχρι τον Γενάρη, εξαιτίας των τεράστιων αυξήσεων στα τιμολόγια του ρεύματος.

Υπενθυμίζεται ότι το ετήσιο κόστος για το ρεύμα, από 1.400 στερλίνες για ένα μέσο νοικοκυριό σήμερα έχει φτάσει τις 2.000 στερλίνες και τον ερχόμενο Οκτώβρη θα ξεπεράσει τις 4.000 στερλίνες.

Τις πολύμορφες συνέπειες αυτού του εφιάλτη αποτυπώνει και επιστολή της ηγεσίας του βρετανικού συστήματος Υγείας (NHS) προς την κυβέρνηση, προειδοποιώντας ότι η ενεργειακή φτώχεια φέρνει στον ορίζοντα τον κίνδυνο «ανθρωπιστικής κρίσης», καθώς ολοένα και περισσότεροι Βρετανοί κινδυνεύουν να είναι αναγκασμένοι να επιλέξουν ανάμεσα στη θέρμανση του σπιτιού τους ή τη διατροφή τους αυτόν τον χειμώνα. Οπως προειδοποιεί η επιστολή, στο ήδη εξουθενωμένο δημόσιο σύστημα Υγείας - από την πολιτική που το άφησε αθωράκιστο μέσα στην πανδημία - η αύξηση της φτώχειας, της έλλειψης θέρμανσης και κατάλληλης διατροφής θα οδηγήσει σε άνοδο των ασθενειών και της θνησιμότητας.

Χτες εξάλλου, στελέχη της αμερικανικής τράπεζας Citi προέβλεψαν ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να φτάσει το 18% στις αρχές του 2023.

Τουρκία: Διπλασιασμός των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου

Στο μεταξύ, οι ευρωατλαντικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας επιταχύνουν ανακατατάξεις στις ενεργειακές μπίζνες.

Αξιοποιώντας τις εξελίξεις και την αντιπαράθεση Δύσης - Ρωσίας, η Τουρκία υπερδιπλασίασε τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, πετυχαίνοντας καλύτερες τιμές. Οπως μετέδωσε το πρακτορείο «Reuters», η Αγκυρα αύξησε τις εισαγωγές πετρελαίου πέρα από τα 200.000 βαρέλια τη μέρα, από 98.000 βαρέλια τη μέρα την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχη μεγάλη άνοδος στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου καταγράφεται επίσης στην Κίνα και την Ινδία.

Χτες στο μεταξύ, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φάταχ Σίσι υποδέχθηκε στο Ελ Αλαμέιν τους ηγέτες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Ιράκ, του Μπαχρέιν και της Ιορδανίας, για μια σύνοδο αφιερωμένη στις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Αλ Αχράμ», στην ατζέντα της συνόδου περιλαμβάνονται θέματα «ενεργειακής και επισιτιστικής ασφάλειας».

Στην Κίνα, τέλος, σε περιοχές που πλήττονται από ξηρασία προχωρούν στις διακοπές ηλεκτροδότησης εργοστασίων. Μία τέτοια περίπτωση είναι η κινεζική πόλη Τσονγκτσίνγκ, στα νοτιοδυτικά της χώρας, που μείωσε παράλληλα και το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών κέντρων από χτες, εξαιτίας μιας «επείγουσας κατάστασης» που σχετίζεται με την παραγωγή της Ενέργειας και προκλήθηκε από το πρόσφατο κύμα καύσωνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ