Πέμπτη 5 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Φρεγάτες με υπερηχητικούς πυραύλους «βγάζει» η Ρωσία σε Ατλαντικό και Ειρηνικό

Απειλές για χτυπήματα «πιο βαθιά στη Ρωσία» με ΝΑΤΟικά όπλα

Φωτογραφία αρχείου από επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου στη φρεγάτα που χτες ανακοινώθηκε ότι εξοπλίστηκε με υπερηχητικούς πυραύλους Zircon

Copyright 2022 The Associated

Φωτογραφία αρχείου από επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου στη φρεγάτα που χτες ανακοινώθηκε ότι εξοπλίστηκε με υπερηχητικούς πυραύλους Zircon
Με δηλώσεις για συνέχιση της στρατιωτικής στήριξης του Κιέβου, αλλά και ουκρανικές επιθέσεις στην Κριμαία, που έχει ενσωματωθεί στη Ρωσία από το 2014, εξελίσσεται αμείωτη η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία.

Από την πλευρά της, η Ρωσία έστειλε χτες προς τον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό μια φρεγάτα εξοπλισμένη με νέους υπερηχητικούς πυραύλους Κρουζ «Zircon», οι οποίοι, όπως είπε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, είναι μοναδικοί στον κόσμο.

Σε τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Αμυνας, Σ. Σόιγκου, και τον διοικητή της φρεγάτας, ο Πούτιν είπε ότι «αυτήν τη φορά το πλοίο είναι εξοπλισμένο με το τελευταίο σύστημα υπερηχητικών πυραύλων που δεν έχει κάτι ανάλογο».

Το πλοίο θα πραγματοποιήσει ταξίδι μεγάλης εμβέλειας στον Ατλαντικό και τον Ινδικό Ωκεανό, καθώς και στη Μεσόγειο Θάλασσα ενώ εκτός των άλλων είναι ικανό να εντοπίζει το στίγμα και να καταφέρνει ισχυρά πλήγματα εναντίον του εχθρού σε θάλασσα και ξηρά.

Ο Σόιγκου είπε ότι οι υπερηχητικοί πύραυλοι, γνωστοί ως «Zircon», μπορούν να υπερισχύσουν οποιουδήποτε πυραυλικού αμυντικού συστήματος. Οι πύραυλοι πετούν με ταχύτητα εννέα φορές μεγαλύτερη της ταχύτητας του ήχου και έχουν βεληνεκές άνω των 1.000 χιλιομέτρων, συμπλήρωσε.

Η Ρωσία, η Κίνα και οι ΗΠΑ ανταγωνίζονται στα υπερηχητικά όπλα λόγω των ταχυτήτων τους - πάνω από πέντε φορές μεγαλύτερες της ταχύτητας του ήχου - και της ικανότητας ελιγμών τους. Ο στόχος ενός υπερηχητικού όπλου είναι πολύ πιο δύσκολο να εκτιμηθεί απ' ό,τι για τους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους.

Αρματα μάχης θα στείλει η Γαλλία για πρώτη φορά

Η Γαλλία θα στείλει ελαφριά τεθωρακισμένα άρματα μάχης AMX-10 RCΟ, είπε ο Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ουκρανό ομόλογό του, Β. Ζελένσκι.

Είναι η πρώτη φορά που παραδίδονται τεθωρακισμένα οχήματα δυτικής κατασκευής για την υποστήριξη του ουκρανικού στρατού, σύμφωνα με Γάλλο αξιωματούχο.

Εντείνοντας τις προειδοποιήσεις για τη στήριξη της Δύσης στο Κίεβο ο πρώην αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης και πρώην επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας Διαστήματος Roskosmos, Ντμ. Ραγκόζιν, έστειλε στον Γάλλο Πρόεδρο τα θραύσματα οβίδας από την οποία τραυματίστηκε στην Ουκρανία, που εκτοξεύτηκε, σύμφωνα με τον ίδιο, από ένα γαλλικό πυροβόλο «Caesar».

Ο Ραγκόζιν, ο οποίος σήμερα ηγείται μιας ομάδας στρατιωτικών συμβούλων που παρέχουν βοήθεια σε αυτονομιστικές δυνάμεις στην Ουκρανία, τραυματίστηκε στην πλάτη τον Δεκέμβρη κατά τη διάρκεια μιας ουκρανικής επίθεσης σε ξενοδοχείο στο Ντονέτσκ, σε περιοχή υπό ρωσικό έλεγχο.

Στο μεταξύ, οι προετοιμασίες για τη μεταφορά μιας συστοιχίας αντιαεροπορικών πυραύλων «Patriot» από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και «ανυπομονούμε για την ανάπτυξή τους το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμ. Κουλέμπα.

Ταυτόχρονα, ο Λευκός Οίκος απέρριψε για ακόμη μια φορά το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του πολέμου με προσάρτηση ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία. Οι ΗΠΑ «πιστεύουν ότι η διευθέτηση στην Ουκρανία θα πρέπει να βασίζεται στις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τα νέα εδάφη που παραμένουν στη Ρωσία δεν μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για πραγματικές συνομιλίες», επανέλαβε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

«Ολοι υποστηρίζουμε μια δίκαιη ειρήνη» αλλά μέχρι τότε καθήκον των ΗΠΑ είναι «να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία στο πεδίο της μάχης, ώστε να βρίσκεται στην καλύτερη θέση όταν υπάρξουν διαπραγματεύσεις».

Το Κίεβο απειλεί με χτυπήματα «όλο και βαθύτερα μέσα στη Ρωσία»

Την απόπειρα για ακόμη ένα ουκρανικό χτύπημα στην Κριμαία ανέφερε ο κυβερνήτης της Σεβαστούπολης, δηλώνοντας ότι τα ξημερώματα της Τετάρτης τα συστήματα αεράμυνας κατέρριψαν δύο drones (UAV) κοντά στο αεροδρόμιο Belbek.

Η Σεβαστούπολη είναι η κύρια βάση του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας και έχουν σημειωθεί πολλαπλές επιθέσεις με ουκρανικά drones εναντίον της τους τελευταίους μήνες. Πρόσφατα, στις 30 Δεκέμβρη και στις 2 Γενάρη, ο κυβερνήτης ανέφερε τη λειτουργία συστημάτων αεράμυνας πάνω από την πόλη και την κατάρριψη δύο UAV.

Και ενώ οι ουκρανικές αρχές δεν έχουν αναλάβει επίσημα την ευθύνη για τα χτυπήματα στην Κριμαία και μέσα στη Ρωσία, ο επικεφαλής των πληροφοριών Αμυνας της Ουκρανίας «πρόβλεψε» ότι θα υπάρξουν επιθέσεις «ολοένα και βαθύτερα» μέσα σε ρωσικό έδαφος, χωρίς να αναγνωρίσει επισήμως εάν το Κίεβο έχει παίξει ρόλο σε τέτοιες επιθέσεις μέχρι τώρα.

Η Ρωσία φέρεται ακόμη να αναπτύσσει νέες στρατιωτικές μονάδες στο βόρειο τμήμα της Κριμαίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών του υπουργείου Αμυνας της Ουκρανίας. Φέρεται επίσης να οχυρώνει την περιοχή και τμήματα της περιφέρειας Χερσώνας.

Οι Ρώσοι «χάνουν γι' αυτό δημιουργούν αμυντικές δομές όπου μπορούν, συνειδητοποιώντας ότι θα πρέπει να διεξαγάγουν πολεμικές επιχειρήσεις σε αυτές τις γραμμές» και καταβάλλουν «κάθε προσπάθεια» για να διατηρήσουν τον χερσαίο διάδρομο προς την Κριμαία μέσω των ουκρανικών εδαφών στα νότια της χώρας.

Τουλάχιστον 89 οι νεκροί στη Μακιίβκα

Παράλληλα, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας αύξησε χτες σε 89 τον επίσημο αριθμό των νεκρών Ρώσων στρατιωτών στη Μακιίβκα του Ντονέτσκ μετά από ουκρανικούς βομβαρδισμούς την Πρωτοχρονιά. Αν και βρίσκεται σε εξέλιξη επίσημη έρευνα, ο κύριος λόγος της επίθεσης «ήταν ξεκάθαρα η παράνομη μαζική χρήση κινητών τηλεφώνων από στρατιωτικούς», σύμφωνα με το υπουργείο, κάτι που «επέτρεψε στον εχθρό να παρακολουθεί και να προσδιορίζει τις συντεταγμένες της θέσης των στρατιωτών».

Εξάλλου, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας επανέλαβε τις επισημάνσεις πως για το φονικό χτύπημα χρησιμοποιήθηκαν «τέσσερις ρουκέτες από εκτοξευτές HIMARS, αμερικανικής κατασκευής», ενώ δύο ακόμη πύραυλοι HIMARS αναχαιτίστηκαν από επανδρωμένα μέσα αεράμυνας. Ο ουκρανικός στρατός ισχυρίστηκε αρχικά ότι περίπου 400 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στην επίθεση, ενώ στη συνέχεια ανέφερε ότι ο αριθμός των ρωσικών απωλειών «διερευνάται».

Πάντως, ο γνωστός μπλόγκερ στρατιωτικής ιστοσελίδας Σ. Πεγκόφ («WarGonzo»), στον οποίο απονεμήθηκε το Παράσημο Θάρρους από τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν, αμφισβήτησε την εξήγηση για τα κινητά τηλέφωνα και αναρωτήθηκε πώς το υπουργείο Αμυνας θα μπορούσε να είναι «τόσο σίγουρο» ότι η τοποθεσία των στρατιωτών δεν είχε προσδιοριστεί από drone παρακολούθησης ή τοπικό πληροφοριοδότη.

«Συντεταγμένες αντικειμένων διαρρέουν και σημαντικές κινήσεις ανθρώπων δίδονται τακτικά στην SBU» (Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας), ισχυρίστηκε ο ίδιος.

«Δεδομένης της έκτασης της ζημιάς, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα πυρομαχικά να ήταν αποθηκευμένα κοντά σε καταλύματα των στρατευμάτων», ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Αμυνας ρίχνοντας το βάρος για τις μεγάλες απώλειες εν μέρει στη ρωσική στρατιωτική ηγεσία.

Νέους τρόπους στήριξης του Κιέβου αναζητά το Βερολίνο

Η Γερμανία αναζητά περαιτέρω τρόπους για να βοηθήσει την Ουκρανία να προστατεύσει τον λαό και τις υποδομές της, δήλωσε χτες η Γερμανίδα ΥΠΕΞ, Αν. Μπέρμποκ, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε μείωση στην «αποφασιστικότητα» της Ευρώπης είναι «ευλογία» για τη Μόσχα.

Εξαιτίας της «στάσης του Πούτιν» «είναι σημαντικό να συνεχιστεί η παράδοση όπλων, ώστε η Ουκρανία να μπορεί να αμυνθεί», συνέχισε.

Στο μεταξύ, το Βερολίνο εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει τα «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας αν ακολουθήσουν και οι σύμμαχοι, ανέφερε την Τρίτη το «Bloomberg», επικαλούμενο πηγές.

Η γερμανική κυβέρνηση φέρεται να «υποστηρίζει το αίτημα της Ουκρανίας για πολεμικές αποζημιώσεις αλλά δεν έχει λάβει ακόμη επίσημη απόφαση για την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων από το ρωσικό κράτος».

Σύμφωνα με πηγές του ειδησεογραφικού πρακτορείου, το Βερολίνο «είναι ανοιχτό στη χρήση δισεκατομμυρίων ευρώ σε "παγωμένα" ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για να βοηθήσει την Ουκρανία να ανοικοδομήσει, εφόσον μπορούν να επιλυθούν νομικά ζητήματα και οι σύμμαχοι ακολουθήσουν το παράδειγμά του».

Το «Bloomberg» ανέφερε ότι η Γερμανίδα ΥΠΕΞ (Πράσινοι) επιμένει πως «η κατάσχεση τουλάχιστον μερικών από τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία πρέπει να είναι μια επιλογή», ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών, Κρ. Λίντνερ (Φιλελεύθεροι), «είναι πιο προσεκτικός», καθώς πιστεύει ότι η πιθανή κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας «θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα επικίνδυνο προηγούμενο» και να προκαλέσει νομικά προβλήματα για τα ευρωπαϊκά κράτη και τους συμμάχους.

Σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης της Γερμανίας, η χώρα είχε παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία Ρώσων προσώπων και οντοτήτων που αποτελούν στόχο ευρωπαϊκών κυρώσεων ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ.

Στο μεταξύ, η διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης, η δημιουργία κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία και η κατάσταση στη Συρία αναμενόταν να είναι τα βασικά θέματα στην ατζέντα τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλ. Πούτιν.

«Προφανώς, ο Ερντογάν θα συζητήσει την κατάσταση στην Ουκρανία και δεν μπορούν να αποκλειστούν νέες πρωτοβουλίες από την Αγκυρα, δεδομένων των δεσμών με τους ηγέτες και των δύο χωρών», ανέφερε τουρκική πηγή στο ρωσικό πρακτορείο TASS.

Τουρκικά ΜΜΕ ανέφεραν πως ο Ερντογάν θα είχε χτες συνομιλίες και με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Β. Ζελένσκι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ