Σάββατο 14 Σεπτέμβρη 2024 - Κυριακή 15 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΦΟΝ ΝΤΕΡ ΛΑΪΕΝ
Χαρτούρα για το κόστος της Ενέργειας, με έγνοια την «ανταγωνιστικότητα»

Επιστολή προς την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχετικά με την «αγορά Ενέργειας της ΕΕ», έστειλε ο Κυρ. Μητσοτάκης, κοροϊδεύοντας τον λαό ότι δήθεν κάτι μπορεί να αλλάξει σε όφελός του, όταν η «πράσινη μετάβαση», το Χρηματιστήριο Ενέργειας και η «απελευθέρωση» που υλοποίησαν όλες διαδοχικά οι κυβερνήσεις έχουν μετατρέψει το ρεύμα σε πανάκριβο εμπόρευμα. Διόλου τυχαία, μόλις μερικές μέρες πριν, δείχνοντας και ο ίδιος την αξία που έχουν τέτοια χαρτιά, παραδεχόταν ανοιχτά στη ΔΕΘ πως «δεν αναμένω ότι θα υπάρχουν άμεσες λύσεις στο πρόβλημα».

Αλλωστε, στην επιστολή του λέει ότι «σε διάστημα λίγων μηνών οι τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα έχουν υπερδιπλασιαστεί», «παρά την αξιοσημείωτη πρόοδό μας όσον αφορά την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης», δείχνοντας έτσι και ποιο είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που υλοποιούν και που στην επιστολή του ζητάει να επιταχυνθεί. Η πρεμούρα τους είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι (οι οποίοι άλλωστε είχαν στείλει ίδια επιστολή λίγες μέρες πριν), εξ ου και ο Μητσοτάκης προειδοποιεί ότι αυτές οι αυξήσεις απειλούν «και την ανταγωνιστικότητά μας».

Η επιστολή δείχνει επίσης πού οδηγούν τον λαό ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος και η πολυεπίπεδη εμπλοκή, με τον Μητσοτάκη να γράφει ότι «οι επιθέσεις της Ρωσίας κατά του ουκρανικού δικτύου έχουν μετατρέψει την Ουκρανία σε σημαντικό καθαρό εισαγωγέα. Το έλλειμμα αυτό καλύπτεται από τις χώρες της ΕΕ. Πρόκειται για ένα ακόμα τίμημα που ο καταστροφικός πόλεμος της Ρωσίας επιβάλλει στις οικονομίες μας».

Στο μεταξύ, σαν να μην ξέρει τίποτα για τον «φόνο» του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και της ενιαίας αγοράς, λέει ότι «το σύστημα είναι τόσο πολύπλοκο και αδιαφανές, που είναι σχεδόν αδύνατο να κατανοήσουμε τι ακριβώς επηρεάζει τις τιμές σε κάθε δεδομένη στιγμή. Εχουμε δημιουργήσει ένα ακατανόητο "μαύρο κουτί", ακόμα και για τους ειδικούς. Και δεν μπορούμε να εξηγήσουμε πειστικά στους πολίτες μας γιατί η τιμή που πληρώνουν αυξάνεται τόσο ξαφνικά».

Σε αυτό το πλαίσιο, ζητά «μεγαλύτερη ρυθμιστική εποπτεία από την ΕΕ» - μια «ρυθμιστική αρχή για την ηλεκτρική ενέργεια σε επίπεδο ΕΕ που να μπορεί να εξετάζει ταυτόχρονα πολλαπλές αγορές και να διαβεβαιώνει τους καταναλωτές ότι δεν υπάρχουν αθέμιτες πρακτικές», ενώ όλες αυτές οι «αρχές» λειτουργούν ως φύλλο συκής για να περνά ανεμπόδιστα η αντιλαϊκή πολιτική.

Τέλος, ζητά «νέα ώθηση για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις» και «ολοκλήρωση» της λεγόμενης «εσωτερικής αγοράς», άλλο ένα θέμα που καίει τους επιχειρηματικούς ομίλους και ειδικά αυτούς της Ενέργειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ