Τρίτη 4 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Πύραυλοι «Patriot» και μαχητικά F-16 ενδέχεται να επιτεθούν σε ρωσικό έδαφος

Με «μοιραίες συνέπειες» απειλεί η Ρωσία τις ΗΠΑ

Από μια «κλωστή» κρέμεται η γενίκευση της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς ξεκίνησαν και «επίσημα» οι επιθέσεις με αμερικανικά και άλλα ΝΑΤΟικά όπλα σε ρωσικό έδαφος, ενώ η Ρωσία απειλεί ότι θα λάβει όλα τα «απαραίτητα μέτρα» για να «εξουδετερώσει τους κινδύνους».

ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ επιτρέπουν πλέον τη χρήση «δυτικών» όπλων εναντίον στόχων στη Ρωσία, με έμφαση στην περιοχή απέναντι από το Χάρκοβο.

Την περασμένη Παρασκευή, το Κίεβο πήρε άδεια να εκτοξεύσει αμερικανικούς πυραύλους σε στόχους εντός της Ρωσίας και ώρες αργότερα, τα HIMARS άνοιξαν πυρ, σύμφωνα με δημοσίευμα του αμερικανικού «Forbes», στοχεύοντας τη ρωσική περιφέρεια Μπέλγκοροντ, μια βάση για ρωσικές επιθέσεις στη βόρεια Ουκρανία «απέναντι» από το Χάρκοβο.

Ρωσικά ΜΜΕ υποστήριξαν ότι οι συστοιχίες αεράμυνας κατέρριψαν 14 ρουκέτες, ενώ υπάρχουν ενδείξεις για θραύσματα ρουκετών στο έδαφος.

Από την πλευρά της, η Μόσχα, μόλις ανακοινώθηκε ότι ορισμένα μέλη του ΝΑΤΟ επιτρέπουν χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος με όπλα μεγάλου βεληνεκούς που προμηθεύουν τις ουκρανικές δυνάμεις, εξαπέλυσε τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο «επίθεση με όπλα υψηλής ακριβείας», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

Οι ρωσικές επιθέσεις στόχευσαν τις ενεργειακές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας που λειτουργούν για το στρατιωτικό βιομηχανικό της συγκρότημα αλλά και αποθήκες με «δυτικά» όπλα και «όλοι οι στόχοι επετεύχθησαν».

Σύμφωνα με την ουκρανική Πολεμική Αεροπορία, «ο εχθρός εκτόξευσε 53 πυραύλους διαφόρων τύπων και 47 επιθετικά drones», εκ των οποίων η ουκρανική πλευρά κατέρριψε 35 πυραύλους και 46 drones.

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, εκτίμησε ότι η Μόσχα προσπαθεί «να εκμεταλλευτεί» την «έλλειψη αποφασιστικότητας» των «Δυτικών» «εταίρων» και «επαρκούς αντιαεροπορικής άμυνας».

Η νέα μεγάλη επίθεση από αέρος κατά της Ουκρανίας σημειώθηκε λίγες ώρες αφότου ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Αντ. Μπλίνκεν, επιβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον ενέκρινε τη χρήση των αμερικανικών όπλων από την Ουκρανία εντός του ρωσικού εδάφους, μετά από αίτημα του Κιέβου, εν μέσω των ρωσικών επιθέσεων στο Χάρκοβο.

Ο Μπλίνκεν είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ θέλουν να διασφαλίσουν αποτελεσματικά βήματα στη στήριξη που παρέχεται στην Ουκρανία, ενώ πρόσθεσε ότι στη Σύνοδο Κορυφής στην Ουάσιγκτον τον Ιούλη «θα γίνουν συγκεκριμένα βήματα για να έρθει η Ουκρανία πιο κοντά στο ΝΑΤΟ».

«Πράσινο φως» έδωσαν και άλλα «δυτικά» κράτη κατά τη διάρκεια της άτυπης συνόδου των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ στην Πράγα την περασμένη βδομάδα.

«Patriot» θα μπορούσαν να στοχεύουν ρωσικά μαχητικά

Το Βερολίνο δεν έχει προμηθεύσει το Κίεβο με πυραύλους μεγάλης εμβέλειας, όμως ο Γερμανός υποστράτηγος Κρ. Φρόιντινγκ, επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας για τον Συντονισμό της Βοήθειας στην Ουκρανία στο υπουργείο Αμυνας, δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι ARD ότι το Κίεβο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει συστήματα αεράμυνας «Patriot» που έχει παραχωρήσει η Γερμανία, για να καταρρίψει ρωσικά αεροπλάνα πάνω από το ρωσικό έδαφος.

«Είναι πολύ πιθανό ότι τα συστήματα "Patriot" θα χρησιμοποιηθούν τώρα και στην περιοχή του Χαρκόβου. Είναι τέλεια για την καταπολέμηση ρωσικών αεροσκαφών που μπορούν να χρησιμοποιήσουν κατευθυνόμενες βόμβες», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τέτοια χρήση των συστημάτων αεράμυνας «Patriot» είναι αποκλειστική ευθύνη του ουκρανικού στρατού και «μπορούν να τα αναπτύξουν στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε πως οι συζητήσεις σχετικά με το αν θα επιτραπεί στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει συστήματα αεράμυνας «Patriot» πάνω από ρωσικό έδαφος δείχνουν ότι η «Δύση» βρίσκεται σε πορεία κλιμάκωσης.

Χωρίς προϋποθέσεις η παράδοση μαχητικών F-16

Παράλληλα η Ρωσία έχει ξεκαθαρίσει ότι θα αντιμετωπίσει ως πυρηνική απειλή την παράδοση αμερικανικών μαχητικών F-16 στις ουκρανικές δυνάμεις.

Ωστόσο η Δανία και η Ολλανδία διαφοροποιήθηκαν από το Βέλγιο και δήλωσαν πως δεν θα απαγορεύσουν στο Κίεβο να χρησιμοποιηθούν τα μαχητικά για χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος.

Ο Δανός ΥΠΕΞ, Λ. Λ. Ράσμουσεν, είπε ότι η Κοπεγχάγη θα επιτρέψει στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 για επιθέσεις σε στρατιωτικούς στόχους εντός της Ρωσίας.

Η Ολλανδία δεν θέτει ούτε πρόκειται να θέσει τον οποιονδήποτε περιορισμό στην Ουκρανία για το πώς θα χρησιμοποιήσει τα 24 μαχητικά F-16 που θα της δοθούν, ανέφερε η υπουργός Αμυνας της εν λόγω χώρας, Κ. Ολονγκρεν.

«Η Ολλανδία δεν θα περιορίσει τη χρήση των μαχητικών F-16, τα οποία θα μεταφέρουμε στο Κίεβο, όσον αφορά τα χτυπήματα στη Ρωσική Ομοσπονδία», υποστήριξε η Ολλανδή υπουργός Αμυνας.

«Δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός τύπου "Βελγίου". Εφαρμόζουμε την ίδια αρχή που έχουμε εφαρμόσει σε κάθε άλλη σχετική παράδοση, η οποία εν πολλοίς συμπυκνώνεται στο ότι από τη στιγμή που θα τα παραδώσουμε στην Ουκρανία, εναπόκειται σε αυτούς πώς θα τα χρησιμοποιήσουν», συνέχισε, αρκεί «να συμμορφωθούν με το διεθνές δίκαιο και το δικαίωμα στην αυτοάμυνα».

Οι υπουργοί του ΝΑΤΟ συζήτησαν και το ενδεχόμενο αποστολής «εκπαιδευτών» για τον ουκρανικό στρατό, κάτι για το οποίο ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, σκοπεύει να παρουσιάσει συγκεκριμένο πλάνο.

Με «μοιραίες συνέπειες» απειλεί τις ΗΠΑ η Ρωσία

Οι ΗΠΑ μπορεί να αντιμετωπίσουν «μοιραίες συνέπειες», αν δεν λάβουν υπόψη τις προειδοποιήσεις της Μόσχας για χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος με «δυτικά» όπλα, δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σ. Ριαμπκόφ.

«Θα ήθελα να προειδοποιήσω τους Αμερικανούς ηγέτες να μην κάνουν λάθος υπολογισμούς που μπορεί να έχουν μοιραίες συνέπειες. Για άγνωστους λόγους, υποτιμούν τη σοβαρότητα της απάντησης που μπορεί να λάβουν», είπε.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, είπε την περασμένη βδομάδα πως οι χώρες του ΝΑΤΟ παίζουν με τη φωτιά και κινδυνεύουν να προκαλέσουν μια βαθύτερη παγκόσμια σύγκρουση. Ο Ριαμπκόφ κάλεσε τους αξιωματούχους των ΗΠΑ «να μελετήσουν λεπτομερώς τι λέγεται από τον Πούτιν» με «τη μέγιστη σοβαρότητα».

Ο Πούτιν είπε ότι η «Δύση» θα εμπλακεί απευθείας με τη χρήση όπλων της από την Ουκρανία για πλήγματα βαθιά μέσα στο έδαφος της Ρωσίας, επειδή αυτές οι επιθέσεις θα απαιτούσαν τη βοήθεια των δορυφόρων, των υπηρεσιών πληροφοριών και του στρατού της.

Σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, ο Ριαμπκόφ είπε ότι οι απόπειρες του Κιέβου να επιτεθεί σε ρωσικά συστήματα ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης θα αποκρουστούν και ότι η Μόσχα μπορεί να απαντήσει ασύμμετρα σε τέτοιες κινήσεις.

Πηγή των υπηρεσιών πληροφοριών του Κιέβου δήλωσε την περασμένη βδομάδα πως ουκρανικό drone έθεσε στο στόχαστρο ένα ραντάρ μεγάλης εμβέλειας βαθιά μέσα στο έδαφος της Ρωσίας, το οποίο είναι τμήμα του ρωσικού συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για πυρηνική επίθεση.

Κατηγορίες Ζελένσκι κατά της Κίνας

Το Πεκίνο κατηγόρησε ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, ότι επηρεάζει και άλλα κράτη, όπως αυτά των BRICS, για να μη συμμετάσχουν στη Διάσκεψη για την «ειρήνη» στην Ουκρανία στα μέσα Ιούνη στην Ελβετία, αλλά και ότι προμηθεύει με όπλα τη Ρωσία.

«Η Ρωσία, χρησιμοποιώντας την κινεζική επιρροή στην περιοχή, χρησιμοποιώντας επίσης Κινέζους διπλωμάτες, κάνει τα πάντα για να διαταράξει την ειρηνευτική σύνοδο κορυφής», δήλωσε ο Ζελένσκι την Κυριακή κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον «Διάλογο Σάνγκρι-Λα» στη Σιγκαπούρη.

Ανεβάζοντας τους τόνους, ισχυρίστηκε ότι η Ουκρανία «έχει αποδείξεις» πως η Κίνα βοηθά τις πολεμικές προσπάθειες της Ρωσίας.

Ο Κινέζος ηγέτης, Σι Τζινπίνγκ, «μου υποσχέθηκε ότι η Κίνα δεν θα υποστηρίξει τη Ρωσία με όπλα. Σήμερα, υπάρχουν πληροφορίες ότι με κάποιο τρόπο, κάποια πράγματα έρχονται στις αγορές της Ρωσίας μέσω της Κίνας (...) Στοιχεία του οπλισμού της Ρωσίας προέρχονται από την Κίνα», συνέχισε.

Στο περιθώριο του φόρουμ ο Ουκρανός υπουργός Αμυνας, Ρ. Ουμέροφ, συνομίλησε με τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας, Λ. Οστιν, για «τις αμυντικές ανάγκες της Ουκρανίας, την ενίσχυση του ουκρανικού συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας, τον συνασπισμό για τα F-16 και την προετοιμασία μιας διμερούς συμφωνίας ασφαλείας».

Απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες στο φόρουμ, ο Κινέζος υπουργός Αμυνας, Ντονγκ Τζουν, δήλωσε ότι η Κίνα «δεν έχει προσφέρει ποτέ όπλα σε καμία από τις πλευρές» και «προωθεί τη διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών με υπεύθυνη στάση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ