Τρίτη 4 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με τον Σύλλογο Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και η Αφροδίτη Κτενά, βουλευτής του ΚΚΕ, συναντήθηκαν χτες με αντιπροσωπεία του Συλλόγου Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου (ΣΥΔΑΝΕΦ) αποτελούμενη από τους Δέσποινα Σονιάδου, Βασίλη Μικρουδάκη, Ευανθία Θεοφιλοπούλου, Μάνο Φανταουτσάκη και Αντώνη Σαλιάγκα.

Τα μέλη του ΣΥΔΑΝΕΦ παρουσίασαν στοιχεία για το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι δανειολήπτες με ρήτρα ελβετικού φράγκου στη χώρα μας με ευθύνη των τραπεζών, των κυβερνήσεων των τελευταίων δύο δεκαετιών, αλλά και της δικαστικής εξουσίας. Οπως αποδείχτηκε δεν επρόκειτο για δάνεια, αλλά για επενδυτικά προϊόντα με υψηλό ρίσκο μονομερώς σε βάρος του οφειλέτη. Ειδικά μετά την ανατροπή της ισοτιμίας μεταξύ ελβετικού φράγκου και ευρώ, οι δανειολήπτες είδαν τα χρέη τους σχεδόν να διπλασιάζονται, την ίδια στιγμή που τα εισοδήματά τους υπέστησαν δραματικές μειώσεις τα τελευταία χρόνια, το άληκτο κεφάλαιο να έχει εκτοξευθεί σε ποσά περισσότερα από όσα δανείστηκαν, ενώ το δάνειο εξυπηρετείται και πλέον απειλούνται από πλειστηριασμούς. Εχουν προσφύγει επανειλημμένα στα δικαστήρια χωρίς αποτέλεσμα, καθώς οι αποφάσεις μέχρι τώρα προστατεύουν τις τράπεζες και ο Αρειος Πάγος με την 948/2021 απόφασή του απέρριψε τους ισχυρισμούς της αγωγής περί παραβίασης του δικαίου του καταναλωτή. Τέλος, μετά από αίτημα των τραπεζών, αναβλήθηκε για το 2025 (!) η εκδίκαση τριών συλλογικών αγωγών εναντίον ΕΤΕ, Alpha Bank και Πειραιώς.

Από τη μεριά του KKE, ο Νίκος Καραθανασόπουλος ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για σχεδιασμένη εξαπάτηση των δανειοληπτών από τις τράπεζες, αφού τα προϊόντα που παρουσίαζαν ως δάνεια σε ελβετικό φράγκο δεν ήταν δάνεια, αλλά επενδυτικά προϊόντα. Επιπλέον, οι δανειολήπτες υπέστησαν την επίθεση που εξαπέλυσαν όλες οι κυβερνήσεις μετά το 2010 στο λαϊκό εισόδημα, με περικοπές μισθών, συντάξεων, βαρύτατη φορολογία. Το ίδιο διάστημα το τεράστιο κόστος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών επιβάρυνε το κρατικό χρέος, ενώ μια σειρά μέτρα, όπως ο αναβαλλόμενος φόρος, έχουν ληφθεί από τις κυβερνήσεις για την προστασία των τραπεζών, επιβεβαιώνοντας τη θέση του ΚΚΕ ότι για να κερδίσουν τα νοικοκυριά, να ανακουφιστεί ο λαός, πρέπει να πληρώσει το κεφάλαιο, όπως εν προκειμένω οι τράπεζες. Τόνισε, επίσης, ότι πρόκειται για πολιτική επιλογή που ευθυγραμμίζεται με την πολιτική της ΕΕ για την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων και τη συγκέντρωση της γης και των ακινήτων σε λίγα χέρια, πολιτική η οποία εξειδικεύεται με διαφορετικό τρόπο σε κάθε χώρα από πρόθυμες κυβερνήσεις.

Ενημέρωσε, τέλος, για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του ΚΚΕ, με πιο πρόσφατη την κατάθεση της πρότασης νόμου για «Μέτρα ανακούφισης της λαϊκής οικογένειας από τα χρέη», στην οποία συμπεριλαμβάνονται και τα δάνεια σε ξένο νόμισμα, μία πρόταση η οποία μπορεί να επικαιροποιηθεί, ώστε να περιλαμβάνει το αίτημα των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο για επανυπολογισμό των δανείων με βάση την αρχική ισοτιμία εκταμίευσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ