Τρίτη 4 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Νέα στρατιωτική βοήθεια καθ' οδόν για Μολδαβία

Παράλληλα οξύνεται η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ανατολική Ευρώπη, στα μέτωπα της Μολδαβίας και της Γεωργίας, όπου ασκούν γεωπολιτική επιρροή και τα δύο στρατόπεδα. Κρίσιμες θεωρούνται οι εκλογές που θα διεξαχθούν τον Οκτώβρη στις δύο χώρες.

Ο Γερμανός υπουργός Αμυνας Μπ. Πιστόριους διαβεβαίωσε την περασμένη Παρασκευή τη Μολδαβία ότι η Γερμανία θα συνεχίσει την «υποστήριξή» της ενάντια στις απειλές της Μόσχας.

Δυο μέρες νωρίτερα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν είχε επισκεφτεί τη Μολδαβία, όπου υπάρχει ο κίνδυνος να ανοίξει δεύτερο μέτωπο της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης. Η Μόσχα αποκαλεί τη Μολδαβία «Ουκρανία 2».

Ο Πιστόριους έγινε δεκτός με στρατιωτικές τιμές από τον Μολδαβό ομόλογό του, Αν. Νοσάτι, στην πρωτεύουσα Κισινάου, δηλώντας ότι «μαζί θα αντιμετωπίσουμε τις προσπάθειες της Ρωσίας, που διεξάγει έναν υβριδικό πόλεμο με σκοπό να αποσταθεροποιήσει άλλες χώρες» και παράλληλα επαινώντας «τα εντυπωσιακά βήματα» της Μολδαβίας στην πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια από τους «Δυτικούς συμμάχους» είναι καθ' οδόν για τη Μολδαβία, είπε ο Πιστόριους: Αλλα 14 γερμανικής κατασκευής τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού «Piranha-3H», που θα προστεθούν στα 19 παρόμοια οχήματα που είχαν αποσταλεί το 2023, ενώ η παράδοση φορητών συστημάτων αεράμυνας αναμένεται να αρχίσει το επόμενο έτος. Η Γερμανία υποστηρίζει επίσης τη Μολδαβία με αμυντικά drones.

Πρόσθεσε ότι παρέχεται επίσης ιατρικός εξοπλισμός για το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων της Μολδαβίας, συμπεριλαμβανομένων κιβωτίων πρώτων βοηθειών αξίας σχεδόν 1 εκατ. ευρώ, τα οποία πρόκειται να προμηθεύσει η Γερμανία για την ενίσχυση της «αμυντικής ετοιμότητας».

Γεωργία: Συσπειρώνεται η αντιπολίτευση ενόψει των εκλογών του Οκτώβρη

Στη Γεωργία, μετά την ψήφιση του νόμου περί «ξένης επιρροής», που θεωρείται «κόκκινο πανί» από ΗΠΑ και ΕΕ, τα αντιπολιτευόμενα κόμματα, αν και παραδοσιακά διαιρεμένα, άρχισαν να υπογράφουν έναν «χάρτη» που καταγράφει τους κοινούς στόχους τους, καθιστώντας φανερή τη βούλησή τους να σχηματίσουν ένα ενιαίο μέτωπο καθώς πλησιάζουν οι βουλευτικές εκλογές του Οκτώβρη.

Η «φιλοδυτική» Πρόεδρος Σ. Ζουραμπισβίλι είχε ζητήσει την περασμένη βδομάδα να υπογραφεί ένας τέτοιος «χάρτης», που προβλέπει εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις στο εκλογικό σύστημα, στο δικαστικό σύστημα και στην αστυνομία, την κατάργηση του νόμου περί «ξένης επιρροής» κ.λπ., προϋποθέσεις τις οποίες θέτουν η ΕΕ και οι ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ