Τρίτη 4 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
2024 ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Θέλει «εντολή» για πολεμική εμπλοκή και τσάκισμα του λαού

Eurokinissi

Αλλα τρία χρόνια αντεργατικών μέτρων υπόσχεται ο Κυρ. Μητσοτάκης, διεκδικώντας για τους ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους μεγαλύτερα μερτικά από την καπιταλιστική λεία και την «πολεμική οικονομία» της ΕΕ, με τον λογαριασμό να πηγαίνει κατευθείαν στον λαό.

Χαρακτηριστικά, σε διακαναλική συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Κυριακή, έβαλε στόχο τη «σύγκλιση με την Ευρώπη» και μάλιστα «μια Ευρώπη πιο ισχυρή γεωπολιτικά, μια Ευρώπη η οποία θα επενδύσει στην ανταγωνιστικότητά της, που θα προτάξει την ευρωπαϊκή άμυνα», με ένα «ευρωπαϊκό ταμείο άμυνας», που θα «επενδύσει στην ευρωπαϊκή της άμυνα, γιατί κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει στις ΗΠΑ. Αρα, ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία για ευρωπαϊκή άμυνα, κάτι το οποίο έχω προτείνει, θα έρθουν στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων», όπως είπε. Προετοίμασε έτσι για έναν νέο γύρο εξοπλισμών, πληρωμένων από τους λαούς, και νέων αντιλαϊκών μέτρων ώστε να διασφαλιστεί η κερδοφορία του κεφαλαίου, ενώ ταυτόχρονα θα οξύνεται η συμμετοχή στον πόλεμο στην αντιπαράθεση με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Ταυτόχρονα, έταξε ξανά στο κεφάλαιο «διαρθρωτικές παρεμβάσεις», π.χ. για να καλυφθούν «ελλείψεις στην αγορά εργασίας». «Μία από αυτές, για παράδειγμα, είναι η δυνατότητα που έχουμε δώσει σε συνταξιούχους να εργάζονται χωρίς να περικόπτεται η σύνταξή τους», είπε, δρομολογώντας δουλειά μέχρι τον τάφο, ενώ απαριθμώντας κι άλλες τέτοιες παρεμβάσεις τόνισε ότι «δίνουν τη δυνατότητα στους εργοδότες να μπορέσουν να διευρύνουν τη δεξαμενή προσέλκυσης εργαζομένων».

Την ίδια ώρα, απέκλεισε ξανά κάθε ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ σε βασικά είδη κατανάλωσης, την ώρα που οι τιμές θα καλπάσουν κι άλλο ενόψει και των νέων αυξήσεων στο ρεύμα. «Δεν το αντέχει ο προϋπολογισμός», είπε, με τις γνωστές αναφορές στα «λεφτόδεντρα» που κατά τ' άλλα υπάρχουν για τους ομίλους και την εμπλοκή στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, όπως και ότι δεν πρέπει να «εκτροχιαστεί η πορεία της δημοσιονομικής σύγκλισης», ούτε «η χώρα να επιστρέψει σε εποχές μεγάλων ελλειμμάτων», επιβεβαιώνοντας για μια ακόμα φορά τα μνημόνια διαρκείας, ενώ ξανάπε το ανέκδοτο της προεκλογικής περιόδου ότι με την επιστολή που έστειλε στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «η κυβέρνηση έρχεται και τα βάζει με μεγάλες πολυεθνικές».

Επιβεβαιώνοντας και γιατί η ΝΔ πρέπει να είναι όσο πιο ψαλιδισμένη γίνεται με ισχυρό ΚΚΕ, έβαλε στόχο «το βράδυ των ευρωεκλογών να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ΝΔ παραμένει κυρίαρχη πολιτική δύναμη», λαμβάνοντας «νέα ισχυρή εντολή» για να προχωρήσει με ακόμα μεγαλύτερη ορμή τις επόμενες καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις.

Μία από τις οποίες η νέα μείωση φορολογίας για τη μεγαλοεργοδοσία, αφού ναι μεν για τον λαό τάχα δεν μπορεί να μειώσει τον ΦΠΑ στα τρόφιμα, αλλά για τους επιχειρηματικούς ομίλους διαβεβαιώνει ότι στην κυβέρνηση «θέλουμε να μειώσουμε κι άλλο τις εργοδοτικές εισφορές», και ότι είναι μάλιστα η «πρώτη μας προτεραιότητα, από τη στιγμή που θα υπάρχει δημοσιονομικός χώρος».

Χτες, εξάλλου, στο ρ/σ ΣΚΑΪ, κάνοντας έναν απολογισμό «μεταρρυθμίσεων» των πρώτων 11 μηνών της δεύτερης 4ετίας του, απαρίθμησε μεταξύ άλλων τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, τον νέο δικαστικό χάρτη, την «καταπολέμηση της φοροδιαφυγής με τη σύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, αλλά και τα ζητήματα που αφορούν τον τρόπο περιορισμού της φοροδιαφυγής στους ελεύθερους επαγγελματίες», το τσάκισμα των μικρομάγαζων. Κι έρχονται και χειρότερα. Είπε άλλωστε ότι «έχουμε κάνει το 1/4» του κυβερνητικού έργου, «γιατί έχουμε μια τετραετία μπροστά μας - του κυβερνητικού έργου για το οποίο έχουμε δεσμευτεί», διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση είναι «απολύτως συνεπής στη μεταρρυθμιστική» της «ατζέντα».

Ατζέντα υποταγμένη πάντα και παντού στη λειτουργία της καπιταλιστικής αγοράς, με ό,τι αυτό σημαίνει για τον λαό. Π.χ. ακόμα και για τα ακριβά ενοίκια όπου υποτίθεται η κυβέρνηση επιχειρεί παρέμβαση, επισήμανε ότι η άνοδος της τιμής των ακινήτων έρχεται ως «αποτέλεσμα μιας οικονομίας η οποία πάει καλά», επιβεβαιώνοντας ότι η «ανάπτυξη» που ευαγγελίζονται προϋποθέτει το τσάκισμα του λαού.

Αργότερα το βράδυ, μιλώντας σε εκδήλωση εφοπλιστών, χαιρέτισε την «προσαρμοστικότητά» τους, την αύξηση του τονάζ του στόλου τους, τα κέρδη τους, το «αθόρυβο κοινωνικό έργο» τους, όπως είπε, αποσιωπώντας φυσικά τις 50 και πλέον φοροαπαλλαγές, συνταγματικά κατοχυρωμένες από όλες τις κυβερνήσεις, με την πλειοψηφία των πλοίων τους σε ξένες σημαίες και τους Ελληνες ναυτεργάτες να δουλεύουν σε συνθήκες γαλέρας, ακόμα και σε ζώνες που φλέγονται απ' τον πόλεμο, όπως η Ερυθρά και η Μαύρη Θάλασσα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κάνει το μαύρο άσπρο για ακρίβεια και φοροληστεία(2024-05-14 00:00:00.0)
Ετοιμη να συμμετάσχει στην «αντιπυραυλική ασπίδα»(2009-11-17 00:00:00.0)
«Αφορολόγητη» υποκρισία(2009-06-10 00:00:00.0)
Στρατός ΝΑΤΟικών προδιαγραφών(2000-01-27 00:00:00.0)
Προσαρμογή στις προδιαγραφές του ΝΑΤΟ(1997-05-29 00:00:00.0)
Προσαρμογή στις προδιαγραφές του ΝΑΤΟ(1997-05-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ