Τρίτη 4 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εμπλοκή δίχως πάτο από Ερυθρά έως Μαύρη Θάλασσα

Πληροφορίες για Ελληνα εκπαιδευτή στα F-16 στην Ουκρανία | Λύνει κάβους για το στόμα του λύκου η φρεγάτα «Ψαρά»

Δεν έχει πάτο η εμπλοκή της Ελλάδας στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε το «Defence Point.gr» και αναπαράχθηκαν από ρωσικά κι άλλα ΜΜΕ του εξωτερικού, στο Κίεβο βρίσκεται ήδη ο πρώτος ιπτάμενος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) ως εκπαιδευτής των Ουκρανών στην επιχειρησιακή αξιοποίηση των μαχητικών F-16 που παραχωρούνται από διάφορες χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ, κόντρα στη Ρωσία.

Βέβαια, ανεπισήμως από τα αρμόδια επιτελεία διαχέεται ότι ο μόνος ιπτάμενος της ελληνικής ΠΑ που βρίσκεται στο Κίεβο είναι αντισμήναρχος, βοηθός του ακολούθου Αμυνας. Αυτό βέβαια από μόνο του δεν αποκλείει το γεγονός να ασχολείται εκεί και με άλλα ...ζητήματα, πέραν της εθιμοτυπίας και της γραφειοκρατίας.

Θυμίζουμε ότι ο Ζελένσκι μετά τη συνάντησή του με τον Κυρ. Μητσοτάκη, τον Αύγουστο 2023 στην Αθήνα, τόνισε ότι χρειάζεται την «υποστήριξη» της Ελλάδας στην «προετοιμασία» των Ουκρανών πιλότων να χειριστούν ΝΑΤΟικά F-16 κατά της Ρωσίας, εκφράζοντας μάλιστα δημόσια τις ευχαριστίες του στον Ελληνα πρωθυπουργό, έχοντας πάρει, καταπώς φαίνεται, τις σχετικές δεσμεύσεις.

Επίσης, τον περασμένο Ιούλη, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, αποφασίστηκε να συγκροτηθεί μια «πρωτοβουλία χωρών» που θα εκπαιδεύσει τους Ουκρανούς πιλότους στον συγκεκριμένο τύπο μαχητικών αεροσκαφών. Στο πλαίσιο αυτής της απόφασης συγκροτήθηκε ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό κέντρο για τα F-16 στη Ρουμανία, με την ονομασία European F-16 Training Center (EFTC).

Παραπέρα, στον απόηχο της τηλεφωνικής επικοινωνίας πριν από μερικές μέρες Μητσοτάκη - Ζελένσκι, η ουκρανική προεδρία ανακοίνωσε την υπογραφή με την Ελλάδα, στο προσεχές μέλλον, «συμφωνίας ασφαλείας» (για πολυετή υποστήριξη των ουκρανικών δυνάμεων αλλά και «παράθυρο» για βιομηχανική συνεργασία μετά τον πόλεμο), έπειτα από συνάντηση που είχαν στο Κίεβο ο υποδιευθυντής του γραφείου του Προέδρου της Ουκρανίας, Ιχόρ Ζόβκια, και ο ειδικός απεσταλμένος του υπουργείου Εξωτερικών για την Ουκρανία, Σπ. Λαμπρίδης.

Στο ενδιάμεσο, εν κρυπτώ, η κυβέρνηση έχει σπρώξει στο Κίεβο εκατοντάδες τόνους πολεμικού υλικού, με περιεχόμενο ακόμα και το απαγορευμένο από διεθνείς συνθήκες λευκό φώσφορο. Χαρακτηριστικά, μόλις πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι η κυβέρνηση γέμισε ξανά δεκάδες κοντέινερ (65 κατά δική της ομολογία) με πολεμικό υλικό, προκειμένου να τα προωθήσει μέσω Θεσσαλονίκης και Ρουμανίας στην Ουκρανία.

Πρωτοστατεί στα πολεμικά σχέδια της ΕΕ

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, τις αμέσως επόμενες μέρες λύνει κάβους η φρεγάτα «Ψαρά», βάζοντας πλώρη για τον Κόλπο του Αντεν προκειμένου να αντικαταστήσει τη φρεγάτα «Υδρα», η οποία περιπολεί επί τρίμηνο στο πλαίσιο της ευρωενωσιακής επιχείρησης «Aspides», σε μια περιοχή που βράζει από την πολεμική δράση των Χούθι κι άλλων παραγόντων. Διόλου τυχαία, η φρεγάτα βρέθηκε στο βεληνεκές «εισερχόμενου», που έσκασε περίπου 200 μέτρα από το πλοίο, στο εσωτερικό του οποίου φέρεται να επικράτησαν μεγάλη αναστάτωση και ανησυχία στο πλήρωμα. Το οποίο βρισκόταν σε απόλυτη εγρήγορση 24 ώρες το 24ωρο όλο αυτό το τρίμηνο, πλην ελάχιστων ημερών (περίπου 3 μέρες εν όρμω μετά από 5 ή 6 εν πλω), που έψαχνε ευκαιρία να πάρει κάποιες «ανάσες» μαντρωμένο σε ελεγχόμενο από τους Δυτικούς κομμάτι στο λιμάνι του Τζιμπουτί. Κι όλα αυτά με το ημερήσιο κόστος της ανάπτυξης της φρεγάτας στην περιοχή, χιλιάδες μίλια μακριά από την πατρίδα, να φτάνει ακόμα και τα 500.000 ευρώ, πληρωμένα από τον ελληνικό λαό για τα συμφέροντα των εφοπλιστών και των ομίλων της διαμετακόμισης.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο υπουργός Αμυνας, Ν. Δένδιας, μιλώντας στην εφημερίδα «Μακεδονία» περιέγραψε την πορεία στρατιωτικοποίησης της ΕΕ και έκανε σαφές ότι στην κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών «ο κοινός βηματισμός προς τη δημιουργία αμυντικού βραχίονα έχει πλέον υπαρξιακή σημασία για την ΕΕ. Με μία πολεμική σύρραξη εν εξελίξει εντός της ηπείρου και άλλες δύο στην ευρύτερη περιοχή, οφείλει να ισχυροποιηθεί και να διαδραματίσει ηγετικό γεωπολιτικό ρόλο». Αναφερόμενος σε Ουκρανία, Παλαιστίνη και Ερυθρά Θάλασσα, όπου ο ευρωατλαντικός άξονας βέβαια πρωταγωνιστεί στην ανάφλεξη καθώς παίζονται πολλά λεφτά σε ό,τι αφορά τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τους διαύλους.

Στο ίδιο μοτίβο, ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης, μιλώντας στην ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυξ» ανέφερε ότι η κυβέρνηση «εργάζεται, από κοινού με συμμάχους και εταίρους, τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ώστε να μετριάσει τις επιπτώσεις του πολέμου και να συνδράμει ποικιλοτρόπως την Ουκρανία». Για δε τη σφαγή στη Γάζα από μέρους των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, ρίχνοντας ξανά νερό στον μύλο τους, έσπευσε να θυμίσει «τις αποτρόπαιες τρομοκρατικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς», ενώ για να λειάνει τις εντυπώσεις διατύπωσε και κάποια ευχολόγια για την «αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους».

Στην πράξη, την ώρα που το Ισραήλ κλιμακώνει τη γενοκτονία σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού, προκαλώντας οργή και αποτροπιασμό στους λαούς όλου του κόσμου, η κυβέρνηση, υλοποιώντας κατά γράμμα τον ευρωΝΑΤΟικό σχεδιασμό, συνεχίζει τη στρατιωτική συνεργασία με το κράτος - δολοφόνο, την οποία υπηρέτησαν όλα ανεξαιρέτως τα αστικά κόμματα και μορφώματα μόλις ανέλαβαν τη διαχείριση. Διόλου τυχαία, τη Δευτέρα 27 Μάη, λίγες μόλις ώρες μετά τη σφαγή στη Ράφα, ξεκίνησε συνεκπαίδευση όπου η ελληνική ΠΑ συμμετείχε με 56 αεροσκάφη F-16, ενώ από πλευράς ισραηλινής IAF συμμετείχαν 2 ιπτάμενα τάνκερ, σε μεγάλης κλίμακας άσκηση εναέριου ανεφοδιασμού νότια της Κρήτης.

Με τέτοιες επιδόσεις στον φάκελό του και δηλώσεις (στη συνέντευξή του) ότι «οι σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ βρίσκονται πράγματι στο απόγειό τους. Μέσω του στρατηγικού μας διαλόγου, ενισχύουμε πολιτικές που βασίζονται σε κοινές αξίες, συντονίζουμε και αναβαθμίζουμε τους στενούς πολιτικούς, οικονομικούς, πολιτιστικούς και αμυντικούς μας δεσμούς, δημιουργούμε ένα κοινό όραμα» ή πως «το υψηλό επίπεδο των διμερών μας σχέσεων οφείλεται στο ότι η Ελλάδα καταδεικνύει έμπρακτα ότι είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ ώστε από κοινού να συμβάλουμε στην περιφερειακή και παγκόσμια σταθερότητα», όπως και ότι «εργαζόμαστε από κοινού στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση πάρα πολύ σημαντικών απειλών, καθώς στην περιοχή μας έχουμε ανοιχτά μέτωπα, όπως είναι η απρόκλητη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, και, παράλληλα, η πολύ μεγάλη αστάθεια στον Νότιο Καύκασο, στη Μεσόγειο, στην περιοχή του Σαχέλ», ο Γεραπετρίτης βρίσκεται στη Ν. Υόρκη στο πλαίσιο της προώθησης της υποψηφιότητας της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου θα συμμετάσχει σε υποστηρικτικές εκδηλώσεις και θα πραγματοποιήσει έναν τελικό γύρο επαφών πριν από την ψηφοφορία, την Πέμπτη 6 Ιούνη, για την ανάδειξη των 5 μη μόνιμων μελών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ