Τρίτη 4 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
«Ηλεκτροσόκ» στα λαϊκά νοικοκυριά από τις ανατιμήσεις του Ιούνη

Μέχρι και 70% οι αυξήσεις στις τιμές

Eurokinissi

«

Ηλεκτροσόκ» για εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά προκάλεσαν οι ανακοινώσεις των ομίλων της Ενέργειας για τις αυξήσεις στα νέα «πράσινα» τιμολόγια του ρεύματος για τον μήνα Ιούνη, που φτάνουν ακόμα και το 70%!

Μια εξέλιξη που αποκαλύπτει την κοροϊδία της κυβέρνησης της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων που επιχειρούν να συγκαλύψουν ότι το πραγματικό πρόβλημα με τα «τσουχτερά» τιμολόγια βρίσκεται στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που στο πλαίσιο της «απελευθερωμένης» αγοράς έφερε την «πράσινη μετάβαση», το Χρηματιστήριο Ενέργειας και μια σειρά άλλες επιλογές με αποκλειστικό κριτήριο την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Χαρακτηριστικό αυτής της κοροϊδίας είναι ότι πριν έναν μήνα, στις 5 Μάη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έλεγε ξεδιάντροπα ότι «και στο ρεύμα έγιναν τέτοιες παρεμβάσεις, που συγκρατήσαμε τις τιμές. Στη συνέχεια κάναμε και παρεμβάσεις ως προς τη λειτουργία του ανταγωνισμού, και βλέπετε τώρα ότι η αγορά λειτούργησε. Οι πολίτες γνωρίζουν πια καλύτερα πώς μπορούν να κάνουν τις επιλογές τους για τους λογαριασμούς του ρεύματος, και σήμερα το ρεύμα δεν είναι πρόβλημα». Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, συνεχίζει το παραμύθι του προκατόχου του, Αλέξη Τσίπρα, και αναμασά επιχειρήματα του τύπου «για το ακριβό ρεύμα φταίει το ότι δεν φορολογούνται τα υπερκέρδη των ομίλων».

Συγκριτικά, τον Μάη οι τιμές κυμάνθηκαν μεταξύ 9,5 και 10,96 λεπτών ανά κιλοβατώρα. Επομένως, ακόμα και το πιο φτηνό τιμολόγιο του Ιούνη είναι ακριβότερο από το πιο ακριβό «πράσινο» προϊόν του Μάη. Η μέση τιμή για τον μήνα που διανύουμε είναι 15 λεπτά ανά κιλοβατώρα, αυξημένη κατά 45% σε σχέση με τον Μάη.

Διαχρονικό «ράλι» στις τιμές και κέρδη «με ουρά»

Αξίζει να σημειώσουμε ότι τον Μάρτη του 2021, δηλαδή μόλις 3 χρόνια πριν, η μέση τιμή της κιλοβατώρας ήταν στα 0,085 ευρώ. Τον Γενάρη του 2024 η μέση τιμή είχε εκτοξευτεί στα 0,15 ευρώ και σήμερα η μέση τιμή παραμένει σε αυτά τα επίπεδα. Δηλαδή μέσα σε 3 χρόνια η αύξηση πλησιάζει το 80%!

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι εδώ και πολλούς μήνες η κυβέρνηση σπρώχνει το ένα πακέτο μετά το άλλο στους επιχειρηματικούς ομίλους της Ενέργειας, και το παρουσιάζει αυτό ως «κοινωνική πολιτική» στήριξης των νοικοκυριών... Δηλαδή οι εργαζόμενοι πληρώνουν σχεδόν τα διπλά στους ομίλους: Και για την κατανάλωση ρεύματος και για τις επιδοτήσεις, αφού από τα χρήματα των φορολογούμενων προέρχονται και τα πακέτα των επιδοτήσεων...

Την ίδια στιγμή, σοκάρουν και προκαλούν τα τεράστια κέρδη και οι εξαγορές που ανακοινώνουν οι εταιρείες στον κλάδο της Ενέργειας... Ετσι, τα λαϊκά νοικοκυριά θα κληθούν να πληρώσουν πάνω από 9 δισ. ευρώ το 2024 για τις «πράσινες» μπίζνες, ενώ για την πενταετία 2025 - 2030 αυτό το ποσό αναμένεται να εκτοξευτεί στα 11,6 δισ. ευρώ, με το συνολικό γδάρσιμο του λαού να ξεπερνά τα 76 δισ. ευρώ. Αυτά προβλέπονται στο αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) της κυβέρνησης, που είναι σε γνώση των επιχειρηματικών ομίλων και της ΕΕ.

Συνολικά το ΕΣΕΚ προβλέπει βαρύ «πέλεκυ» για τον λαό και αντίστοιχα «χωρίς οροφή» κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, αφού τα περιβόητα σχέδια για την «πράσινη μετάβαση» θα απαιτήσουν, ούτε λίγο ούτε πολύ, επενδύσεις και καταναλωτικές δαπάνες ύψους 165 δισ. ευρώ μέχρι το 2030!

Ο λαός θα κληθεί να πληρώσει πολύ βαρύ λογαριασμό για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, για νέο, ενεργειακά αποδοτικό οικιακό εξοπλισμό και αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ενώ την ίδια ώρα το σχέδιο - σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις της ΕΕ - ρίχνει το βάρος στην εξοικονόμηση Ενέργειας από τα λαϊκά σπίτια, ώστε να υπάρχουν περιθώρια να αυξήσουν την κατανάλωση από το ενεργοβόρο υδρογόνο βιομηχανίες και ηλεκτροπαραγωγοί.

Τα τιμολόγια

Αναλυτικά:

- Για τον Ιούνη η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι στο «πράσινο» τιμολόγιό της (Γ1) η χρέωση ημέρας είναι 11,898 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες. Η τιμή του Ιούνη είναι αυξημένη κατά 12% σε σχέση με τον Μάη (10,656 λεπτά ανά κιλοβατώρα). Το πάγιο είναι 5 ευρώ ανά μήνα.

- Αύξηση κατά 55% καταγράφεται στο ειδικό τιμολόγιο «Protergia Οικιακό Value Special» της «Protergia», με την τιμή του Ιούνη να «κλειδώνει» στα 16,422 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Τον Μάη η χρέωση ήταν 10,601 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Το πάγιο είναι 4 ευρώ.

- Το «πράσινο» τιμολόγιο της ΗΡΩΝ τον Ιούνη έχει χρέωση 16,333 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Το πάγιο είναι 5 ευρώ.

- Η τιμή της «Elpedison» στο Ειδικό Οικιακό Τιμολόγιο είναι 15,484 λεπτά ανά κιλοβατώρα, για τις πρώτες 100 κιλοβατώρες μηνιαίας κατανάλωσης. Η αύξηση ανέρχεται σε 55%. Το μηνιαίο πάγιο της εταιρείας είναι 5 ευρώ.

- Η τιμή της «Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας» είναι 12,854 λεπτά ανά κιλοβατώρα, αυξημένη κατά 17% από τον Μάη (10,954 λεπτά ανά κιλοβατώρα). Το πάγιο έχει καθοριστεί στα 5 ευρώ.

- Το ειδικό τιμολόγιο της NRG έχει τιμή 15,952 λεπτά. Καταγράφεται αύξηση σε σχέση με τον Μάη κατά 46%. Το πάγιο είναι 5 ευρώ.

- Στο «πράσινο» τιμολόγιο της «ZeniΘ» («Power Home Start») η τιμή για τον Ιούνη αυξάνεται κατά 65% και διαμορφώνεται στα 16,927 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Το πάγιο είναι 5 ευρώ.

- Το τιμολόγιο της «Ελίν» είναι στα 14,85 λεπτά ανά κιλοβατώρα, αυξημένο κατά 56% σε σχέση με τον Μάη (9,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα). Το πάγιο είναι 5 ευρώ.

- Η τελική τιμή του «πράσινου» τιμολογίου της «Volton» είναι για τον Μάη 12,916 λεπτά ανά κιλοβατώρα, από 10,17 λεπτά τον Μάρτη. Η αύξηση ανέρχεται σε 27% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

- Στο ειδικό προϊόν της «Volterra», τέλος, η τελική τιμή είναι 12,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα, αυξημένη κατά 30% σε σχέση με τον Μάη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ