Τρίτη 4 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Ενας ... πολιτικά ουδέτερος «σύμβουλος ψήφου»

Πρόσφατα άρχισε να διαφημίζεται και στην Ελλάδα μια εφαρμογή - «σύμβουλος ψήφου», με στόχο, όπως γράφεται, να βοηθήσει τους αναποφάσιστους να επιλέξουν κόμμα μπροστά στις επικείμενες ευρωεκλογές. Η εφαρμογή είναι προϊόν ενός Διεπιστημονικού Τμήματος του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας, σε συνεργασία με επιστημονική επιτροπή μελετητών από τα Πανεπιστήμια της Λοζάνης και της Λουκέρνης. Στην ελληνική εκδοχή, η εφαρμογή περιλαμβάνει 30 διατυπώσεις - διλήμματα, στα οποία ο ψηφοφόρος δηλώνει τον βαθμό συμφωνίας του (πολύ, λίγο, ουδέτερα, καθόλου κ.λπ.).

* * *

Ας δούμε ορισμένες από τις διατυπώσεις στις οποίες καλείται να τοποθετηθεί ο «αναποφάσιστος» που χρησιμοποιεί την εφαρμογή.

«Τα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας πρέπει να διατηρηθούν ακόμα κι αν οι φόροι πρέπει να αυξηθούν». Εδώ σου ζητάνε να συμφωνήσεις ότι για να έχουν ένα πιάτο φαΐ οι πιο εξαθλιωμένοι πρέπει να αυξηθούν κι άλλο οι φόροι των λιγότερο φτωχών! 'Η να διαλέξεις ανάμεσα στη χαμηλότερη φορολογία και στη λιμοκτονία των πιο φτωχών! Σε κάθε περίπτωση, η ανακύκλωση της φτώχειας είναι δεδομένη για όλα τα κόμματα της ΕΕ.

«Πρέπει να μειωθούν οι δαπάνες του κράτους προκειμένου να μειωθεί η φορολογία». Διαβάζοντας ανάποδα, σου λένε ότι για να χρηματοδοτεί το κράτος ακόμα και τις στοιχειώδεις ανάγκες θα πρέπει ο λαός να αποδεχτεί τη φοροαφαίμαξή του!

«Η ηλικία συνταξιοδότησης πρέπει να αυξηθεί για να καταστεί πιο βιώσιμο το σύστημα ασφάλισης». Η πλατφόρμα αναπαράγει το γνωστό ψευτοδίλημμα: Λιγότερα χρόνια δουλειάς και κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος ή δουλειά μέχρι τον τάφο για «πιο βιώσιμο» σύστημα;

«Η χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς πρέπει να ενθαρρυνθεί μέσω "πράσινων φόρων" (π.χ. φορολόγηση χρήσης αυτοκινήτου)». Εδώ ό,τι και να απαντήσεις σου βγαίνει «πράσινη μετάβαση» και ομολογείται ότι αυτή περνάει μέσα από νέα χαράτσια στον λαό!

«Πρέπει να υποστηριχθεί η χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ακόμα κι αν αυτό οδηγήσει στην αύξηση του κόστους της». Αλλη μια απόδειξη ότι στην «πράσινη» ανάπτυξη δεν υπάρχει τίποτα που να μη γίνεται για το κέρδος των ομίλων και να μη φορτώνει νέα βάρη στον λαό. Ο,τι γίνεται δηλαδή και στη ...«μαύρη» ανάπτυξη.

«Η ΕΕ πρέπει να προστατέψει τους Ευρωπαίους αγρότες από τον διεθνή ανταγωνισμό, ακόμα κι αν αυτό οδηγεί σε υψηλότερες τιμές στα τρόφιμα». Τι μας λένε δηλαδή; Πως δεν είναι η πολιτική τους αυτή που ξεπαστρεύει τους βιοπαλαιστές αγρότες και εκτοξεύει τις τιμές των αγροτικών προϊόντων, αλλά θα πρέπει να πληρώνει ο λαός την ντομάτα για χαβιάρι, για να ψηφίζουν τα κόμματα της ΕΕ την αναθεωρημένη ΚΑΠ και όλα τα συμπαρομαρτούντα που απογειώνουν το κόστος παραγωγής, αλλά και τις τιμές στο ράφι... Και τα δικά τους δικά τους, και τα δικά μας ξανά δικά τους.

* * *

«Η εφαρμογή είναι πολιτικά ουδέτερη και δεν ευνοεί κανένα πολιτικό κόμμα ή ομάδα κομμάτων», μας λέει ο συντονιστής του προγράμματος που δημιούργησε την εφαρμογή. Ομως, με τον πιο κυνικό και αποκαλυπτικό τρόπο αναπαράγονται οι «μονόδρομοι» της ΕΕ, που όλα τα αστικά κόμματα υπηρετούν, ενώ κρύβεται η πραγματικότητα και ο άλλος δρόμος που μπορεί να βαδίσει ο λαός.

Για παράδειγμα, οι φόροι διαρκώς αυξάνονται, αλλά γίνονται επιδοτήσεις και φτηνά δάνεια για τους ομίλους, που τα συμφέροντά τους δεν έχουν καμία σχέση με αυτά του λαού. Την ίδια ώρα, χρόνο με τον χρόνο πέφτει ψαλίδι ακόμα και σε ψευτοπαροχές για τους πλέον αδύναμους και ανήμπορους, σπρώχνοντας συνολικότερα προς τα κάτω το επίπεδο ζωής της λαϊκής πλειοψηφίας.

Αλλα και το Ασφαλιστικό η πλατφόρμα το αντιμετωπίζει ως λογιστικό - τεχνικό ζήτημα, όπως κάνει η κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική. Για παράδειγμα, σε μια τέτοια πλατφόρμα δεν θα χωρούσαν ποτέ διατυπώσεις όπως «να πληρώσουν το κράτος και η εργοδοσία για να έχουν οι εργαζόμενοι μεγαλύτερες συντάξεις» ή «με το σημερινό επίπεδο ανάπτυξης της παραγωγικότητας της εργασίας θα πρέπει τα όρια ηλικίας να μειωθούν και οι συντάξεις να αυξηθούν».

Στην εφαρμογή υπάρχουν και διατυπώσεις που αναπαράγουν επίπλαστες διαχωριστικές γραμμές, προβάλλοντας την αντιδραστική και ανορθολογική ατζέντα του ατομικού δικαιωματισμού, όπως «Η νομιμοποίηση χρήσης των μαλακών ναρκωτικών είναι θεμιτή»!

* * *

Μια ξεχωριστή ενότητα αφορά τον πόλεμο. Με διατυπώσεις όπως «Η χώρα σας πρέπει να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες» και «Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να συνεχίσει να προσφέρει στην Ουκρανία στρατιωτική βοήθεια», γίνεται καθαρό ότι μόνο «αμερόληπτο» και «αντικειμενικό» δεν είναι το πρόγραμμα, αφού τέτοιες παραδοχές αποσπώνται από τη γενικότερη ένταση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και τα ευρωατλαντικά σχέδια, παρουσιάζοντας την ΕΕ περίπου ως ...αμέτοχη στον πόλεμο της Ουκρανίας, που υφίσταται «από σπόντα» τις συνέπειές του, ενώ μαζί με το ΝΑΤΟ είναι πρωταγωνιστής και στον πόλεμο και στα γεγονότα που οδήγησαν σ' αυτόν.

Για να μην το κουράζουμε όμως: Με αυτές τις δυνατότητες απάντησης και με δεδομένη την ταύτιση των συστημικών κομμάτων στη στήριξη της πολιτικής της ΕΕ, δεν θεωρούμε καθόλου πιθανό κάποιος αναποφάσιστος να αποφασίσει τι θέλει να ψηφίσει...

Αυτό όμως που είναι πραγματικά πιθανό είναι να μπορέσει να καταλάβει ότι στην πλειοψηφία των διατυπώσεων της εφαρμογής τα κόμματα του συστήματος στην Ελλάδα έχουν πραγματική ταύτιση. Από τον Καρανίκα με τον Αδωνι στην κάνναβη μέχρι τη στήριξη του αντιδραστικού καθεστώτος Ζελένσκι και τις ανεμογεννήτριες, η ταύτισή τους ...τρελαίνει τον αλγόριθμο. Ας τους «τρελάνουμε» λοιπόν εμείς και στις 9 Ιούνη να γίνει η έκπληξη, με το ΚΚΕ όσο πιο ψηλά γίνεται!


Σ. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ